17 Σεπ 2017

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη ΔΕΘ «ως ατζέντης συμφερόντων» και δεσμεύθηκε για νέο μνημόνιο

Κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ακόμη ένα δώρο στην κυβέρνηση....
Μέσα στο άγχος του να πείσει την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα να συνεχίζει να ελπίζει σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε περισσότερο ως ατζέντης συμφερόντων και λιγότερο ως πολιτικός αρχηγός», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος.
Όπως προσθέτει ο Δημ. Τζανακόπουλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ «υπερασπίστηκε τις κοινωνικές ανισότητες, υποσχέθηκε διαγραφή χρεών των φοροφυγάδων αλλά και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 
Μέχρι και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έταξε στους ιδιώτες!  Η δέσμευσή του όμως για νέο Μνημόνιο είναι η στιγμή που κάθε όριο ξεπεράστηκε». 
Και καταλήγει ο Δημ. Τζανακόπουλος:
«Το κράμα ακροδεξιάς ρητορικής και νεοφιλελευθερισμού που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης, δεν αξίζει ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες». 

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:
Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερά αδιόρθωτος: Αφού επί δύο χρόνια ζητούσε επίμονα εκλογές (!), που φυσικά δεν του "βγήκαν", σήμερα πιστεύει ότι η ελληνική κοινωνία θα στηρίξει τις ακραία νεοφιλελεύθερες θέσεις του που απευθύνονται στην κρατικοδίαιτη ολιγαρχία. Δηλαδή την ελίτ που έφερε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για νέο, τέταρτο, μνημόνιο, διέπρεψε, για μια ακόμα φορά, στο ρόλο του ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, επέδειξε τη μέγιστη δυνατή προθυμία του στις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ απέτυχε να πάρει αποστάσεις από την ακροδεξιά καλύπτοντας και πάλι τον αντιπρόεδρό του κ. Γεωργιάδη.
Και βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν έδωσε καμία απάντηση για τα σημερινά δημοσιεύματα (Documento, rpntv.gr) αφού πρώτα δεν άφησε κανένα περιθώριο για ερώτηση, σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της αποπληρωμής των δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ.
Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από τον ακραία νεοφιλελεύθερο και ξεδιάντροπα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:


«Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πείσει μόνο ως ατζέντης επιχειρηματιών»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να πει τίποτα το καινούριο. Η "σκουριασμένη" πολιτική του πρόταση είναι γνωστή και δοκιμασμένη με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες της», αναφέρει το Γρ. Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ.
Όπως προσθέτει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, «το μοναδικό σχέδιο του προέδρου της ΝΔ παραμένει ακριβώς το ίδιο: συνέχιση της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που χρεοκόπησε τη χώρα και την οικονομία. 
Στο σχέδιο Μητσοτάκη, η αξιολόγηση και η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα ισοδυναμούν με απολύσεις και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Στη νέα του γλώσσα οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ονομάστηκαν «απελευθέρωση»! Δεν κρύβει ότι θέλει να παραχωρήσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία σε ιδιώτες.  Για τον κ. Μητσοτάκη, η προώθηση των επενδύσεων ισοδυναμεί με το πλιάτσικο και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων,  η μείωση των φόρων σημαίνει νέες επιβαρύνσεις για τα μέσαια και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. 
Το πιο αστείο, αλλά συνάμα επικίνδυνο στοιχείο της ομιλίας του είναι ότι  με τη «σοβαρότητα» και την «αξιοπιστία» που τον διακρίνει θα πείσει για μείωση των πλεονασμάτων, υποσχόμενος νέες «μεταρρυθμίσεις»-αντάλλαγμα προς τους δανειστές -που δεν τις κατανομάζει- για μετά το 2018! 
Επι της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε από το βήμα της ΔΕΘ για νέο μνημόνιο- ευτυχώς θα παραμείνει μόνιμα στην αντιπολίτευση!
Το σίγουρο είναι ότι η χώρα αξίζει καλύτερα από τον αμετανόητο νεοφιλελεύθερο και επικίνδυνα λαϊκιστή κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να πείσει μόνο ως ατζέντης επιχειρηματιών και όχι ως πολιτικός αρχηγός, πόσο μάλλον ως υποψήφιος πρωθυπουργός.»


«Όταν η ΝΔ κατήγγειλε τον εαυτό της»

Το υπουργείο Εργασίας σχολιάζει:
Οι τοποθετήσεις του προέδρου της ΝΔ από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους νέους τη χώρας.
Για άλλη μία φορά η ΝΔ επιλέγει να καταγγείλει τα μέτρα που η ίδια εφάρμοσε και τις πολιτικές που υλοποίησε, μειώνοντας τους μισθούς και διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις.
Με νομοθετική πράξη του 2012, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μείωσαν τον κατώτατο μισθό κατά 22% και για τους νέους έως 25 ετών κατά 32%, μειώνοντας παράλληλα και το επίδομα ανεργίας.
Υλοποίησαν έτσι, μέσα σε ένα βράδυ, τη μείωση των αμοιβών της πλήρους εργασίας κάτω από τις αμοιβές της μερικής απασχόλησης, και την υπερασπίστηκαν ως απαραίτητο βήμα για την έξοδο από την κρίση.
Υλοποίησαν και υπερασπίστηκαν την κατάργηση στην πράξη του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που οδήγησε τους μισθούς σε ραγδαία πτώση.
Πρόκληση αποτελεί, επίσης, να υπόσχεται μείωση της ανεργίας το κόμμα που, επί των ημερών του, έφτασε στο ρεκόρ του 27,9% και παρέδωσε ανεργία υψηλότερη από αυτή που παρέλαβε.
Η ΝΔ έχει ταυτιστεί με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με την λεηλασία μισθών και δικαιωμάτων και με την εκτίναξη της ανεργίας.
Είναι δικαίωμα της ΝΔ να καταγγέλλει τον εαυτό της και τις πολιτικές της επιλογές, το να τις αποδίδει όμως στη σημερινή κυβέρνηση συνιστά πολιτική απάτη.
Για άλλη μία φορά η ΝΔ υπόσχεται ανάπτυξη για τους λίγους χωρίς καμία προστασία της εργασίας.
Υπόσχεται επιστροφή στον δρόμο που μας έφερε στη χρεοκοπία.
Αυτό το δρόμο θα τον περπατήσει μόνη της.



«Το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Δημόσιο»

«Ο πρόεδρος της ΝΔ, φανερά αμήχανος μπροστά στην εμπιστοσύνη πολιτών και επενδυτών απέναντι στην κυβέρνηση, έφτασε στο σημείο του σφετερισμού των μεγάλων αλλαγών της κυβέρνησης στη δημόσια διοίκηση, την υλοποίηση των οποίων φαίνεται μάλιστα ότι παρακολουθεί με προσοχή και ενδιαφέρον» τονίζει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, απαντώντας στις σχετικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταλογίζει πως «ελλείψει σοβαρού αφηγήματος, ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της 82ης ΔΕΘ προχώρησε σε μια απροκάλυπτη συρραφή τμημάτων από το ολοκληρωμένο, τριετές πρόγραμμα αναβάθμισης της δημόσιας διοίκησης, το οποίο η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, στην ψηφιακή υπογραφή, την ψηφιακή επανάσταση του κράτους, τη στοχοθεσία, την εξοικονόμηση δαπανών μέσω της απλούστευσης διαδικασιών για την μείωση της γραφειοκρατίας και τόσα άλλα» και επισημαίνει:
«Δεν σταμάτησε όμως μόνο στη "λογοκλοπή". Με κυνικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανερυθρίαστα δήλωσε ότι "έχει στο νου" τον δημόσιο υπάλληλο. Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε να αποκρύψει επιμελώς από το ακροατήριό του ότι οι οριζόντιες περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι κομματικοί διορισμοί των προϊσταμένων, η απαξίωση του έργου των λειτουργών της δημόσιας διοίκησης έγιναν απο τις κυβερνήσεις της ΝΔ, έγιναν επί της υπουργίας του, έγιναν με την προσωπική υπογραφή του».
Στον αντίποδα, προσθέτει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, «ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε και δεν έχει στο νου του όλους εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που απέλυσε ακαριαία, όλους όσους έθεσε σε διαθεσιμότητα και "κινητικότητα", όλους όσους καρατόμησε, όλους όσους αδίκησε, τοποθετώντας τους "κολλητούς" σε θέσεις ευθύνης» και τονίζει πως «δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει, δεν ψέλλισε μια συγγνώμη, για όσους βιώσαν τραυματικά τις υπουργικές επιλογές του».
Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως το βήμα της ΔΕΘ δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το Δημόσιο και συμπληρώνει πως το «παρελθόν του σημερινού προέδρου της ΝΔ στη δημόσια διοίκηση είναι ανεξίτηλο και νωπό, όσο και αν επιχειρεί να το αποσιωπήσει».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέρει πως «για τον λόγο αυτό, στην αποψινή του ομιλία απέφυγε επιμελώς να εξηγήσει στο ακροατήριο του την ακριβή θέση του για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πόσες απολύσεις εννοεί, λέγοντας "θέλουμε ένα κράτος λιτό", τι μέγεθος θα έχει "ένα κράτος που θα κάνει μόνο όσα χρειάζεται", γιατί πιστεύει ότι "δημόσιο και κρατικό δεν ταυτίζονται"».
Στον αντίποδα, συμπληρώνει, «ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ομολόγησε απόψε ότι μέχρι και η διαδικασία μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων θα εκχωρηθεί στον ιδιωτικό τομέα και σημειώνει πως «ο "εξορθολογισμός" που οραματίζεται η ΝΔ είναι αυτός: δομές, άνθρωποι και λειτουργίες στο βωμό του κέρδους και των ιδιωτών».
Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέροντας πως «μετά από αυτό, το πιο ακραίο κρεσέντο νεοφιλελεύθερης εκδοχής της ΝΔ,η παραμονή του κόμματος στην αντιπολίτευση θα είναι πολυετής».


«Στόχος του Μητσοτάκη να απαξιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης»

Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  με αφορμή τις χθεσινές αναφορές στην ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την Παιδεία, αναφέρει:
Αφού ο κ. Μητσοτάκης ως άλλος Λουδοβίκος  επανέλαβε τον αφορισμό περί της ματαιότητας των κοινωνικών αγώνων για ισότητα και ελευθερία, επιχείρησε να παρουσιάσει το μη σχέδιό του για την Παιδεία με μπαλωθιές.
Παρότι είχε υποσχεθεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, δεν είπε λέξη και προτίμησε τον εύκολο δρόμο των αφορισμών και των αποσπασματικών εξαγγελιών. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και η σιωπή του κ.Μητσοτάκη δείχνει είτε ότι αγνοεί το αίτημα για αναβάθμιση του Λυκείου είτε ότι δεν έχει να πει κάτι ουσιαστικό.  Και στις δύο περιπτώσεις, όπως έγινε σαφές και με τις δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες,  φαίνεται να έχει μία ανησυχητική άγνοια για τα προβλήματα της Παιδείας.
Αλλά και όσα αποσπασματικά ανέφερε δείχνουν το στίγμα των προθέσεών του: όλα υπόκεινται στους νόμους της αγοράς και οι «πελάτες» θα πρέπει να το γνωρίζουν. Τι στόχο έχει άραγε η αναφορά περί αξιολόγησης παντού, όταν γνωρίζει  ότι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια ανακόπηκε η περιστολή των δαπανών για την Παιδεία μετά από την λαίλαπα των περικοπών ύψους 30% από τις κυβερνήσεις  στις  οποίες ο ίδιος συμμετείχε και είχαμε μετά από 7 χρόνια αύξηση 5% των δαπανών για την Παιδεία ; Δηλαδή πώς είναι δυνατόν να γίνουν αξιολογήσεις όταν η ίδια η πολιτεία δεν ήταν καθόλου συνεπής στις υποχρεώσεις της;
Ανέφερε ότι οι σχολικές μονάδες θα έχουν ελευθερία στην επιλογή διδακτικού προσωπικού και στην κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών. Απίστευτο αλλά αληθινό: Προαναγγέλει, με άλλα λόγια, το τέλος της εποπτείας της Πολιτείας για τους εκπαιδευτικούς θεσμούς δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την έμπρακτη απόκλιση του από τα Ευρωπαϊκά κεκτημένα.
Προχθές καλούσε τους καθηγητές Πανεπιστημίου να γίνουν επιχειρηματίες. Χθες ανακοίνωνε ότι τα σχολεία θα γίνουν επιχειρηματικές μονάδες. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί υπήρξε τόση μεγάλη αντίδραση από την Ν.Δ. σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, μιας και η φιλοσοφία των νομοσχεδίων ήταν να σταματήσει η απορρύθμιση και να καθιερωθούν ακαδημαϊκοί κανόνες.  
Είναι εμφανής ο στόχος του κ. Μητσοτάκη έστω κι αν δεν τον περιγράφει στη δήθεν «συμφωνία αλήθειας»: Να απαξιωθεί πλήρως ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και να αρχίσει η ιδιωτικοποιησή της. 
Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να απαιτεί ακόμη καλύτερη δημόσια εκπαίδευση και η κυβέρνηση, όπως άλλωστε έδειξε και η άψογη αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, να βελτιώνει κάθε μέρα την δημόσια εκπαίδευση. Ας μην έχει αυταπάτες.
Πηγή: https://left.gr