30 Νοε 2017

Ανακοίνωση Κίνημα Ανατροπής Εργαζομένων Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ

     ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ  
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΛΤΑ
                                                                                                                                                 19/11/2017
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Για μια ακόμη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα η διοίκηση μας δίνει το δικαίωμα  να επανέλθουμε με ανακοίνωση. 
Από την υπερσυγκέντρωση εξουσιών πήγαμε στην πλήρη διάσπαση. Άρχισαν να καταλαβαίνουν πως με την υπάρχουσα πολιτική κανένα από τα αμφιλεγόμενα σχέδια που είχαν δεν προχωρά όπως ήθελαν και αντί να ψάξουν το λόγο και να κάνουν την αυτοκριτική τους στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλον προσπαθώντας να ρίξουν τις ευθύνες της αποτυχίας βγάζοντας ο ένας τον άλλο ανεπαρκή ή άχρηστο....
Ξαφνικές μεταθέσεις, αποσπάσεις οι μετακινήσεις υπαλλήλων σε τομείς με περιεχόμενο που δεν γνωρίζουν και κανείς δεν τους εκπαιδεύει για να μάθουν, με κάποιους διευθυντές  που μαθαίνουν στου κασίδα το κεφάλι και κάποιους υπαλλήλους που προσλαμβάνονται με γνώσεις που δεν έχουν .
Μέσα σε αυτό το αλαλούμ σχέδια ξεχνιούνται στο συρτάρι ,τα προβλήματα λύνονται στο πόδι από υπαλλήλους των ταχυμεταφορών που έμαθαν τόσα χρόνια να ενεργούν πυροσβεστικά κάτω από διαρκή πίεση και μια διοίκηση  να κάνει σχεδιασμούς που η υλοποίηση τους δεν πατά στην πραγματικότητα.
Τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί είναι πολλά αλλά δυστυχώς με την προχειρότητα  και την ασχετοσύνη των ανθρώπων που τα διαχειρίζονται όχι μόνο δεν θα κλείσουν αλλά θα δημιουργήσουν τέτοια τρύπα στη εταιρεία που δεν θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει με οποιοδήποτε κόστος.
Οι δουλειές που έρχονται στην εταιρεία έρχονται χωρίς μελέτη, με χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα αντί για κέρδη έχουμε ζημιά αφού το κόστος εξυπηρέτησης και οι αποζημιώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα προσδοκώμενα.
Η μισή διοίκηση θέλει διαδικασίες και η άλλη μισή θέλει να καταργηθούν όλα τα πλαίσια ευελιξίας . Παράδειγμα ενδεικτικό το οργανόγραμμα ,κακέκτυπο του ΕΛΤΑ το οποίο δεν αρμόζει σε μια εταιρεία που θέλουμε να είναι ευέλικτη αλλά λειτουργεί ως εξυπηρέτηση συνεταίρων.  Το αλαλούμ συνεχίζεται.
Στα κακώς κείμενα ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον ,πράγμα που γνωρίζουν και κάνουν καλά.  Οι απειλές φτάνουν εύκολα έτσι στον κατώτερο υπάλληλο γιατί αυτός έχει την ευθύνη της μη υλοποίησης της εντολής. Εδώ κανείς δεν σκέφτεται ή πολύ απλά δεν έχει την ευθιξία να παραδεχθεί ότι το λάθος ξεκίνησε από το σχεδιασμό και δεν φταίει η εκτέλεση . Δεν μπορούν να καταλάβουν πως δεν φταίει πάντα ο μάγειρας αλλά μπορεί να φταίει και η συνταγή .
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τίποτα πέρα από το τμήμα του και τον μικρόκοσμό του και ούτε ενδιαφέρεται να μάθει. Η δουλειά μας είναι ομαδική αλλά για να δουλέψει η ομάδα θέλει και άξιο συντονιστή . Εδώ έχουμε σαν επικεφαλή έναν άνθρωπο που όνειρό του είναι να ασχοληθεί με τα κοινά και να γίνει Δήμαρχος , έναν άνθρωπο που έχει ένα όραμα για την εταιρεία που για να υλοποιηθεί το κόστος είναι τέτοιο που δεν καλύπτεται από την παραγωγή, άλλωστε  τα χρήματα είναι του Δημοσίου και τα οράματα δεν κοστίζουν στον ίδιο αλλά στην εταιρεία και έναν άνθρωπο που έχει γνώσεις ταχυδρομείου ,εργάζεται σκληρά αλλά έχει εμμονές και δικά του κριτήρια με αποτέλεσμα να μην αξιολογεί σωστά .Σε γενικές γραμμές κανείς δεν ακούει και κανείς δεν βλέπει πως η εταιρεία είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.
Είναι αναμφισβήτητο ότι τα κριτήρια πρόσληψης στελεχών ή ακόμα και έκτακτου προσωπικού είναι η περιοχή διαμονής και εκλογικών δικαιωμάτων(όλος τυχαίως) συγκεκριμένου Δήμου. Γεγονός που μας έχει κάνει θέμα συζήτησης και στον ίδιο το Δήμο και σε άλλους Δήμους.
Και το πανηγύρι συνεχίζεται. Αναπλήρωση αδειών ανύπαρκτη , διορισμοί από το Google Cloud ανθρώπων που νόμιζαν ότι προσλήφθηκαν στο δημόσιο ,παραιτήσεις , διάλυση  ,αποστελέχωση  , ανεκπαίδευτο προσωπικό σε πολύ μεγάλο βαθμό , καμιά παραμετροποίηση πελατών ,κοστολόγηση  ανύπαρκτη ,υψηλό κόστος διακίνησης και εξυπηρέτησης  και άλλα πολλά .
Αφού απέτυχαν τα σχέδιά τους για τα  κομβικά και τη  διανομή στράφηκαν στην πρακτόρευση δίνοντας γη και ύδωρ. Ακόμα και αυτό όμως σε κάποιες περιπτώσεις έγινε με τέτοια προχειρότητα που τα πρακτορεία έσκασαν . Σε καμία περίπτωση αυτό δεν βοηθά την εικόνα και το όνομα της εταιρείας .
Η εταιρεία βέβαια πληρώνει για μελέτες που ή δεν έχουν εφαρμογή ή μπαίνουν στο συρτάρι . Δοκιμάζουμε καινούργια προϊόντα που κάποιοι <<σοφοί >> έχουν προτείνει χωρίς σοβαρή μελέτη και χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή.
Το λάθος είναι ότι πριν κάτσουν στις καρέκλες τους τις σήκωσαν ψηλά . Δεν σεβάστηκαν ούτε καν άκουσαν τη γνώμη των ανθρώπων που μόχθησαν ,μοχθούν και νοιάζονται για το καλό της εταιρείας αλλά αρκέστηκαν σε κολακείες. .Προσπάθησαν να διοικήσουν με τις απειλές και το φόβο ξεχνώντας πως ο αδικημένος και ο καταπιεσμένος κάποια στιγμή θα επαναστατήσει .
-Μήπως στο μυαλό τους υπάρχουν άλλα σχέδια που εμείς δεν γνωρίζουμε ;
- Ποιος ο λόγος τέτοιας φυγής υπαλλήλων στη Μητρική;
-Πως γίνεται οι μετακινήσεις αυτές να είναι από συγκεκριμένες παρατάξεις;
-Ποια η σχέση της εταιρείας με τη μητρική;
-Μήπως έφτασε η ώρα της ενσωμάτωσης;
 -Γιατί θέλουν να δώσουν τις διαβιβάσεις σε ιδιώτη;
- Γιατί θέλουν να αναλάβουν τις προμήθειες τρίτοι;
-  Γιατί προσλαμβάνουμε τόσους εσωτερικούς υπαλλήλους και όχι υπαλλήλους στην παραγωγή;
 -Ποιο θα είναι το κόστος για τη νέα ΕΔΡΑ;
-Ποιος είναι ο αριθμός των εργαζομένων στη εταιρεία σήμερα;
-Ποια είναι η αναλογία των υπαλλήλων σε σχέση παραγωγής και διοίκησης;
-Γιατί παρά τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες τους για τη βελτίωση των αμοιβών των υπαλλήλων έργων οι μισθοί παραμένουν ίδιοι;
-Γιατί στα τόσα έξοδα δεν σκέφτονται και την επαναφορά των επιδομάτων που άδικα κόπηκαν από κάποιους εργαζόμενους;
-Γιατί κάποιοι που κατά ομολογία τους είναι ανεπαρκείς και αποτυχημένοι παραμένουν στις θέσεις τους;
Δεν γνωρίζουμε αν πάρουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ελπίζουμε όμως να θορυβηθούν κάποιοι , να ανοίξουν κάποια αυτιά και να αναζητήσουν το λόγο που γίνονται κάποιες ενέργειες.
Κέρδος όλων είναι η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας , με τη συμμετοχή των εργαζομένων, με ένα όραμα που οδηγεί στο μέλλον.