18 Μαρ 2023

«Γαλάζια» ρουσφέτια στα ΕΛΤΑ

Υποβάθμισαν και άλλαξαν ειδικότητα σε πεπειραμένο υπάλληλο, από οδηγό σε διανομέα, για να... τοποθετηθεί στη θέση του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ Ηπείρου-Κέρκυρας ● Η Επιθεώρηση Εργασίας προέτρεψε, εγγράφως, τον θιγόμενο να... προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια ●. Η υπόθεση έφτασε στη δημοσιότητα ύστερα από αγωγή του θιγόμενου υπαλλήλου

Η κατάργηση ενός δρομολογίου ρουτίνας, από το κεντρικό κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Πρέβεζα προς τα Γιάννενα, γίνεται αφορμή για να αποδειχθεί ακόμη μία φορά και σε ελάχιστη απόσταση από το έγκλημα των Τεμπών πως τα ρουσφέτια «για τα δικά μας παιδιά» ζουν και βασιλεύουν με θύματα πεπειραμένους υπαλλήλους. Η υπόθεση οδηγήθηκε ήδη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών όπου εκδικάστηκε την περασμένη Τετάρτη αγωγή του Ευάγγελου Ευθυμίου κατά των ΕΛΤΑ.

Ο άνθρωπος αναγκάστηκε να προσφύγει δικαστικά, μήπως και βρει το δίκιο του στην υποβάθμιση και αλλαγή της ειδικότητάς του. Μεταβολή που φαίνεται να εκπορεύτηκε από τις ανάγκες περισσότερο της συνδικαλιστικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος, της ΔΑΚΕ, στα ΕΛΤΑ και καθόλου από επιχειρησιακές ανάγκες. Φυσικά, την αλήθεια αναμένεται να διαπιστώσει το ίδιο το δικαστήριο, αλλά από μόνη της η ιστορία έχει ενδιαφέρον γιατί αναδεικνύει το τεράστιο έλλειμμα αξιοκρατίας στα ΕΛΤΑ, για τα οποία αξίζει κανείς να αφιερώσει αρκετές σελίδες.

Ο Ευθυμίου, επί 27 συναπτά χρόνια, από το 1995, οπότε προσελήφθη στον Οργανισμό «ως δόκιμος υπάλληλος του κλάδου Οδηγών» και διανύοντας στη συνέχεια όλο το κλιμάκιο αρχαιότητας υπηρεσιακών μεταβολών, υπηρέτησε ως οδηγός. Εβρος, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη είναι οι πόλεις που εξυπηρετούσε επί χρόνια έως ότου αποσπαστεί στην Πρέβεζα. Εκεί, παρείχε και πάλι τις ίδιες υπηρεσίες ως οδηγός σε ένα από τα δύο δρομολόγια από Πρέβεζα για Ιωάννινα. Τον Ιούνιο του 2022 η διευθύντρια των ΕΛΤΑ Πρέβεζας του κοινοποιεί, λόγω κατάργησης του ενός δρομολογίου, τη μετακίνησή του από την ειδικότητα του οδηγού στη θέση του διανομέα. Δηλαδή μια θέση άσχετη με αυτό που επί 27 χρόνια έκανε χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί η επαγγελματική του επάρκεια και υποδεέστερη μισθολογικά σε σύγκριση με την ειδικότητα του οδηγού.

Ούτε η Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγε ο Ευθυμίου, είχε αμφιβολίες ότι επρόκειτο για βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του. Το ΣΕΠΕ αμφισβήτησε την επιχειρηματολογία των ΕΛΤΑ, τα οποία επικαλούνταν ότι η μετάθεση στη διανομή γίνεται για την «ανάγκη κάλυψης για χορήγηση κανονικών αδειών» και προέτρεψε, εγγράφως, τον θιγόμενο να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια.

Θα μπορούσε να είναι ακόμη μία υπόθεση βλαπτικής μεταβολής, εάν η έρευνα πίσω από αυτό το «τυχαίο» γεγονός δεν αναδείκνυε κάτι ακόμη: Την ώρα που η περιφερειακή διευθύντρια των ΕΛΤΑ, Β. Πουρνάρα, ανακοίνωνε στον Ευθυμίου ότι υποβαθμίζεται στον ρόλο του διανομέα, για το ένα και μοναδικό δρομολόγιο προς Γιάννενα επιλεγόταν στη θέση του οδηγού ο έτερος οδηγός. Θα περίμενε κανείς ότι σύμφωνα με τα κριτήρια της «αριστείας» που έχει εισαγάγει η διακυβέρνηση της Ν.Δ. στις διοικήσεις των οργανισμών, ο νέος οδηγός θα είχε καλύτερη αξιολόγηση. Αντιθέτως ο συνάδελφος, του οποίου το όνομα δεν επιθυμούμε να δημοσιευτεί, είχε διατελέσει επί χρόνια διανομέας. Ο ίδιος δε, έχει ποσοστό αναπηρίας από το ΚΕΠΑ (το ποσοστό αναπηρίας και οι λόγοι είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»). Τι πιο συνετό, επομένως, από το να αποφευχθεί για έναν άνθρωπο με αναπηρία και διαγνωσμένα προβλήματα να κάνει τα δύσκολα δρομολόγια χιλιομέτρων; Θα περίμενε κανείς ότι σε αυτή την περίπτωση, για έναν εργαζόμενο με πιστοποιημένη αναπηρία, η διεύθυνση θα προσέφερε μια πιο ασφαλή θέση. Δυστυχώς αυτού του είδους η ασφάλεια συνοδεύεται με λιγότερη αμοιβή.

Εκτός των άλλων ο εργαζόμενος που επελέγη από τη διεύθυνση της περιφέρειας δεν είναι ένας τυχαίος. Είναι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ Ηπείρου-Κέρκυρας, της οποίας τις τύχες ορίζει ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ-ΕΛΤΑ, Γιάννης Οικονόμου. Οχι, μην τον μπερδέψετε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αν και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ συμπαθεί πολύ τα κυβερνητικά στελέχη και συνηθίζει να φωτογραφίζεται μαζί τους. Οπως π.χ. με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, φωτογραφία του οποίου ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη λεζάντα «Με τον καλύτερο υπουργό, που είναι πάντα και σε όλα δίπλα μας!». Σε όλα, υπουργέ μας; Και στις βλαπτικές μεταβολές εργαζομένων;

Χριστίνα Κοψίνη

Φωτο: EUROKINISSI

Πηγή: https://www.efsyn.gr