5 Απρ 2022

Χαρίτσης - Κάτσης: Για τρίτη βδομάδα τα ΕΛΤΑ υπολειτουργούν - Ανυπολόγιστες ζημιές για τις επιχειρήσεις ενώ η κυβέρνηση κρύβεται

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα είχαν καταρρεύσει οι ταχυδρομικές υπηρεσίες για 15 ημέρες, θα είχε προκύψει μείζον πολιτικό θέμα λόγω της τεράστιας αρρυθμίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν νιώθει καν την... ανάγκη να δώσει απαντήσεις», επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Αλ. Χαρίτσης και ο Μ. Κάτσης

Αναλυτικά, η κοινή δήλωση του Αλ. Χαρίτση και του Μ. Κάτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τομεάρχη ψηφιακής διακυβέρνησης αντίστοιχα: 

Για 15η μέρα τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρίσκονται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας ύστερα από την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν στα «απαρχαιωμένα πληροφοριακά τους συστήματα», κατά δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δίνονται από τα ΕΛΤΑ, δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα οι λειτουργίες της αποστολής δεμάτων και το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης. Παράλληλα οι αποστολές στο εξωτερικό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς οι συναλλασσόμενες επιχειρήσεις και οι πολίτες να πληρώσουν υπέρογκα ποσά.
Οι ήδη επιβαρυμένες από την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επιχειρήσεις, καλούνται να αντιμετωπίσουν ακυρώσεις παραγγελιών, αυξήσεις κόστους και απώλεια τζίρου. Παρόλα αυτά, ο αρμόδιος Υπουργός δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για την αποκατάσταση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ, ενώ η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για το αν υπάρχει σχέδιο αποζημίωσης των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα είχαν καταρρεύσει οι ταχυδρομικές υπηρεσίες για 15 ημέρες, θα είχε προκύψει μείζον πολιτικό θέμα λόγω της τεράστιας αρρυθμίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν νιώθει καν την ανάγκη να δώσει απαντήσεις, σε ένα γεγονός ως μη γενόμενο για την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Δρομολογεί μόνο απολύσεις συμβασιούχων, προκειμένου να φορτώσει σε αυτούς τη ζημία που προκλήθηκε στα ΕΛΤΑ από την πολυήμερη κατάρρευση του πληροφοριακού συστήματος.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να σταματήσει να κρύβεται και να απαντήσει αν υπάρχει σχέδιο αποζημίωσης των πληττόμενων επιχειρήσεων και να ενημερώσει για το πότε θα επιστρέψουν τα ΕΛΤΑ σε πλήρη λειτουργία.

Πηγή: https://left.gr