24 Μαρ 2022

Ερώτηση 52 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ

Ερώτηση κατέθεσαν 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριου Κάτση για την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ, ζητώντας εξηγήσεις για τα αίτια του συμβάντος και λεπτομέρειες για την έκταση του προβλήματος.
...


Η ανακοίνωση του Μ. Κάτση για την κυβερνοεπίθεση στα ΕΛΤΑ 

Παρά τις διαρροές όλες αυτές τις ημέρες ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, η πραγματικότητα είναι ότι η επίθεση οδήγησε στο να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί σχεδόν καμία υπηρεσία, από απλές επιστολές μέχρι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με τους υπαλλήλους να οδηγούνται σε αναγκαστικές άδειες.

Μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ότι αποκαταστάθηκαν κάποιες υπηρεσίες, που όμως πραγματοποιούνται με το απαρχαιωμένο χειρόγραφο σύστημα, χωρίς δυνατότητα παροχής υπηρεσίας ιχνηλάτησης αντικειμένων, καθώς το πληροφοριακό σύστημα εξακολουθεί να μη λειτουργεί, πηγαίνοντας τον Οργανισμό πολλά χρόνια πίσω.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των ΕΛΤΑ, είναι άγνωστο ακόμα αν θα μπορέσουν την Δεύτερα 28/3/2022 να καταβληθούν όλες οι συντάξεις, καθώς μεγάλο μέρος τους εξαρτώνται από το πληροφοριακό σύστημα, αφού καταβάλλονται μέσω λογαριασμών στο Ταχυδρομείο.

Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για το αν έχει υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων υπαλλήλων και πελατών, έγκλημα πολύ διαδεδομένο παγκοσμίως που αποφέρει τεράστια παράνομα κέρδη.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα ΕΛΤΑ να υφίστανται καθημερινά τεράστια οικονομική ζημιά, σε μια περίοδο που έχουν μεγάλη ανάγκη τη ρευστότητα.

Απίστευτη είναι και η ταλαιπωρία των πολιτών από την παύση των υπηρεσιών, αλλά και πολύ μεγάλη η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι επαγγελματίες που έχουν εμπιστευθεί τα ΕΛΤΑ για τη διανομή των προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου των επιχειρήσεών τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Άγνωστο, επίσης, παραμένει το πότε θα αποκατασταθούν πλήρως οι λειτουργίες και το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλήττει τη θέση, την ανταγωνιστικότητα και το κύρος του ιστορικού αυτού Οργανισμού, απαξιώνοντάς τον απέναντι στους ιδιώτες ανταγωνιστές του.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επισημαίνουν ότι, παρά τις εξαγγελίες για «επιχειρησιακή αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση, αυτή δεν περιλάμβανε την αναβάθμιση των απαρχαιωμένων πληροφοριακών συστημάτων τους, παρά τις, εδώ και δύο χρόνια, δηλώσεις εντυπωσιασμού του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη ότι «στα συστήματα των ΕΛΤΑ έχουμε ακόμα Windows XP» και τις εξαγγελίες του για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Περιλάμβανε μόνο τον κυβερνητικό έλεγχό τους, τη μετατροπή τους σε κομματικό λάφυρο με χρυσοπληρωμένα golden boys και ρουσφετολογικές προσλήψεις, τη δραστική συρρίκνωσή τους σε προσωπικό και καταστήματα με αποτέλεσμα απίστευτες καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και αγανάκτηση πολιτών και επιχειρηματιών, την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Επιπλέον, την εξαίρεσή τους από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε έργα αμφιβόλου σκοπιμότητας και με απευθείας αναθέσεις. Ένας πακτωλός χρημάτων έχει ξοδευτεί σε δημόσιες συμβάσεις των ΕΛΤΑ, χωρίς αυτά τα χρήματα να έχουν καταφέρει να αναβαθμίσουν και εκσυγχρονίσουν τα πληροφοριακά συστήματα και να θωρακίσουν τον Οργανισμό από τις κυβερνοεπιθέσεις.

Συνολικά, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που κατά τ’ άλλα μονίμως επαίρεται για το έργο του που διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου έχει δήθεν κάνει την Ελλάδα να… «ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση», έχει αφήσει τη χώρα αθωράκιστη σε θέματα κυβερνοασφάλειας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις επαγγελματιών των κλάδου (που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την 6464/11-05-2021 Ερώτηση: https://tinyurl.com/psa6db9d), αλλά και τις επιθέσεις που έχουν ήδη συμβεί σε κυβερνητικές ιστοσελίδες και πάροχο τηλεπικοινωνιών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα από τον, άλλοτε λαλίστατο, Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που όλες αυτές τις μέρες τηρεί σιγή ιχθύος:

-Θα αποδοθούν ευθύνες για τη μη θωράκιση των ΕΛΤΑ σε θέματα κυβερνοασφάλειας που οδήγησε στην πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση και την κατάρρευση του συνόλου σχεδόν των υπηρεσιών; Αν ναι, σε ποιους θα αποδοθούν οι ευθύνες αυτές;

-Δικαιολογείται για το κύρος και το μέγεθος ενός Οργανισμού όπως τα ΕΛΤΑ να μην έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι υπηρεσίες των ΕΛΤΑ που έπαυσαν σαν αποτέλεσμα της κυβερνοεπίθεσης, τέσσερις ημέρες μετά από αυτή; Πόσο εκτιμά ότι επιβαρύνεται η θέση και το κύρος του Οργανισμού από την τρέχουσα κατάσταση και πόσο επωφελούνται οι ανταγωνιστές του;

-Ποιο είναι το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν και υφίστανται τα ΕΛΤΑ από διαφυγόντα έσοδα, λόγω μη λειτουργίας των υπηρεσιών; Ποιο εκτιμάται ότι είναι το οικονομικό κόστος της αποκατάστασης συστημάτων και υπηρεσιών; Ισχύει ότι οι δράστες ζητούν λύτρα και, αν ναι, τι πρόκειται να πράξουν τα ΕΛΤΑ απέναντι στον εκβιασμό αυτό;

-Πότε θα αποκατασταθούν πλήρως το πληροφοριακό σύστημα και οι υπηρεσίες και τα ΕΛΤΑ θα ανακτήσουν πλήρη και ασφαλή λειτουργία; Υπάρχει κίνδυνος εφεξής και για μεγάλο διάστημα να επιστρέψουν τα ΕΛΤΑ στο χειρόγραφο σύστημα όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Λειτουργεί το σύστημα ιχνηλάτησης στις υπηρεσίες που ανακοινώθηκαν ότι επαναλειτουργούν;

-Δεσμεύεται ότι θα πληρωθούν όλες οι συντάξεις εγκαίρως, τη Δευτέρα 28/3/2022, όπως έχει ανακοινωθεί, τόσο αυτές που λαμβάνονται μέσω λογαριασμού στο Ταχυδρομείο, όσο και αυτές που λαμβάνονται μέσω διανομέα;

-Έχει υπάρξει διαρροή προσωπικών δεδομένων υπαλλήλων και πελατών και αν ναι έχουν ενημερωθεί προσωπικά; Έχει ενημερωθεί αρμοδίως η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών;

-Τι προτίθεται να πράξει εφεξής για τη θωράκιση των ΕΛΤΑ απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις;

-Ποιος είναι το σύνολο των προϋπολογισμών των συμβάσεων που έχουν συνάψει τα ΕΛΤΑ ως αναθέτουσα αρχή για δημόσιες συμβάσεις που σχετίζονται με την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των πληροφορικών συστημάτων; Πόσα από αυτά αφορούσαν ζητήματα κυβερνοασφάλειας και θωράκισης των πληροφοριακών συστημάτων από επιθέσεις;

-Πόσοι εξωτερικοί σύμβουλοι σε θέματα πληροφορικής έχουν προσληφθεί και ποιο είναι το ετήσιο μισθολογικό κόστος τους; Εργάζεται στα ΕΛΤΑ κάποιος ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας;

Πηγή: https://www.metaforespress.gr