14 Μαρ 2018

Ανακοίνωση Κίνημα Ανατροπής Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ

Κ Ι Ν Η Μ Α   Α Ν Α Τ Ρ Ο Π Η Σ

   Τ Α Χ Υ Μ Ε Τ Α Φ Ο Ρ Ω Ν   ΕΛΤΑ 

                                                                                                                                                                                                                                        Μάρτιος  2018 
Συναδέλφισσες-οι
Ο  σπόρος που ρίξαμε ρίζωσε και άνθησε. Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις ,να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα της εταιρείας μας  και οι συνάδελφοι στο σύνολό τους έχουν αντιληφθεί  πως αυτός ο αγώνας μας αφορά όλους....


Πριν λίγες ημέρες η διοίκηση παρέδωσε στον αντιπρόεδρο του Συλλόγου τον Κανονισμό Εργασίας που περιλαμβάνει και τη Συλλογική Σύμβαση. Πρόκειται για ένα κείμενο  95 σελίδων, που έρχεται από το μακρινό παρελθόν ,αυταρχικό και αντιδημοκρατικό και δεν μπορεί να αποτελέσει βάση μιας σοβαρής συζήτησης.
Οι υποτιθέμενες καινοτομίες όπως τα ηλικιακά όρια στη στελέχωση ,αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία και εκθέτουν όχι μόνο τη διοίκηση.
Η σύνδεση του κανονισμού εργασίας με την ΣΣΕ  είναι απαράδεκτη κίνηση  . Θεωρούμε πως είναι λάθος της διοίκησης και οφείλει να τα διαχωρίσει. Η αντιγραφή μεθόδων τρόικας δεν την τιμά.   Πνεύμα συνεργασίας δεν μπορεί να υπάρξει με τεχνικούς εκβιασμούς .
Άλλο η ΣΣΕ και άλλο ο κανονισμός .Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε και τις άλλες παρατάξεις να πάρουν θέση. Όχι με μισόλογα και υπεκφυγές .
Χρειάζονται απαντήσεις από πλευράς διοίκησης. Για το λόγο και τη σκοπιμότητα αλλαγής του κανονισμού .
Σε τι εξυπηρετεί επιχειρησιακά ;
Η θέση μας είναι σαφής .Καμία αλλαγή δεν χρειάζεται. Σήμερα υπάρχει κανονισμός εργασίας και είναι  σε ισχύ. Οφείλει η διοίκηση να τον εφαρμόζει .Με βάση τον κανονισμό έπρεπε να προκηρυχθούν οι θέσεις ευθύνης . Δυστυχώς τον παρέκαμψε ,επέλεξε τις αλλεπάλληλες 3μηνες  αναθέσεις και ευνόησε την αναξιοκρατία , τον παραγοντισμό και το ρουσφέτι.
Η πρόταση  στο μεγαλύτερο μέρος της  αφορά  την αξιολόγηση του προσωπικού και τα πειθαρχικά. Φυσικά και θα αναλυθεί  πολύ προσεχτικά από όλους αν και από τις πρώτες αναγνώσεις τα αρνητικά υπερισχύουν , γεγονός που έχουν επισημάνει όλοι όσοι το διάβασαν.
 Οι περιβόητες αυξήσεις που εξήγγειλε  ο Πρόεδρος από το βήμα  της  πρόσφατης εκδήλωσης , είναι στην ουσία ανύπαρκτες . Αφορούν ελάχιστους , θα είναι αποτέλεσμα αξιολογήσεων και θα δοθούν μόνο στους άριστους. Δεν προβλέπονται  όμως μόνο αυξήσεις αλλά και μειώσεις αν κάποιος δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους και έχει αρνητική αξιολόγηση.
Δεν γνωρίζουμε  ποιος θα αξιολογεί το προσωπικό και πόσο αντικειμενική θα είναι αυτή η διαδικασία  , γιατί τα κριτήρια αλλάζουν αφού είναι άμεσα εξαρτώμενα από το πρόσωπο,  τις γνώσεις και το χαρακτήρα του κριτή.
Όπως αντιλαμβάνεστε  υπάρχει τυράκι αλλά στο βάθος υπάρχει και η φάκα. Αυτό το αναφέρουμε  γιατί κάποιοι καλοθελητές πλησιάζουν τους εργαζόμενους δείχνοντας μόνο το τυρί.
Υποχρέωση μας είναι να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και αυτό θα το κάνουμε με μεγάλη ευθύνη .
Η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα όπως το προτείνει η διοίκηση , πρέπει να απορριφθεί από τους εργαζόμενους και η παράταξή μας θα πρωτοστατήσει . Τις αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές δεν μπορεί να τις υλοποιήσει μια διοίκηση που τοποθετήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση.
Μας  στεναχωρεί  το γεγονός ότι κάποιοι ακόμα πιστεύουν ότι το καράβι για να ταξιδέψει αρκεί μόνο  να έχει καλό  καπετάνιο. Ο άνεμος μπορεί να μην είναι πάντα σύμμαχος και η μηχανή μπορεί να μας προδώσει . Σε αυτή την περίπτωση αλλά και σε κάθε περίπτωση αξιόπιστοι είναι μόνο οι κωπηλάτες .Σε αυτούς τις περισσότερες φορές οφείλεται η επιτυχία του ταξιδιού και αυτοί είναι που καταφέρνουν να πάνε το καράβι στον προορισμό του.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού νιώθει φόβο ,απογοήτευση, αγανάκτηση και δεν βλέπει ούτε εξέλιξη ούτε οράματα. Βλέπει μια καθημερινότητα που τον έχει φτάσει στα όριά του.
Την προηγούμενη εβδομάδα δεχθήκαμε επίθεση από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ . Μας λυπεί το γεγονός που οι συνάδελφοι προσπάθησαν με λάσπη και ανακρίβειες να καλύψουν την υποστήριξη τους στη διοίκηση.
Δικό τους θέμα.
 Να τους υπενθυμίσουμε πως ουδέποτε η παράταξη μας κατέθεσε  αίτημα για  αποδείξεις και έγραφα για τα καταγγελλόμενα σε σχέση με το νέο κομβικό. Όσοι ενυπόγραφα τα ζήτησαν έχουν και την ευθύνη.
 Δεν είμαστε ούτε εισαγγελείς ,ούτε δημοσιογράφοι  για να αναλωνόμαστε σε έναν στίβο που κάποιοι έχουν στήσει . Από τη πρώτη στιγμή εκφράσαμε την αντίθεσή μας για την συγκεκριμένη επιλογή και αναδείξαμε το πρόβλημα.
Όχι με όρους σκανδαλολογίας.
Είναι θέση αρχής για την παράταξή μας η ενσωμάτωση με τη μητρική .Συνεπώς όποιες κινήσεις αυτού του μεγέθους ,πρέπει να εντάσσονται  σε αυτό το σχεδιασμό . Με αυτή την οπτική κρίνουμε τις πρωτοβουλίες της διοίκησης .
Ο ρόλος μας δεν είναι να συμμετέχουμε σε ένα φτιαχτό παιχνίδι με προκαθορισμένους νικητές αλλά  να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων (όλων των εργαζομένων )και όχι όσων είναι ψηφοφόροι της παράταξή μας .
  Σε απάντηση λοιπόν της ανακοίνωσης της ΠΑΣΚΕ τους προτρέπουμε  να κοιτάξουν στον καθρέπτη τους ,καθώς είναι   οι ίδιοι που κάνουν όσα καταγγέλλουν και η ευθύνη δεν φεύγει από τις πλάτες τους ρίχνοντας την  σε άλλους.
Οι ανακοινώσεις και οι τοποθετήσεις μας έχουν  σκοπό την ανάδειξη προβλημάτων, την διαμαρτυρία   και την ενημέρωση   και όχι την δημιουργία εντυπώσεων.
Τουλάχιστον εμείς δεν αγκαλιάζουμε με τόση τρυφερότητα την διοίκηση (κατά ομολογία και της ίδιας της διοίκησης) με σκοπό το βόλεμα ημετέρων,  αλλά στεκόμαστε με σοβαρότητα και κριτικά απέναντί της  ζητώντας  απαντήσεις και λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζομένους.
Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση για τη συλλογική σύμβαση εργασία και θα σας ενημερώσουμε με ανακοίνωση όταν οι αυτές ολοκληρωθούν.
 Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς. 

    ΚΙΝΗΜΑ     ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ    ΕΛΤΑ