14 Ιουν 2018

Δεν είναι στραβός ο γιαλός ...

Ένα χρόνο μετά την κοινή συμφωνία την οποία και συνυπογράψαμε ως παράταξη, αναλαμβάνοντας και το ανάλογο κόστος, βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο σημείο. Τα προβλήματα παραμένουν και ο Οργανισμός δεν άλλαξε ρότα.Είχαμε χαρακτηρίσει τότε την συμφωνία ως το πρώτο βήμα και μέρος μιας γενικότερης στρατηγικής για το Ταχυδρομείο....
Επισημαίναμε πως, αν και τα υπόλοιπα βήματα δεν γίνουν, οι μειώσεις στους μισθούς θα αποδειχθούν μια τρύπα στο νερό.Η συμφωνία είχε στην ουσία τρείς συμβαλλόμενους.Υπουργείο, διοίκηση, εργαζόμενοι.Οι δεσμεύσεις της κάθε πλευράς συγκεκριμένες , όπως περιγράφονται και στο πλαίσιο της κοινής συμφωνίας.Οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς.Η πολιτεία δεσμεύτηκε για την καθολική υπηρεσία και τις οφειλές του δημοσίου και σε μεγάλο βαθμό είναι συνεπής.Για πρώτη φορά αποδόθηκε- με καθυστέρηση -μέρος της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 14, 15 και ελπίζουμε πως η διοίκηση θα έχει δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες για το υπόλοιπο ποσό και για τα επόμενα χρόνια.Παράλληλα το δημόσιο έχει αποδώσει τα περισσότερα αυτών που οφείλει την τελευταία δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά η οικονομική ασφυξία συνεχίζεται.Η διοίκηση ανέλαβε την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδίου, της αναδιοργάνωσης του οργανισμού και του αναπροσανατολισμού των δραστηριοτήτων του.Ένα χρόνο μετά πορεύεται με βήματα σημειωτόν.Κανείς δεν παραγνωρίζει τις όποιες προσπάθειες γίνονται. Ούτε και τις οικονομικές δυνατότητες του οργανισμού.Απουσιάζουν οι κινήσεις και οι πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν τον οργανισμό.Αποσπασματικές και όχι καλά σχεδιασμένες κινήσεις γίνονται, που φανερώνουν προχειρότητα.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διανομή.Η παρέμβαση που έγινε, το μεσοβέζικο σύστημα που συμφωνήθηκε έχει προχωρήσει ελάχιστα.Είχαμε επισημάνει τις αδυναμίες εφαρμογής του. Αποδεικνύονται στην πράξη.Ευθύνη όμως δεν αναλαμβάνει κανένας.Η στελέχωση καθυστερεί χωρίς να υπάρχει λόγος. Ούτε χρήματα χρειάζονται για να προχωρήσει. 

ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ

Η εξουσία δείχνει το χαρακτήρα του ανθρώπου, έλεγαν οι αρχαίοι.Τις τελευταίες μέρες ο κ.Σύμβουλος εγκαινιάζει νέους κανόνες διοίκησης.Επιλέγει την εναλλαγή των προσώπων και όχι αλλαγή των δομών .Επιφανειακή και αναποτελεσματική η κίνησή του. Θα το διαπιστώσει γρήγορα.Ταυτόχρονα μετακινεί επιλεγμένα στελέχη χωρίς την συγκατάθεσή τους.Αλαζονεία και αυταρχισμός μαζί.Να του θυμίσουμε πως υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και πρέπει να τηρείτε.Αλλάζει μόνο με κοινή συμφωνία.Κανείς δεν το αλλάζει με το έτσι θέλω.Τον καλούμε να το σεβαστεί και να σταματήσει να το παραβιάζει.Να σταματήσει τους ερασιτεχνισμούς και τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς.Να ακυρώσει την απόφασή του για αναγκαστικές μετακινήσεις.Πρακτικές αυταρχισμού είναι έξω από την κουλτούρα μας και δεν είναι αποδεκτές. Ας το σκεφτεί και να επανεξετάσει τη στάση τουΔεν είναι στραβός ο γιαλός. Αυτός αρμενίζει στραβά..
Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η στοχευμένη ανάδειξη και παρουσίαση του θέματος από τα ΜΜΕ, δυσφήμησε και απομάκρυνε – προσωρινά ελπίζουμε- μεγάλη μερίδα του κόσμου που είχε καθημερινή σχέση εμπιστοσύνης με το Ταχυδρομείο.Αποτυπώνεται στην κίνηση των γραφείων και στα έσοδα που είναι αισθητά μειωμένα. Είναι στο χέρι όλων μας να αντιστρέψουμε αυτή την εικόνα.Η παρατεταμένη σιωπή της διοίκησης προκαλεί εντύπωση. Έχει την πρώτη ευθύνη και όφειλε να βγεί και να υπερασπιστεί δημόσια την αξιοπιστία , την εικόνα και το κύρος του Οργανισμού..Οι ηγεσίες ποτέ δεν κρύβονται και ούτε αφήνουν τους άλλους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
Ας το κάνει έστω και τώρα. Τι περιμένει;