18 Οκτ 2020

Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί τα ΕΛΤΑ στην καταστροφή, τους μισθούς σε συρρίκνωση και τις εργασιακές σχέσεις στα τάρταρα

Συναδέλφισσες-οι,

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της παράταξης μας, όλο το αφήγημα που ακούμε ένα χρόνο τώρα από επίσημα κυβερνητικά χείλη, αλλά και από ανώτατα διοικητικά στελέχη, όπως και από συνδικαλιστές ....

συγκεκριμένης παράταξης περί στήριξης των ΕΛΤΑ με καταβολή των χρωστούμενων από το κράτος, αλλά κυρίως την καταβολή της αποζημίωσης παροχής των καθολικών υπηρεσιών στον Οργανισμό μας, αποδείχτηκε ένα παραμυθένιο success story, που όπως όλα τα παραμύθια εξελίσσονται σε ένα φανταστικό κόσμο, αλλά δυστυχώς δεν είχε happy end. Κι αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση του Ταχυδρομείου, μπορεί και να γελούσαμε με την κυβερνητική φαρσοκωμωδία, αλλά τώρα η κατάσταση είναι για κλάματα.

Για ένα ολόκληρο χρόνο, ίσως και περισσότερο, μας βομβαρδίζουν μέσω δημοσιευμάτων για πακτωλό εκατομμυρίων που θα έλθουν να σώσουν τα πολύπαθα ΕΛΤΑ. Την ίδια δουλειά έκαναν και εσωτερικά στον Οργανισμό τα γνωστά συνδικαλιστικά παπαγαλάκια, ανεβάζοντας το ποσό που θα έβαζε η κυβέρνηση για να σώσει τα ΕΛΤΑ σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια!

Εκατομμύρια που θα κάλυπταν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, για να μην διατρέχει τον κίνδυνο λουκέτου, λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, αλλά και θα κάλυπταν το κόστος της πολυδιαφημιζόμενης εθελουσίας εξόδου ενός μέρους του προσωπικού. Χειρίστηκαν  τόσο επιπόλαια το θέμα της εθελουσίας που χωρίς να διαθέτουν στοιχεία και προϋποθέσεις δεν είχαν κανένα πρόβλημα να μιλούν για 2.000 ανθρώπους που επρόκειτο να φύγουν σε εθελουσία, ξεχνώντας πως για ένα τέτοιο αριθμό αποχωρήσεων, το ποσό που θα χρειαζόταν για την καταβολή της αποζημίωσης τους θα έφτανε σχεδόν τα 200 εκατομμύρια ευρώ! 

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν και διασταυρώσαμε την πληροφορία, πριν γράψουμε αυτό το κείμενο, πως όλες οι κυβερνητικές δηλώσεις περί στήριξης του ΕΛΤΑ ήταν απλά ένα επικοινωνιακό τρικ που κατέρρευσε σαν στοίβα από τραπουλόχαρτα. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως σας προείπαμε, απέρριψε το ελληνικό αίτημα για έγκριση της καταβολής της αποζημίωσης παροχής της Καθολικής Υπηρεσίας στα ΕΛΤΑ, οπότε  «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».


Αυτοί που χλεύαζαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την καταβολή του ποσού των 135 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ, για να στηριχτούν, θεωρώντας τα λίγα, να δούμε τι έχουν να πουν τώρα;

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, το πρόβλημα μετά από αυτή την εξέλιξη είναι, ποιά θα είναι η επόμενη μέρα του Ταχυδρομείου, στην παρούσα τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται, που βέβαια κάποιοι δεν vτράπηκαν να μιλήσουν για κερδοφορία!!!

Οι πρώτες σκέψεις μας και θα τις μοιραστούμε μαζί σας είναι:


Η εθελουσία για το 2020 τέλος, έτσι τουλάχιστον όπως ακουγόταν. Βέβαια οι εγκέφαλοι της Απελλού, να είσαστε σίγουροι πως, θα επανέλθουν σ αυτό το ζήτημα από την ανάποδη. Δηλαδή, θα δημιουργήσουν τέτοια και τόσα αντικίνητρα για την παραμονή στη δουλειά, που όσοι συνάδελφοι έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα αναγκαστούν να φύγουν σαν κυνηγημένοι από τη δουλειά τους, στην οποία πρόσφεραν 35 και πλέον χρόνια από τη ζωή τους. 


Οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας προβλέπουμε να οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο, αφού είμαστε σίγουροι πως η διοίκηση θα επανέλθει με νέες προτάσεις που θα απαιτούν μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς μας, για  εξοικονομήσει χρήματα προκειμένου να καλύψει τα ποσά που υπολόγιζε πως θα λάβει από το κράτος. Ίσως γι’ αυτό τον λόγο δεν προσήλθε και στην διαπραγμάτευση της 13/10 που την είχε καλέσει η ΠΟΣΤ, πιθανόν να γνώριζε.


Που αποσκοπούσαν όλα αυτά τα σχέδια που συντάχθηκαν και θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, τα οποία θα χρηματοδοτούνταν από την κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά χρήματα !!! Μήπως στο να έχουμε άλλοθι να μοιράζουμε χιλιάδες ευρώ στα «δικά μας παιδιά»  για μελέτες και σχεδιασμούς, τα οποία δεν μας περίσσευαν και στην τελική θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλυτερεύσουν τις υποδομές μας και την καθημερινότητα των εργαζομένων!!!

Συνάδελφοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα και κυρίως να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιδράσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις, που ελπίζουμε πως η ΠΟΣΤ αυτή τη φορά θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.