26 Οκτ 2017

Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση - δανειστές για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε θετικό κλίμα και με σημαντική πρόοδο στα θέματα που συζητήθηκαν συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενδεχόμενη "αξιολόγησης εξπρές"....

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται πηγές προσκείμενες στο Υπουργείο Εργασίας, στο στάδιο της συμφωνίας βρίσκεται το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Χάρη στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, εξασφαλίστηκε η καταβολή της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιβεβαιώθηκε η θετική πορεία των οικονομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τα στοιχεία του προϋπολογισμού του. Πρόοδος σημειώθηκε και στο ζήτημα της ενοποίησης της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του ΕΦΚΑ.
Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, οι πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι συμφωνήθηκε η καθιέρωση κατώτατου ορίου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.
Επιπλέον για τα εργασιακά, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (από το 1/3 που ισχύει) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τη λήψη απόφασης απεργίας. Όπως διευκρινίζουν, καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι, σε αντίθεση με όσα έχουν γραφτεί, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας ούτε στους λόγους απόλυσης συνδικαλιστικών στελεχών.
Το σημερινό πρόγραμμα των επαφών με τους θεσμούς
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα αύριο Παρασκευή ή, μεθαύριο Σάββατο. Σήμερα οι συναντήσεις ξεκινούν στις 12.00 με αντικείμενο τη δημόσια διοίκηση και την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.
Οι επαφές θα συνεχιστούν ως εξής:
  • 13.30 (Κοινωνική Πρόνοια) – υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • 15.00 (Χρηματοπιστωτικά-follow up) – υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
  • 18.00 (Δημοσιονομικά-follow up) – Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, Έφη Αχτσιόγλου.
Πηγή: http://tvxs.gr