12 Φεβ 2009

Κεντρική Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας

Πριν από οκτώ μήνες δημιουργήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Υγιεινής Ασφάλειας Εργαζομένων (ΚΕΥΑΕ).
Τότε κατήγγειλα μεμονωμένα ως άτομο (Δεν υπήρχε η ΠΑΚ τότε) τις παράνομες-παράτυπες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και υποστήριξα πως η ΠΟΣΤ δημιουργεί άλλο ένα όργανο χωρίς ρόλο και ουσιαστική παρέμβαση στα γεγονότα.
Μοναδικός στόχος ήταν η δημιουργία μερικών ακόμη θέσεων εκτόνωσης συνδικαλιστικών φιλοδοξιών.
Στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν παραβιάστηκε κατάφωρα ο νόμος 1568/85 γιατί:
1. Ο νόμος 1568/85 δεν προβλέπει κεντρική επιτροπή στην Αθήνα, που δεν γνωρίζει τι συμβαίνει έξω από τα γραφεία της, αλλά επιτροπές στους χώρους εργασίας, σε κάθε νομό, σε κάθε μεγάλη μονάδα παραγωγής για να μπορούν να παρεμβαίνουν στα θέματα υγιεινής & ασφάλειας επί τόπου άμεσα.
2. Ο ίδιος νόμος προβλέπει διετή θητεία για την επιτροπή υγιεινής & ασφάλειας και όχι πενταετή που εδώ εφαρμόστηκε. (εδώ αποδεικνύεται περίτρανα ο στόχος του βολέματος)
3. Ο νόμος προβλέπει την σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης που θα εκλέξει τριμελή εφορευτική επιτροπή για να κάνει τις εκλογές. Εδώ δεν έγινε καθόλου Γενική συνέλευση και η εφορευτική επιτροπή ΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ από την ΠΟΣΤ και ήταν πενταμελής.

Οι δεσμεύσεις της ΠΟΣΤ πως μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2008 θα ακολουθούσαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και θα εκλεγόταν επιτροπές υγιεινής & ασφάλειας σε κάθε νομό αποδείχτηκαν κάλπικες.
Αποδείχτηκε περίτρανα πως δεν τους ενδιαφέρει η Υγιεινή & η ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά το βόλεμα κάποιων ημετέρων με υπερπληθώρα συνδικαλιστικών αδειών (συνολικά 56 ημέρες το μήνα).
Κι από την στιγμή που βολεύτηκαν όλοι, από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις τοπικές επιτροπές και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Πιθανά κάποιοι από σας να διερωτηθείτε, α) γιατί δεν προσφύγαμε στα δικαστήρια, β) ή γιατί τα γράφουμε τώρα, μετά από οκτώ μήνες.

α) Συνάδελφοι η προσφυγή στις δικαστικές αίθουσες απαιτεί πολλά χρήματα κι εμείς δυστυχώς δεν έχουμε.

β) Γιατί συνάδελφοι σήμερα αποδεικνύεται περισσότερο από ποτέ, πόσο ουσιαστικός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος που μια επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας καλείται να παίξει.

Σήμερα που οι επαγγελματικοί κίνδυνοι για τους συναδέλφους μας έχουν πολλαπλασιαστεί.

Σήμερα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη ληστείες χρηματαποστολών, ταχ. καταστημάτων, ταχυδρόμων, τραυματισμοί συναδέλφων, ακόμη και θάνατος ταχυδρόμου από κακοποιά στοιχεία, συνάδελφοι με ψυχολογικά προβλήματα από το σοκ του κινδύνου.

Σήμερα λοιπόν αποδεικνύεται μεγαλοπρεπώς πως η Κ.Ε.Υ.Α.Ε. που η ΠΟΣΤ δημιούργησε, δεν έχει καμιά σχέση με όλα αυτά.
Ούτε ένα μια διαμαρτυρία, ούτε μια καταγγελία για όσα συμβαίνουν, μια πρόταση,τίποτα!

Επειδή γνωρίζουμε τους συναδέλφους που έχουν εκλεγεί στην Κ.Ε.Υ.Α.Ε. και πιστεύουμε πως είναι αξιόλογοι, έχουν δυνατότητες και θα μπορούσαν να παίξουν ένα ουσιαστικό ρόλο, εκείνο δηλαδή που ο νομοθέτης μέσα από τον ν.1568/85 προβλέπει, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα τους αναδείξουν σε πρωταγωνιστές των σημερινών καταστάσεων.
Ο ρόλος του κομπάρσου που η ΠΟΣΤ του επιφύλαξε δεν τους ταιριάζει.
Να θυμούνται πάντα, πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.