14 Οκτ 2017

Τσίπρας: Η χώρα ανακτά ρόλο - κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, και το ρόλο- κλειδί της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία ομογενειακή εφημερίδα ...
«Greek News».
«Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις και βαδίζει με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω μια σκληρή περίοδο που της κόστισε σε πολλούς τομείς, πέραν αυτού της οικονομίας».
Για τις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει «η αυξανόμενη δυναμική της σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα που έχουμε με της ΗΠΑ - ειδικά στην οικονομία, την ενέργεια και την άμυνα/ασφάλεια - έχει καθοριστική σημασία. Με τον Πρόεδρο Τράμπ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλα αυτά τα ζητήματα».
Ο πρωθυπουργός σημειώνει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική στην οποία κινείται η κυβέρνηση και έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποτελεί πόλο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.
«Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ, με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και την εξαιρετικά σημαντική αμυντική συνεργασία μας - μεταξύ άλλων και στη Σούδα- έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που οι σκοποί της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας βρίσκουν κοινά σημεία με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
• Τζέφρι Πάιατ: Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής

Ειδικά για τα εθνικά θέματα, τονίζει: «η Ελλάδα έχει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και υπερασπίζεται σταθερά, τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει την εμπέδωση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
«Ο τερματισμός της επιθετικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο, μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δεν είναι μόνο προς όφελος της χώρας μας αλλά και προς όφελος της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας. Είμαι πεπεισμένος ότι ο διάλογός και η συνεργασία μας με την αμερικανική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τα συμφέροντά μας και την περιοχή», προσθέτει ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλα τα εθνικά θέματα και σημειώνει παράλληλα τις πρωτοβουλίες αναφορικά με τη Σύνοδο των νότιων χωρών της ΕΕ. «Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες των Βαλκανίων. Την ίδια στιγμή, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούμε σε τριμερείς συνεργασίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ το ΥΠΕΞ μας πραγματοποιεί σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη της Ρόδου ή η Διάσκεψη των Αρχαίων Πολιτισμών» τονίζει.
Ερωτηθείς για την πορεία των οικονομικών, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την Ελλάδα ως χώρα που γίνεται συνώνυμο της αποφασιστικότητας και της σκληρής δουλειάς, που ξεπερνά τις δυσκολίες και βρίσκεται ξανά στη θέση που αρμόζει στον λαό και την ιστορία της. «Και αυτό νομίζω, είναι κάτι που αναγνωρίζει η ηγεσία των ΗΠΑ και για το λόγο αυτό, υπάρχει το αυξημένο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς, ώστε να επιταχυνθεί περαιτέρω η πορεία ανάκαμψης της χώρας μας. Ο πρόεδρος Τράμπ έχει μακρά πορεία στον χώρο των επιχειρήσεων. Γνωρίζει πότε μια επένδυση μπορεί να είναι επωφελής και πότε όχι. Βλέποντας κάποιος την Ελλάδα σήμερα, νομίζω ότι μπορεί εύκολα να διαγνώσει ότι ανοίγονται μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας» συμπληρώνει. Ενώ στέλνει μήνυμα στους επενδυτές «Όποιος εμπιστευτεί την Ελλάδα σήμερα, μπορεί μονάχα να κερδίσει».
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ. 
Κατά την επίσκεψή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, τον Αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, καθώς και τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους, οργανώσεις και στελέχη της ελληνικής Ομογένειας, και επιχειρηματίες. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκφωνήσει, επίσης, ομιλίες στο Brookings Institution και το Chicago Council on Global Affairs.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Ώρα Ελλάδας-Ώρα τοπική
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου - Σικάγο
18:30 10:30 Συνάντηση με επιχειρηματίες
23:00 15:00 Ξενάγηση στο Σικάγο από τον Πρύτανη του Illinois University, κ. Μιχάλη Αμοιρίδη
03:00 19:00 Δείπνο εργασίας με επιχειρηματίες και επενδυτές
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου - Σικάγο
17:00 09:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερουσιαστή, κ. Dick Durbin, και στη συνέχεια πρωινό εργασίας με τον Γερουσιαστή και στελέχη της Ομογένειας
19:15 11:15 Επίσκεψη στα Cinespace Studios και συνάντηση με τον Πρόεδρο τους, κ.Alex Pissios
01:30 17:30 Δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum και χαιρετισμός του πρωθυπουργού
03:30 19:30 Δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου - Σικάγο και Ουάσιγκτον
16:30 08:30 Ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs
18:00 10:00 Επίσκεψη στο 1871 Chicago's Technology and EntrepreneurshipCenter και ξενάγηση από τον CEO, κ. Howard Tullman
19:00 11:00 Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Σικάγο, κ. Rahm Emmanuel, και επίσκεψη στον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk.
20:15 12:15 Συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Illinois, κ.BruceRauner
23:40 16:40 'Αφιξη του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον
00:30 17:30 Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
03:00 20:00 Δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού παρατιθέμενο από τις οργανώσεις ΑΗI και AHEPA.
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον
19:00 12:00 Υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών από πρωθυπουργό
19:10 12:10 Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση
20:30 13:30 Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ
22:30 15:30 Συνάντηση με Γερουσιαστές
02:30 19:30 Συνάντηση με επιχειρηματίες
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον
16:30 09:30 Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Πενς
19:00 12:00 Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding
21:30 14:30. Ομιλία στο Brookings Institution
Πηγή: http://tvxs.gr