22 Ιαν 2018

Η αναδιοργάνωση και η επαναστατική γυμναστική

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία τα όσα διαδραματίζονται  γύρω απο την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του οργανισμού.
 Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι κάποιοι σκέφτονται και δρουν επικίνδυνα για το μέλλον του ΕΛΤΑ και των εργαζομένων.
Παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, επιμένουν να συνεχίζουν ...
με συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος, με τις οποίες ελπίζουν να έχουν προσωρινά συνδικαλιστικά οφέλη, αγνοώντας ότι οδηγούν τον οργανισμό και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο.
Θέλουμε να τους θυμίσουμε ότι τέτοιες πρακτικές είναι που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην ανυποληψία και έκαναν τους εργαζόμενους να μας γυρίσουν την πλάτη!!!!!
Η διοίκηση της ΠΟΣΤ γράφει πως τους προξενεί σοβαρά ερωτήματα η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού, να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και αναρωτιούνται μήπως μέσα από αυτές τις ενέργειες επιθυμούν την αποδιοργάνωση του.
Επιτέλους νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς και θα τους κοροϊδέψουν δίνοντάς τους καθρεφτάκια.
Έχουν κι αυτοί ευθύνες για την σημερινή κατάσταση και αν πραγματικά επιθυμούσαν  διάλογο και λύσεις, έπρεπε να είναι αυτοί που τον επιδιώκουν και όχι να τον αποφεύγουν.
Η υπογραφή της κοινής συμφωνίας, το καλοκαίρι του 2017, είχε ξεκάθαρες  δεσμεύσεις για την κάθε πλευρά.
Είχε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Φαίνεται πως επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και σκοπιμότητες στην ηγεσία της ΠΟΣΤ.
 Ίσως δεν περίμενε από την πλευρά του υπουργείου να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του.
Έτσι είχαν μάθει στο παρελθόν και τους φαίνεται δύσκολο να πιστέψουν ότι κάποιοι τηρούν και υλοποιούν όσα υποσχέθηκαν.
Η υπογραφή της κοινής συμφωνίας περιελάμβανε εκτός από τις μειώσεις των μισθών,τη δέσμευση να ξεκινήσει άμεσα και ο διάλογος για την αναδιοργάνωση του οργανισμού και φυσικά να ολοκληρωθεί εφόσον κατατεθούν και οι προτάσεις από πλευράς της ΠΟΣΤ.

Δυστυχώς μια σειρά από γεγονότα αλλά και οι ενέργειες που ακολούθησαν τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα και μας προξενούν σοβαρά ερωτήματα!!!
Είναι γεγονός πως ο οργανισμός έχει λάβει μέσα στο 2017 πάνω από 40 εκατομμύρια από οφειλές του Δημοσίου για το 2011,12,13,14 ,την έγκριση για εκταμίευση 45 εκατομμυρίων από τις καθολικές ,αλλά και την δημιουργία του μηχανισμού αποζημίωσης των καθολικών υπηρεσιών και οι διαβεβαιώσεις τόσο απο το  αρμόδιο υπουργείο, όσο και απο πλευράς διοίκησης, ότι δεν συντρέχει λόγος για το κεφάλαιο Α, η ηγεσία της ΠΟΣΤ άλλαξε τακτική και προέβη σε κινήσεις που δημιουργούν προβληματισμούς.
Μετά από πρόσκληση της διοίκησης  προς την ΠΟΣΤ για να ξεκινήσει ο διάλογος
και η υλοποίηση της κοινής συμφωνίας ως προς το σκέλος της αναδιοργάνωσης, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής με την διοίκηση.
Απουσίασε απο την συνάντηση η παράταξη της ΔΑΚ.  Προφανής ο λόγος!
Υπήρξε δέσμευση και απο την ΠΟΣΤ και απο την διοίκηση για εντατικοποίηση του διαλόγου ώστε να καταλήξουμε σε λύσεις.
Έκτοτε δεν είχαμε καμία άλλη ενημέρωση απο την ηγεσία της ΠΟΣΤ.
Πρίν λίγες μέρες μάθαμε και μετά την απόφαση του ΔΣ πως έχει αποσταλεί άλλες 2 φορές πρόσκληση για διάλογο, αλλά η ΠΟΣΤ δεν ανταποκρίθηκε.
Εύλογα λοιπόν τίθενται ερωτήματα.
 1 Για ποιο λόγο δεν ενημερωθήκαμε ποτέ ως παράταξη και γιατί δεν  οριστηκε νεα συνάντηση;
2 Έχουν προχωρήσει σε συνομιλίες και έχουν συμφωνήσει πράγματα με την διοίκηση χωρίς να μας έχουν ενημερώσει;
3 Για ποιο λόγο δεν συμμετέχουμε στο διάλογο;
4 Ποιο το όφελος  στην καθυστέρηση της αναδιοργάνωσης του οργανισμού, εφόσον ξέρουμε ότι δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων;
5 Ειδικά για το θέμα της διανομής γιατί έγιναν συναντήσεις μόνο από εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚ σε επίπεδο σωματείου, αποκλείοντας όμως τον γραμματέα και γιατί δεν επιλέχτηκε  να γίνει συζήτηση με την διαπαραταξιακή  επιτροπή;

Όλα τα παραπάνω  δεν είναι συμπτώσεις, αλλά επιλογές..
Καταγγέλλουμε την συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ καθώς θεωρούμε ότι μεθοδεύει τον αποκλεισμό των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων για ίδιο όφελος .
Φυσικά εξαιρείται ο εταίρος και άμεσος συνεργάτης της ΠΑΣΚΕ που  τους τελευταίους μήνες, έχει καταντήσει η ουρά της.
Θεωρούμε ότι γίνεται το τελευταίο διάστημα ,σχετίζεται απόλυτα με τις εκλογές του σωματείου των ταχυδρόμων, καθώς για μια ακόμη φορά οι διαχρονικοί σωτήρες του κλάδου αλλά και του Ταχυδρομείου, θα πρέπει να έχουν κάποιο αφήγημα αλλά και έναν εχθρό .
Έτσι λειτουργούν τα τελευταία χρόνια ,καθώς έχουν αναλάβει εργολαβικά την σωτηρία, είτε σε επίπεδο σωματείου, είτε σε επίπεδο Ομοσπονδίας..
Θα  θυμίσουμε μόνο τι έγινε την τελευταία φορά που κάποιοι είχαν βάλει κόκκινες γραμμές και πόσο γρήγορα αυτές ξεθώριασαν,  καθώς ήρθαν σε συμφωνία με την διοίκηση.
Ίσως μετά τις εκλογές να μάθουμε σε τι αποσκοπούσαν οι μυστικές συναντήσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚ  με την διοίκηση!!!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Το ζήτημα της αναδιοργάνωσης της διανομής ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον οργανισμό.
Μέχρι σήμερα οι διοικήσεις επεδίωκαν να προσαρμόσουν τον αριθμό των ταχυδρόμων στους αντίστοιχους τομείς.
Ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά και τεκμηριωμένα  ώστε να παρουσιάσουν ένα βιώσιμο και λειτουργικό σχέδιο διανομής.
Η εύκολη λύση που ακολουθείται μεγαλώνοντας τον τομέα ,είναι κοντόφθαλμη και δεν λύνει το πρόβλημα. Αυτή είναι η μέχρι σήμερα εμπειρία.
Η διανομή είναι ο καθρέπτης του οργανισμού προς τα έξω.
Δεν νοείται εταιρεία ταχυμεταφοράς να έχει τόσες αδυναμίες στη διανομή.
Η στροφή του οργανισμού στο δέμα, στο μικρόδεμα ,την ειδική διαχείριση, προύποθέτει αξιόπιστο σύστημα διανομής..
Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται είναι αφελής
Η κοινή συμφωνία που συνυπέγραψε με πλήρη συνείδηση  η παράταξή μας, προβλέπει την αναδιοργάνωση του συνόλου της παραγωγικής λειτουργίας.
Προβλέπει επίσης την καθιέρωση του Β κύκλου διανομής.
Είναι πιστεύουμε η κατάλληλη στιγμή για την ενσωμάτωση των Ταχυμεταφορών τώρα.
Θα αποτελέσει πραγματική τομή και θα δώσει αποτελεσματική ώθηση στη στροφή  προς το σύγχρονο ταχυδρομικό έργο.
Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που μπορούν να αλλάξουν την ρότα του οργανισμού.

Όχι  σκιαμαχίες και συνδικαλιστικά παχνίδια.

Η παράταξή μας πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος για την αναδιοργάνωση του οργανισμού ,να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να καταθέσει η διοίκηση το στρατηγικό σχέδιο, αλλά και να εξειδικεύσει τις δράσεις που αναφέρονται στην κοινή συμφωνία.
Θεωρούμε πως πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η υλοποίηση της αναδιοργάνωσης στη διανομή, καθώς δεν γνωρίζουμε το σχέδιο και η εικόνα απο πολλούς συναδέλφους  είναι πως είναι ανεφάρμοστο .
Οφείλει η διοίκηση να ακούσει τη γνώμη των Ταχυδρόμων
Να τους ενημερώσει για όλες τις πτυχές του.
Πρός αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσουμε άμεσα ενημέρωση απο την δίοικηση, επισημαίνοντας και μεταφέροντας τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις των συναδέλφων.
Κανένα σχέδιο δεν θα πετύχει αν δεν καταφέρει να πείσει αυτούς που θα το υλοποιήσουν..
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση  και ταυτόχρονα δεσμευόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, καθώς εκκρεμεί ραντεβού της παράταξή μας με την διοίκηση του οργανισμού.

Γενάρης 2018