31 Δεκ 2021

Ανακοίνωση - Καταγγελία της ΠΑΚ-ΕΛΤΑ

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες απαράδεκτων περιστατικών που λαμβάνουν χώρα σε αρκετά καταστήματα ανά την επικράτεια μεταξύ συναδέλφων και πελατών. Η κατάσταση δυστυχώς σε ...

κάποιες περιφέρειες οδεύει από το κακό στο χειρότερο και όσο και αν προσπαθεί η διοίκηση να μας παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα η καθημερινότητα τους διαψεύδει. Το τελευταίο σαξές στορυ είναι ότι o οργανισμός με την παραλαβή από τα ρομποτάκια έλυσε όλα τα προβλήματα στην παραγωγή και έχουμε απογειωθεί ενώ ταυτόχρονα πάμε τόσο καλά που θα κλείσουμε με κέρδη!!!

Πάμε όμως να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Ας πάρουμε να αναλύσουμε την περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας. Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε τις σοβαρές δυσλειτουργίες που υπάρχουν σε όλο το δίκτυο, σε όλα τα μήκη και πλάτη που βρίσκονται υπό την εποπτεία της συγκεκριμένης περιφερειακής. Από πού να ξεκινήσουμε και που να τελειώσουμε από την μονάδα διανομής Βόλου που κλείνει 9 συνεχόμενους μήνες με απανωτές καταγγελίες και τα γράμματα μέχρι και πριν πέντε μέρες να στοιβάζονται στα θυριδωτά και να υπάρχει αλληλογραφία μηνών. Φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση καθώς υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα και στην Μ.Δ. Λάρισας, στο κ.Φαρκαδώνας, στο κ.Αριδαίας και σε άλλα καταστήματα.

Κάνοντας μια ανασκόπηση στa καταστήματα κυρίως της συναλλαγής θα παρατηρήσουμε τις άθλιες συνθήκες εργασίας που καλούνται να ανταπεξέλθουν οι συνάδελφοι καθημερινά σε απλά πράγματα που τους βάζουν εμπόδια στον να κάνουν απλά την δουλειά τους. Να πούμε για το ότι δεν έχουν αναλώσιμα, γραφικές ύλες, μηχανές καταμέτρησης χρημάτων, δελτία αποστολής δεμάτων, περιμένουν εγκρίσεις για μήνες για να αντικαταστήσουν υλικοτεχνική υποδομή για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και σε όλα αυτά μαντέψτε ποιος είναι απών!!! Μα ποιος άλλος η  Διοίκηση…

Από εκεί που είχαμε σαν μότο ποιότητα, ποιότητα, ποιότητα τώρα κάνουμε τον σταυρό μας αν θα πάρουμε την αλληλογραφία μας μέσα στον μήνα… Υπάρχουν γραφεία που διαχειρίζονται αλληλογραφία με 6 μήνες και παραπάνω καθυστέρηση.  Φτάσαμε σε σημείο παρά το επίσημο οργανόγραμμα που υπάρχει να μην μπαίνουμε στον κόπο να καλύψουμε ούτε τις υπάρχουσες θέσεις με αποκορύφωμα τις τελευταίες εβδομάδες να υπάρχουν κενά στις διαβιβάσεις και πολύ απλά να μην παραλαμβάνονται αποστολές από τα γραφεία και αντίστοιχα να επιδίδονται με καθυστέρηση ακόμα και την επόμενη μέρα. Φυσικά το οργανόγραμμα το κάνουμε λάστιχο όπου μας βολεύει και αν τα άτομα που θέλουμε να βολέψουμε προέρχονται από «λίστες» και ο νοών νοείτο…

Ποιος όμως είναι ο ρόλος της Περ. Διεύθυνσης  σε όλα αυτά τα προβλήματα και τι πραγματικά κάνει για την επίλυσή τους;

Δυστυχώς δεν κάνει απολύτως τίποτα, κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και αντιθέτως δημιουργεί νέα και δυσκολεύει όσο μπορεί την καθημερινότητα των συναδέλφων με την διαχείριση που εφαρμόζει στο ανθρώπινο δυναμικό. Τους ενδιαφέρει να δοθούν οι κανονικές άδειες έστω και αν δεν πάει γράμμα σε κανέναν πελάτη και φυσικά η εναρμόνιση του οργανογράμματος(όπου μας βολεύει). Το βασικότερο όμως είναι να τηρείτε η ιεραρχία, να μετακινεί το προσωπικό όχι σύμφωνα με το εγκεκριμένο οργανόγραμμα που έχει ψηφιστεί από το Δ.Σ. του οργανισμού(εδώ εγείρονται σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν)αλλά σύμφωνα με υποδείξεις συνδικαλιστών όπου σε αρκετές περιπτώσεις περνάνε πρώτα και ανακοινώνουν τις μετακινήσεις και μετά έρχεται η διοίκηση να τους επιβεβαιώσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τραγελαφικά γεγονότα που έγιναν στην Θεσσαλία όπου υπήρξε απόφαση για μετακίνηση προσωπικού και μέσα σε δέκα λεπτά υπήρξε ανάκληση, αντίστοιχα απόσπαση που κοινοποιήθηκε Παρασκευή μεσημέρι ανακλήθηκε την Δευτέρα το πρωί. Για να μην αναφερθούμε σε διάλυση κεντρικών γραφείων όπου αποψιλώνονται για να ικανοποιήσουμε τα ρουσφέτια που μας ζητάνε.

Πάντως για να είμαστε δίκαιοι θεωρούμε ότι ένα πράγμα που θα φέρει εις πέρας η Περ. Διεύθυνση με άριστα αποτελέσματα είναι η προγραμματισμένη ανακαίνιση που θα κοστίσει κάτι χιλιάδες ευρώ αλλά ποιος νοιάζεται λεφτά υπάρχουν για χρώματα και πατώματα, όχι όμως για να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα των συναδέλφων στους χώρους εργασίας!!!

Κύριοι της Διοίκησης από όποιο πόστο και αν βρίσκεστε αν θεωρείται ότι παραχωρώντας την διοίκηση του οργανισμού (σε ευαίσθητους τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό) στο κάθε πολιτικό γραφείο, το οποίο όταν θα είναι έτοιμο και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του οργανισμού θα μας στέλνει άτομα ειδάλλως θα έχουμε κλειστά γραφεία και θα υπολειτουργούμε τότε είσθε οικτρά γελασμένη ότι θα προχωρήσει οποιοσδήποτε μετασχηματισμός, αντιθέτως βλέπουμε να επικρατεί σκοταδισμός!!!

Επιτέλους θα αποφασίσετε τη διαδικασία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών που έχουν προκύψει μετά την εθελούσια ή θα συνεχίζουμε να χρυσοπληρώνουμε τις εταιρίες? Έχετε αναλογιστεί πόσες χιλιάδες ευρώ παραπάνω μας κοστίζει η κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων εργασίας μέσω των συγκεκριμένων εταιριών?

Αν πιστεύετε ότι μετά από τις θυσίες των εργαζομένων μέσα από τις περικοπές των μισθών, του προγράμματος εθελουσίας κ.α. όπου καυχιέστε ότι θα κλείσει ο οργανισμός με κερδοφορία μπορείτε να αφήνετε τον καθένα να σπαταλά αλόγιστα τους πόρους του οργανισμού σαν να είναι στο μαγαζί του μπαμπά του πλανιέστε πλάνη οικτρά. Μπορεί να έχετε βρει τους πρόθυμους που σας λιβανίζουν και σας γλείφουν από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν είναι όλοι έτσι.