6 Ιουν 2022

Ψηφιακός μετασχηματισμός στα ΕΛΤΑ: << Μια νέα ολιστική εμπειρία >>

                                               Οργάνωση μελών ΕΛΤΑ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΛΤΑ: 

«ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Πέρασαν περίπου 2,5 χρόνια από τότε που ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διατυμπάνιζε την άμεση ανάγκη να περάσουν τα ΕΛΤΑ σε μια νέα εποχή με πρώτο και κύριο μέλημα τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ενας ψηφιακός μετασχηματισμός που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μετά την κυβερνοεπίθεση στις 20 Μαρτίου 2022....

Το χακάρισμα απέδειξε για άλλη μια φορά την αδυναμία του Οργανισμού να αντιμετωπίσει τέτοιες επιθέσεις ενώ ακόμη έως και σήμερα παραμένει αδιευκρίνιστο το εύρος της οικονομικής ζημιάς που έχει υποστεί η Εταιρία. Αιτία του χακαρίσματος φυσικά είναι η μη ανανέωση των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού, παρόλο που δόθηκε η σχετική χρηματοδότηση, και συμπεριλαμβανόταν  στο ποσό του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου του προσωπικού. Αξιο απορίας είναι ο λόγος που δεν προχώρησαν τελικά στην ανανέωση των πληροφοριακών συστημάτων καθώς επίσης και εάν υπάρχουν ακόμη τα σχετικά κονδύλια γι’ αυτό.

Μ αυτό τον τρόπο δόθηκε η  ευκαιρία σε κυβερνοεγκληματίες να εισάγουν στο σύστημα του ΕΛΤΑ το κακόβουλο λογισμικό και να προκαλέσουν μεγάλης έκτασης ζημιά καθώς η Εταιρία διαχειρίζεται μεγάλο όγκο πληροφοριών με αποτέλεσμα την τεράστια απώλεια εσόδων και μεγάλο πλήγμα στο κύρος και την αξιοπιστία της.

Μετά από όλα αυτά αναρωτιόμαστε πού είναι η πολυδιαφημιζόμενη ψηφιακή μεταρρύθμιση που διατυμπάνιζε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και η εξυγίανση των ΕΛΤΑ που μιλούσε ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή,  για την οποία μάλιστα καυχιόταν ότι πέτυχε. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι περίφημες ανακοινώσεις της Διοίκησης των ΕΛΤΑ που διαβεβαίωναν ότι ο Οργανισμός προχωράει στην ψηφιακή εποχή, με ταχείς ρυθμούς μάλιστα, με την εγκατάσταση της ρομποτικής διαλογής, και φωτογραφίζονταν μπροστά στα περιβόητα «ρομποτάκια» που τελικά μάλλον δεν λειτούργησαν όπως απαιτούν οι διαδικασίες του ΕΛΤΑ και δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανακοίνωναν τον ψηφιακό ταχυδρόμο και τα καταστήματα 24ωρης απασχόλησης που θα βοηθούσαν τον Οργανισμό να καταστεί υγιής, σύγχρονος και ανταγωνιστικός προκειμένου να διατηρήσει τον κοινωνικό του ρόλο. Μιλάγανε για πρόσβαση σε ψηφιακά προιόντα και υπηρεσίες μέσω ψηφιακών και φυσικών καναλιών, για μια «νέα ολιστική εμπειρία πελάτη».

Αντί για την επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ που είχαν εξαγγείλει η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργού, η Εταιρία έχει μετατραπεί σε κομματικό λάφυρο με αθρόες προσλήψεις χρυσοπληρωμένων golden boys, συστήνοντας παράλληλα μια νέα Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής, αρμόδια και υπεύθυνη για τέτοιου είδους ζητήματα, που παρόλο τις δήθεν «σπουδαίες περγαμηνές» που διαθέτουν, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μια τέτοια καταστροφική επίθεση για τον Οργανισμό, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά τους.

Αντίθετα σπαταλώνται τεράστια ποσά για δημόσιες συμβάσεις χωρίς να έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν τα πληροφοριακά συστήματα ώστε να αποφεύγονται κυβερνοεπιθέσεις και έτσι να καταφέρουν να οδηγήσουν τον Οργανισμό στον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό.

Η Διοίκηση των ΕΛΤΑ, με πρόσχημα την κυβερνοεπίθεση, προχωράει σε διαγωνισμούς με συνοπτικές διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας καθώς και σε αναθέσεις που προκαλούν πολλά ερωτηματικά ως προς τον αριθμό των διαγωνισμών και των αναθέσεων που έγιναν το διάστημα αυτό, ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων δημοσιότητας καθώς και ως προς τα ποσά που μέχρι τώρα δαπανήθηκαν ή θα δαπανηθούν για το σκοπό αυτό. Ο ένας μεγάλος πελάτης μετά τον άλλο εγκαταλείπει τον ΕΛΤΑ με ανυπολόγιστες απώλειες στα έσοδά του, ενώ πολύ σύντομα θα χρειαστεί να γίνουν και μεγάλες αυξήσεις στην τιμολογιακή του πολιτική, γεγονός που θα καταστήσει τις υπηρεσίες του απαγορευτικές για την κοινωνία, λόγω του κόστους τους.

Την ίδια στιγμή μοιράζει εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες μελέτες, έργα καθώς και σε υποστηρικτικές διαδικασίες στις υποδομές του Οργανισμού που οι περισσότερες από αυτές θα μπορούσαν να γίνουν από υπηρεσίες του ΕΛΤΑ.

Όμως αφού τίποτε δεν πήγε καλά ,τις οικονομικές απώλειες  καλούνται για άλλη μια φορά να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι αφού η Εταιρεία προχώρησε σε παύση των συμβάσεων εκατοντάδων ενοικιαζομένων που εργάζονται κυρίως στα καταστήματα συναλλαγής αλλά και στη διανομή.

Στον αντίποδα όλων αυτών των υπέρογκων δαπανών η Διοίκηση συνεχίζει να αγνοεί την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα καταστήματα με την έλλειψη προσωπικού όπου σε πολλές περιπτώσεις αυτά υπολειτουργούν με ένα και μοναδικό άτομο, που τις περισσότερες φορές είναι ενοικιαζόμενος, χωρίς να επιδιώκει προσλήψεις μονίμων, προκειμένου να προσλαμβάνει ημέτερους ενοικιαζόμενους πουλώντας ρουσφέτια και να διαχειρίζεται έτσι επικοινωνιακά και ευκαιριακά το πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ζωτικής σημασίας για το ταχυδρομείο τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού κυρίως στους τομείς της παραγωγής που θα συμβάλλει στην ανανέωση δίνοντας έτσι ώθηση και δυναμική στις δραστηριότητες και την προοπτική του.

Το ψηφιακό φιάσκο ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική διάλυσης του δημόσιου ταχυδρομείου, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και που με ευθύνη της έχουν χαθεί κονδύλια και προγράμματα που θα βοηθούσαν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΕΛΤΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετα αντίθετος σε κάθε πολιτική συρρίκνωσης και απαξίωσης του δημόσιου ταχυδρομείου. Ειδικά για τα καταστήματα, που θεωρούνται η βιτρίνα της Επιχείρησης, αυτά θα πρέπει να ανταποκρίνονται με προιόντα και υπηρεσίες στις ανάγκες της αγοράς και φυσικά με το απαιτούμενο προσωπικό.

Στόχος μας είναι η συνέχιση και ενίσχυση των προσπαθειών για

-        Την συγχώνευση των Ταχυμεταφορών με την μητρική εταιρία αφού για μας δεν υπάρχουν δύο ξεχωριστές και διαφορετικές εταιρίες αλλά ο Ομιλος ΕΛΤΑ

-        Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες  πρόσληψης μόνιμου προσωπικού

-        Να διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να συναφθούν πολυετείς συμβάσεις συνεργασίας με το Δημόσιο.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική επιλογή η ανάπτυξη και η ενίσχυση του δημόσιου Ταχυδρομείου και αυτό αποτελεί δέσμευσή του.

Τα σενάρια διάλυσης που προωθεί η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν Διοίκηση του ΕΛΤΑ δεν μπαίνουν για συζήτηση και δεν μπορούμε να τα κάνουμε αποδεκτά αφού η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη της Επιχείρησης και όχι στην πολιτική μειώσεων και απαξίωσής της με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή του. Η διορισμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. διοίκηση, με την πολιτική που ακολουθεί, υποβαθμίζει διαρκώς τον ΕΛΤΑ ενώ πλέον έχει καταστεί ανεπαρκής η εξυπηρέτηση της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας στην παροχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΛΤΑ ζητά να παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός ώστε να σταματήσει η αδιαφάνεια, το καθεστώς των αναθέσεων και της διάλυσης των ΕΛΤΑ . Να αναζητηθούν και να καταλογισθούν άμεσα όλες οι ευθύνες των υπευθύνων για το ψηφιακό φιάσκο που επέφερε στον Οργανισμό μεγάλη ηθική και οικονομική ζημιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πολιτική βούληση να επαναφέρει τον Οργανισμό σε τροχιά ανάπτυξης, στηρίζοντας τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα και θα το τολμήσει.