4 Φεβ 2022

Ανακοίνωση της ΠΑΚ-ΕΛΤΑ

Συναδέλφισσες-οι,

Τον τελευταίο χρόνο ο κατήφορος που βιώνουμε δεν έχει σταματημό, καθημερινά ζούμε μια εργασιακή τρέλα, η οποία χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Τα προβλήματα είναι τεράστια και δυστυχώς προστίθενται συνέχεια και νέα, που μας αγγίζουν σε όλα τα επίπεδα....

Τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού, που ήρθαν για να μείνουν παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, ότι θα εξαλειφθούν σύντομα, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια που έχει εκτινάξει τις τιμές σε αρκετά καταναλωτικά αγαθά, καθημερινά ροκανίζουν το πενιχρό εισόδημά μας και πλέον τίθενται θέματα επιβίωσης αρκετών συναδέλφων.

Αν συνυπολογίζουμε την τεράστια μείωση που δεχθήκαμε στις αρχές του 2021 σε ποσοστό 21,8% με την υπογραφή της ΣΣΕ, τις μειώσεις με  το νέο σύστημα που εφαρμόζεται στις αναρρωτικές άδειες, τις μειώσεις μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΕΛΤΑ ενέργεια, αλλά και την επερχόμενη μείωση μέσα από την αλλαγή του τρόπου καταβολής της μισθοδοσίας, από προκαταβολική σε απολογιστική θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στα εισοδήματα των συναδέλφων. 

Η διοίκηση καθημερινά μέσα από τις θυσίες των εργαζομένων, κομπάζει για τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του οργανισμού, τα οποία παρουσιάζει σαν αποκλειστική επιτυχία της, γνωρίζοντας όμως ότι τα όσα υπερηφανεύεται δεν έχουν προέλθει σε καμία περίπτωση μέσα από αύξηση εσόδων, αλλά από την άγρια περικοπή των παροχών στους εργαζόμενους σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα της εθελούσιας.

Στις επόμενες μέρες η διοίκηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει την αλλαγή στον τρόπο πληρωμής του προσωπικού, γεγονός που θα ανατρέψει για ακόμη μια φορά τον οικογενειακό προγραμματισμό του κάθε συναδέλφου, αν και προβλέπεται από την ΣΣΕ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο να εφαρμοστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα υπάρξει μια συνεδρίαση στο Δ.Σ. της ΠΟΣΤ με θέμα την εξουσιοδότηση του Προεδρείου για υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Η παράταξή μας θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να

ξεκινήσει το συνδικαλιστικό κίνημα την αντεπίθεση και να μην συνεχίσει την παθητική στάση που κρατά έως σήμερα. Δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού έχουν προαναγγελθεί αυξήσεις μέσα στο 2022 γεγονός που μας δίνει το έναυσμα να αρχίσουμε να διεκδικούμε μέρος όσων έχουμε χάσει το τελευταίο διάστημα. Η κερδοφορία που παρουσιάζει από την άλλη η επιχείρηση, δεν δικαιολογεί πλέον να δεχόμαστε συνεχώς μειώσεις ειδικά τη στιγμή που κρατά εντελώς διαφορετική στάση στα μισθολόγια όσων προσλαμβάνονται από την αγορά.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η παράταξή μας θα υπερψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έχει να προσφέρει στους εργαζόμενους, αλλά προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει όποια πρόταση φέρνει νέες περικοπές και προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν.