4 Σεπ 2017

Η «επιχείρηση Μακρόν» και η Γαλλική Silicon Valley

O Eμμανουέλ Μακρόν δεν έρχεται στην Ελλάδα στην πιο εύκολη για εκείνον συγκυρία. Η εργασιακή μεταρρύθμιση που μόλις ανακοίνωσε διχάζει την γαλλική κοινωνία και βάζει απέναντί του την αριστερά, η δημοτικότητά του πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα από ...
την εκλογή του και η Liberation του χαρίζει μια πρωτοσέλιδη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως τον μεγάλο ευεργέτη των εργοδοτών.
Ακριβώς αυτή η συγκυρία, όμως, κάνει την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στην Αθήνα και την μεγάλη ευκαιρία “απόδρασης” για τον Μακρόν – μιας “απόδρασης” με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και με δυνητικά σημαντικά οφέλη και για την Ελλάδα.
Ο «Ομπάμα» της Ευρώπης;
Η επιμονή του Εμμανουέλ Μακρόν να απευθύνει , εν είδει “ευρωπαίου Ομπάμα” την κεντρική του ομιλία από την Πνύκα είναι ενδεικτική των προθέσεων και των συμβολισμών που επιδιώκει με την επίσκεψή το στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή – την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομιλία Μακρόν από την Πνύκα την Πέμπτη το απόγευμα δεν έχει ακόμη “κλειδώσει” για λόγους ασφαλείας, κι εάν τελικά δεν καταστεί εφικτή η επόμενη επιλογή είναι η Βουλή. Είτε από τον έναν, είτε από τον άλλο χώρο – υψηλού συμβολισμού αμφότεροι – ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να καταθέσει από την Αθήνα το όραμά του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.
Είναι ένα όραμα το οποίο ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος το έχει ήδη σκιαγραφήσει και βασίζεται στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά ταυτόχρονα και στην ενδυνάμωση και αναθέρμανση του γαλλογερμανικού άξονα. Η στρατηγική αυτή στόχευση Μακρόν δίνει το δικαίωμα στην ελληνική κυβέρνηση να προσβλέπει στην πιο ισχυρή έως τώρα στήριξη και ώθηση στην τελική φάση της μάχης για την έξοδο από τα Μνημόνια.
Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι οι επικείμενες γερμανικές εκλογές, στο τέλος του μήνα, περιορίζουν σε έναν βαθμό τα περιθώρια του γάλλου προέδρου για «ριζοσπαστικά μηνύματα», όπως εκείνα που αφορούν το θέμα του ευρωομολόγου και του της άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο γάλλος πρόεδρος, έστω και στο γενικό τους πλαίσιο, θα δώσει από την Αθήνα τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για την Ευρώπη, οι οποίοι εστιάζουν στην στενότερη ενοποίηση, τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και στην εκλογή από το Ευρωκοινοβούλιο κοινού υπουργού Οικονομικών.
Τα επιχειρηματικά projects
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στην επίσκεψη Μακρόν για μια σειρά από συμφωνίες οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, στους τομείς κυρίως των υποδομών, την νέας τεχνολογίας, της καινοτομίας και των startups.
Eνας από τους κύριους στόχους της Αθήνας, για τους οποίους έχει ήδη γίνει εκτεταμένη προεργασία από τους αναπληρωτές υπουργούς Εξωτερικών και Ανάπτυξης Γιώργο Κατρούγκαλο και Στέργιο Πιτσιώρλα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας – με διάφορες μορφές – στο φιλόδοξο γαλλικό σχέδιο "Station France". Το Station France αποτελεί ουσιαστικά την γαλλική προσπάθεια να δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή Silicon Valley στο Παρίσι, με αιχμή της startup καινοτόμες επιχειρήσεις που επενδύουν στις νέες τεχνολογίες. Η έδρα του βρίσκεται σε μια φουτουριστικά ανακαινισμένη σιδηροδρομική αποθήκη στο 13ο διαμέρισμα της πόλης, και συμμετέχουν ήδη σ’ αυτό κολοσσοί όπως το Facebook, η Amazon και η Microsoft.
Οι ανακοινώσεις για την ελληνική συμεμτοχή στο Station France αναμένονται στην μεγαλή επιχειρηματική συνάντηση της Παρασκευής στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακριβώς στην ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα των μικρών και μεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων στοχεύει και το Μνημόνιο Συνεργασίας που θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και την BpiFrance, την γαλλική κρατική εταιρία που στηρίζει την καινοτομία.
Οι έλληνες επιχειρηματίες
Ενδεικτική του ενδιαφέροντος και των συνεργασιών που διερευνώνται είναι, άλλωστε, και η λίστα με τους 45 έλληνες επιχειρηματίες που θα βρίσκονται την Παρασκευή στο φόρουμ του «Σταύρος Νιάρχος»:
Δημήτρης Παναγιωτάκης (ΔΕΗ), Στάθης Τσοτσορός (ΕΛΠΕ), Βαρδής Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Μαθιός Ρήγας ( Energean Oil & Gas), Δημήτρης Κοπελούζος (Ομιλος Κοπελούζου), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Ομιλος Μυτιληναίου), Δημήτρης Κούτρας (ΑΚΤΩΡ), Νικόλας Θεοδωρίδης (Αρχιρόδον), Απόστολος Αλεξόπουλος (Δομοτεχνική),  Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (Costa Navarino), Θεόδωρος Βασιλάκης (Aegean Airlines), Νίκος Στασινόπυλος (ΒΙΟΧΑΛΚΟ), Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ΕΥΔΑΠ), Κωνσταντίνος Μέλιος (ΟΛΘ), Γιώργος Κορρές (Κορρές), Νίκος Κουτσιανάς (Apivita), Γιαννης Μανταλάς (Mediterra), Νίκος Ευθυμιάδης (Ομιλος Αγροτεχνολογίας Ρεδεστός – Ευθυμιάδης), Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita), Εμμανουήλ Δομαζάκης (Creta Farm), Ιωάννα Παπαδοπούλου (Παπαδοπούλου), Βασίλης Ζαφειρόπουλος (Dogma Gourmet), Μαρία Σκλαβενίτη (ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ), Σωκράτης Λαζαρίδης (Χρηματιστήριο Αθηνών), Γιώργος Χατζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς), Βασίλης Ράπανος (Alpha Bank), Παναγιώτης Θωμόπουλος (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ), Νίκος Καραμούζης (Eurobank), Παναγιώτης Ρουμελιώτης (Τράπεζα Αττικής), Βασίλης Μάκιος (Corallia), Xάρης Μπρουμίδης (Vodafone), Πάνος Παπαδόπουλος (Forthnet), Γιώργος Γιορδαμλής (Prisma Electronics), Χριστιανός Χατζημηνάς (Theon Sensors), Κωνσταντίνος Αποστολιδης (Raycap), Νίκος Κοντός (Raymetrics), Γιάννης Δοξαράς (Warply), Πολυχρόνης Συγγελίδης (Viamar), Θεόδωρος Βενιάμης (Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών), Θεόδωρος Φέσσας (ΣΕΒ), Θανάσης Σαωβάκης (ΣΕΒ Βορείου Ελλάδας), Γιάννης Ρέτσος (Ξενοδοχεία Ηλέκτρα – ΣΕΤΕ), Θεόδωρος Τρύφων (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχάνων).
Πηγή: http://tvxs.gr