6 Μαρ 2009

Περί.....Περικοπών

Μαθαίνουμε τελευταία πως η διοίκηση του ΕΛΤΑ προτίθεται να προχωρήσει σε περικοπές προσθέτων αμοιβών του προσωπικού με αναδιαρθρώσεις της λειτουργίας των κέντρων διαλογής.
Οι παλαιότεροι θα θυμάστε ανάλογες κινήσεις την περίοδο 90-93 με τραγικά αποτελέσματα για τον οργανισμού.
Ανακάλυψαν φαίνεται πως για την πτωτική πορεία του ΕΛΤΑ φταίνε οι εργαζόμενοι. Οι ένοχοι για την διαφαινόμενη κατρακύλα είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται νύχτα ή κάποιες εξαιρέσιμες. Η διοίκηση θέλοντας να κρύψει την δική της αδυναμία να κρατήσει τον οργανισμό κερδοφόρο μεταθέτει τις ευθύνες στους εργαζόμενους.
Δεν φταίει η απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική, δεν φταίνε οι αλλοπρόσαλλες διοικητικές επιλογές, δεν φταίνε οι ακριβοπληρωμένοι ειδικοί συνεργάτες και σύμβουλοι, φταίνε τα 150-300 € που παίρνει ένας συνάδελφος που εργάζεται δυο εβδομάδες νύκτα το μήνα.
Η διοίκηση του ΕΛΤΑ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αναπτυξιακή πορεία του ΕΛΤΑ, προχωρεί σε κοντόφθαλμες και προκλητικές ενέργειες.
Κοντόφθαλμες, γιατί είναι αποδεδειγμένο ιστορικά, πως τέτοιες ενέργειες έχουν πρόσκαιρο οικονομικό αποτέλεσμα και καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον. Προκλητικές, γιατί στον ΕΛΤΑ έχουν συσσωρευτεί στρατιές συμβούλων και ειδικών συνεργατών από την αγορά, με υψηλές αποδοχές χιλιάδων ευρώ, δυσανάλογες κατά την γνώμη μας, με την προσφορά τους, στους οποίους δεν ακούσαμε να γίνεται καμιά περικοπή.

Θα θέλαμε εδώ να θυμίσουμε στην διοίκηση και στην ΠΟΣΤ, πως υπάρχει όρος στην συλλογική σύμβαση εργασίας του 1999 που βάζει ανώτατο όριο στον αριθμό των ειδικών συνεργατών, που μπορεί να προσλάβει ο διευθύνων σύμβουλος από την αγορά.

Σας παραθέτουμε παρακάτω τον συγκεκριμένο όρο:

ΟΡΟΣ 8 της ΕΣΣΕ του 1999
«Προς αντιμετώπιση εξαιρετικών αναγκών και εφόσον δεν υπάρχει προσωπικό του ΕΛΤΑ που έχει τα απαραίτητα προσόντα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος δύναται να επιλέξει και να προσλάβει έως 7 άτομα με Σύμβαση Εξαρτημένης Εργασίας ορισμένου χρόνου [3ετών με δυνατότητα επανάκρισης για περαιτέρω θητεία] ως Ειδικούς Συνεργάτες για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης για τις οποίες απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία [τέτοιες θεωρούνται οι θέσεις στις σημερινές Διευθύνσεις Οικονομικών, Πληροφορική Τεχνολογία και οι διάφορες θέσεις στις δραστηριότητες των Χρηματοοικονομικών Προϊόντων / GΙRΟ]. Κατά την περίοδο κάλυψης θέσεων ευθύνης οι Ειδικοί Συνεργάτες εξομοιώνονται πλήρως με τους Προϊσταμένους αντίστοιχων θέσεων ευθύνης που προέρχονται από το προσωπικό του ΕΛΤΑ όσον αφορά τη λειτουργική και διοικητική αναφορά του προσωπικού σε αυτούς. Οι προσλαμβανόμενοι κατά το άρθρο αυτό εξομοιώνονται κατ' ουσία από άποψη συνεπειών με τους μετακλητούς υπαλλήλους και δεν υπάγονται στις διατάξεις του ΓΚΠ όπως αυτές έχουν εκάστοτε τροποποιηθεί»

Ποιος θα μας απαντήσει επίσημα, πόσοι ειδικοί συνεργάτες και σύμβουλοι έχουν προσληφθεί και εργάζονται σήμερα στα ΕΛΤΑ από την αγορά και πόσο κοστίζουν ετησίως;
Γιατί ακούγεται ένα αστρονομικό ποσό εκατομμυρίων ευρώ.

Γιατί αυτοί που υπογράφουν τις συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να τις σέβονται κιόλας.