9 Οκτ 2017

Ξέσπασε διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ – Τουρκίας

Διπλωματικός πόλεμος ξέσπασε ξαφνικά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία με τις δυο χώρες να προχωρούν σε αναστολή έκδοσης βίζας εκατέρωθεν, ενώ η Αγκυρα κλιμακώνει με ένταλμα κράτησης και για δεύτερο εργαζόμενο στην αμερικανική διπλωματική ...
αποστολή στην χώρα. 
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έφτασε στο αποκορύφωμα με τη σύλληψη και την προφυλάκιση ενός εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.  Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την κίνηση, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία και κατέστησε σαφές ότι η εξέλιξη θα ζημιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη - συμμάχους στο NATO.
H αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία γνωστοποίησε ότι αναστέλλει όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (visa) - εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης - στις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, με το επιχείρημα ότι θέλει να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Τουρκίας προς το προσωπικό της. 
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανταποδίδοντας το μέτρο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες. Οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. 
Η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK. Επιπλέον, η Άγκυρα ασκεί πιέσεις, μάταια μέχρι σήμερα, στην Ουάσιγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. 
Σημειώνεται ότι ο Γκιουλέν έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος και αρνείται πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη.
'Ενταλμα κράτησης και για δεύτερο εργαζόμενο
Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα προσωρινής κράτησης ενός ακόμη εργαζομένου στο προξενείο των ΗΠΑ, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο ύποπτος εξακολουθεί να αναζητείται από τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι η σύζυγος και το παιδί του ανακρίνονται από την τουρκική αστυνομία. Δεν έκανε γνωστό τον λόγο για τον οποίο εκδόθηκε ένταλμα κράτησης.
Οι τουρκικές αρχές δεν έκαναν άμεσα κάποιο σχόλιο. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν έχει πληροφορίες για έκδοση νέου εντάλματος.
Πηγή: http://tvxs.gr