5 Σεπ 2017

Η Πολωνία ζητά 1 τρισ. δολάρια από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων ζητά η Πολωνία από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Βιτόλντ Βαστσικόφσκι.
Με δηλώσεις του, ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξουν ...
«σοβαρές συνομιλίες». «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να ασχοληθούμε με τις γερμανοπολωνικές σχέσεις, οι οποίες επισκιάζονται από τη γερμανική επιθετικότητα του 1939 και τα άλυτα μεταπολεμική θέματα». Πρόσθεσε δε, ότι οι υλικές απώλειες της Πολωνίας υπολογίζονται περίπου στο1 τρισ. δολάρια, ενδεχομένως και παραπάνω.
Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Άντονι Μακιέρεβιτς, κατηγόρησε παράλληλα ευθέως τους Ευρωπαίους επικριτές ότι προσπαθούν να «σβήσουν» την τύχη των Πολωνών «από την ιστορική μνήμη της Ευρώπης».
Η δεξιά κυβέρνηση της χώρας είχε απορρίψει το ψήφισμα του 1953 από την πρώην κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε απαίτηση για αποζημιώσεις από τη Γερμανία.
Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι οι συζητήσεις περί αποζημιώσεων αποσκοπούν στο να αποσπούν την προσοχή από την εθνικιστική ατζέντα τους.
Ωστόσο, περίπου έξι εκατομμύρια Πολωνοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περίπου τριών εκατομμυρίων Εβραίων, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και μεγάλο μέρος της Βαρσοβίας καταστράφηκε.
Ο Βιτόλντ Βαστσικόφσκι από την πλευρά του, απέφυγε να απαντήσει πότε η Πολωνία θα δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της σχετικά με τους επαναπατρισμούς.
Σε πρόσφατη ανεξάρτητη δημοσκόπηση, ωστόσο προέκυψε ότι το 51% του πολωνικού λαού έχει αντιρρήσεις ως προς τις αξιώσεις κατά της Γερμανίας, ενώ το 24,5 είναι υπέρ.
Πηγή: http://www.enikos.gr