3 Φεβ 2022

Διαρκές έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ: Η κυβέρνηση πετάει στον δρόμο πάνω από 1.000 εργαζόμενους

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη - Πρόκειται για ικανοποίηση του παγίου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα ” βαρίδια” (δηλαδή τους εργαζόμενους)

Στο δρόμο «πετάει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη περίπου 1.080 εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο θα μείνουν χωρίς δουλειά αλλά αυτοί και οι οικογένειές τους θα μείνουν και χωρίς σπίτι.

...

Η κυβέρνηση με στόχο να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης μέσω του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και Εργασίας Κ. Χατζηδάκη μίλησαν για το «σχέδιό τους» στην τηλεδιάσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τρίτης 1/2 με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Σωματείων Εργαζομένων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προσπάθειά της να «χρυσώσει» το χάπι των εργαζομένων, έταξε την ένταξή τους σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη που θα απορροφούν ακόμα και τους άνω των 55 ετών εργαζόμενους.

Ο Παναγιώτης Πολίτης πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα χαρακτήρισε το πρόγραμμα της κυβέρνησης «κρεμάλα» και σημείωσε ότι για τους εργαζόμενους σημαίνει ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

Ο ίδιος εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλει «μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους».

«Η κυβέρνηση ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές εξέφρασε την πρόθεση της να απολύσει όλους τους εργαζόμενους μέσα στο Φλεβάρη. Πρόκειται για ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των επενδυτών να απαλλαχθούν από τα "βαρίδια" εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ενημέρωσε πως αίτημα των επενδυτών είναι να αποχωρήσουμε από τους οικισμούς που διαμένουμε και πως παλεύει να τους πείσει να μπορούν να κατοικήσουν όσοι και αν και εφόσον απορροφηθούν με τον επενδυτή. Άρα επιβεβαιωθήκαμε οι εργαζόμενοι όταν χαρακτηρίζαμε το σχέδιο της κυβέρνησης εγκληματικό που δε διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και οδηγεί σε μαρασμό όλη την περιοχή».

Εξειδικεύοντας τα όσα ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης για την τύχη των απολυμένων εργαζομένων, ο Π. Πολίτης δήλωσε:

«Αυτό που μας έθεσαν από την κυβέρνηση είναι ότι:

1. Όλοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και θα λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.

2. Οι απολυμένοι, 55 χρόνων και πάνω, θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλαδή με ψίχουλα, μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, με ότι συνεπάγεται αυτό για την ίδια τη σύνταξη.

3. Ένα μέρος των απολυμένων, που θα καθορίσει ο διαχειριστής, το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Χωρίς να προσδιορίζει τους όρους της σύμβασης.

4. Όταν αναλάβει ο επενδυτής, θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, "γέφυρα", δηλαδή προγράμματα ανεργίας».

Σχετικά με τους διαγωνισμούς ανέφερε: «Για τη διαδικασία των διαγωνισμών τόνισαν πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν σταλεί τα σχέδια σύμβασης από την κυβέρνηση στους επενδυτές. Στόχος τους είναι να έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές μέχρι τα μέσα Μάρτη. Γι' αυτό θέλουν μέσα στο Φλεβάρη να ξεμπερδέψουν με τους εργαζόμενους» και πρόσθεσε «Η συνάντηση δεν άφησε περιθώρια για αυταπάτες. Το σχέδιο - κρεμάλα έχει για τους εργαζόμενους ανεργία, εξαθλίωση, ξεσπίτωμα. Μας κήρυξαν πόλεμο. Θα πάρουν απάντηση δυναμική και αγωνιστική. Δε θα τους περάσει. Θα βγούμε νικητές».

Τμ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η ΝΔ ξεπέρασε ακόμα και το χειρότερο εαυτό της σε κοινωνική αναλγησία

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπερνάει ακόμα και το χειρότερο εαυτό της σε κοινωνική αναλγησία», τονίζει με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επίδοξων αγοραστών της επιχείρησης, πετάει κυριολεκτικά στο δρόμο τους εργαζόμενους που έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια τη λειτουργία της εταιρείας σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες», τονίζει σε ανακοίνωσή το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «θα σταθεί με κάθε τρόπο δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο δίκαιο αγώνα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων με καταβολή των οφειλομένων.»

«Και στη ΛΑΡΚΟ αποδεικνύονται οι καταστροφικές επιπτώσεις και η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Η κοινή δήλωση Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σωκράτη​ Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης της ΝΔ αντικρίζουν οι εργαζόμενοι της μεγαλύτερης μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας, της ΛΑΡΚΟ. Από τις προεκλογικές υποσχέσεις για «περισσότερες και καλύτερες δουλειές», φθάσαμε στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας για την απόλυση όλων των εργαζομένων εντός του τρέχοντος μήνα και τον διωγμό τους από τους οικισμούς, στους οποίους διαμένουν.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 ξεκίνησε η μεθοδευμένη εγκατάλειψη και απαξίωση του εργοστασίου με το «σχέδιο» να ολοκληρώνεται με τη χθεσινή ανακοίνωση, η οποία αποτελεί μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και εξαπάτησης των εργαζόμενων, υπονομεύοντας παράλληλα τις αναπτυξιακές προοπτικές των Νομών Φθιώτιδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κοζάνης και Καστοριάς, όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

Η προκλητική για το κοινό αίσθημα απόφαση της Κυβέρνησης της ΝΔ οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό ολόκληρες περιοχές της χώρας, στην ανέχεια 1.200 εργαζόμενους της εταιρείας αφήνοντάς τους χωρίς δουλειά και στέγη, αλλά και χιλιάδες άλλους που συνδέονται άμεσα με αυτή, καθώς και στο κλείσιμο του μεγαλύτερου εργοστασίου παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της ΝΔ οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις στους εργαζόμενους και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τα πεπραγμένα τους και τη σημερινή κοινωνική αναλγησία, την οποία επιδεικνύουν.

Επιβάλλεται να υπάρξει λύση για τη συνέχεια της λειτουργίας της εταιρείας, που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Μ. Χατζηγιαννάκης: Βαρίδια για την ΝΔ οι ζωές 1080 ανθρώπων της ΛΑΡΚΟ

Η δήλωση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και αν. Τομεάρχη Εσωτερικών, υπευθύνου για την Αυτοδιοίκηση Μίλτου Χατζηγιαννάκη:

Με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ μπαίνει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και 1.080 άνθρωποι πάνε απευθείας στην ανεργία, από τις οποίες οι 400 μένουν και άστεγες και άλλα τουλάχιστον 1000 δορυφορικά επαγγέλματα και εργολαβικοί εργαζόμενοι μένουν και αυτοί δίχως αύριο.

2,5 χρόνια κοροϊδίας από την κυβέρνηση της ΝΔ για να καταλήξουμε, δυστυχώς, εκεί που ήθελε να οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ και τους ανθρώπους της.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των ανθρώπων της ΛΑΡΚΟ με άμεση διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αλληλεγγύη στον αγώνα επιβίωσης ολόκληρων περιοχών της Εύβοιας και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Δ. Κουτσούμπας: Άτιμος πόλεμος στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Προκλητική χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο στη Βουλή λέγοντας «βγάζετε λόγους εδώ μέσα για τη δήθεν ανάπτυξη που θα φέρει ο αναπτυξιακός νόμος και μόλις χτες βράδυ, η κυβερνητική τρόικα Σταϊκούρας - Σκρέκας - Χατζηδάκης ανακοίνωσαν στα σωματεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την κήρυξη του πιο άτιμου πολέμου. Ότι θα τους πετάξει στο δρόμο αυτό το μήνα, απολύοντάς τους από τη δουλειά και την ίδια στιγμή ξεσπιτώνοντάς τους από τους οικισμούς, αφού τους ζήτησαν να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους. Και άνεργοι και άστεγοι».

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως «η κήρυξη αυτού του πολέμου από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε συμπαιγνία με τους επενδυτές τους περιβόητους, που θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ για να την πάρουν "μπιτ παρά", δεν αφήνει περιθώρια άλλα από το να σημάνει συναγερμός σε όλη την εργατική τάξη της χώρας και όχι μόνο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με βασικό στόχο το έγκλημα αυτό να μην περάσει. Η κυβέρνηση της ΝΔ να πληρώσει ακριβά για το έγκλημα που πάει να διαπράξει!».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και στα περί απορρόφησης των άνω των 55 ετών εργατών της ΛΑΡΚΟ σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να βγουν στη σύνταξη, είπε: «Αφήστε αυτά τα κόλπα, τα ξέρουμε αυτά τα προγράμματα με ψίχουλα πείνας των 500 ευρώ» προσθέτοντας: «Αφήστε τα κόλπα ότι οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας - γέφυρα, δηλαδή στα γνωστά προγράμματα ανεργίας».

«Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και όσοι κυβερνήσατε πριν από αυτή και φτάσατε εδώ τη ΛΑΡΚΟ. Δικό σας είναι όλο αυτό το εγκληματικό σχέδιο με την διαχρονική πολιτική απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης, υπερχρέωσης μιας τέτοιας στρατηγικής επιχείρησης, ενός πραγματικού χρυσωρυχείου για την ελληνική οικονομία. Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Με προτεραιότητα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την απόδοση των δεδουλευμένων τους, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε τους εργαζόμενους της χώρας να εκφράσουν την ενεργητική αλληλεγγύη τους στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.

ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ – ΓΣΕΕ: Διαρκές έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ

Η κυβέρνηση συνεχίζει  την καταστροφική πολιτική της για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τον δημόσιο ορυκτό πλούτο. Οι συνάδελφοι στη ΛΑΡΚΟ βιώνουν την συνεχιζόμενη κυβερνητική αναλγησία από την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Τελευταίο κρούσμα είναι η χθεσινή ανακοίνωση των υπουργών της ΝΔ προς τα σωματεία ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θ’ απολυθεί το σύνολο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αλλά και των εργολαβικών στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις! Επιπλέον, οι κυβερνώντες διαμήνυσαν στους εργαζόμενους ότι θα πρέπει ν’ απομακρυνθούν από τις κατοικίες που διαμένουν δίπλα στο εργοστάσιο.

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πρόθεση είναι να εξυπηρετήσει αποκλειστικά και μόνο τους επίδοξους «επενδυτές» χωρίς να υπολογίζει τις κοινωνικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. Δεν είναι το πρώτο δείγμα της κυβέρνησης που βλέπει τους εργαζόμενους σαν αναλώσιμους, δυόμιση χρόνια τώρα συστηματικά ξηλώνει το εργατικό δίκαιο και ρίχνει στα τάρταρα τον κόσμο της εργασίας. Στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν έχει καμιά μέριμνα για τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά τους πετά έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο.

Οι εργαζόμενοι  στη ΛΑΡΚΟ έχουν μακρά ιστορία αγώνων και δεν θ’ αφήσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει το απάνθρωπο σχέδιο της. Δουλεύουν δεκαετίες τώρα στα ορυχεία και στα καμίνια και ξέρουν να μάχονται για το δίκιο τους. Εμείς συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε και καλούμε να κάνουν το ίδιο η τοπική κοινωνία και το εργατικό κίνημα της χώρας ώστε με αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνα, να δώσουμε απάντηση στην πιο αντεργατική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά τη μεταπολίτευση.

Η ΛΑΡΚΟ πρέπει να γίνει η ταφόπλακα για την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας είναι αδιαπραγμάτευτα».

Πηγή: https://left.gr