26 Αυγ 2017

Υψηλού συμβολισμού η πρώτη επίσημη επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Το μέλλον της Ευρώπης όπως έχει σκιαγραφηθεί από τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας με τις επιβεβλημένες αλλαγές στη γηραιά ήπειρο αλλά και η εμβάθυνση των ισχυρών και πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας -Γαλλίας θα απασχολήσουν τις συνομιλίες Τσίπρα-Μακρόν....
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου από εκλογή του καθώς οι προηγούμενες συναντήσεις του εκτός Γαλλίας, ήταν επισκέψεις εργασίας ή συμμετοχή σε Συνόδους.
Για την ανάγκη της έναρξης διαλόγου για την επόμενη μέρα της Ευρώπης έχει τοποθετηθεί πολλαπλώς ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις του Εμανουέλ Μακρόν, και για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά θεωρεί κομβική την επίσκεψη Μακρόν για τον προσανατολισμό του διαλόγου αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης.
Τόσο ο Αλέξης Τσιίπρας όσο και η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολο της συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τις σκέψεις του Γάλλου Προέδρου για την ανάγκη ύπαρξης πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στην άσκηση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Με την ελληνική πλευρά να προσδίδει εξίσου ιδιαίτερη έμφαση -πέρα από τον απολύτως αναγκαίο εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης- και στην αποκατάσταση της ισορροπίας της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης, θέμα που συνδέεται στενά με την εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα αναδεικνύει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο σε αυτό τον εν εξελίξει διάλογο και έχει πάψει τα τελευταία χρόνια να λογίζεται ως απλός παρατηρητής.
Διαβάστε επίσης: Σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την 82η ΔΕΘ και την επίσκεψη Μακρόν 
Παράλληλα η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου συνιστά αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας και δείχνει την έμπρακτη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας. Εκτιμάται δε, πως το πολιτικό περιεχόμενο και η παρακαταθήκη αυτής της επίσκεψης, υπερβαίνουν το συμβολισμό της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη χώρα μας ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να αναδείξει το όραμά του για το μέλλον Ευρώπης, για την ενίσχυση των καταστατικών ευρωπαϊκών αξιών και της δημοκρατίας στην εποχή μας. Στην ομιλία του αναμένεται να διαφανούν και στοιχεία της νέας αρχιτεκτονικής ΕΕ και ευρωζώνης που βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, αναμένεται να αναδείξει τη σημασία που έχει η προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει πιθανές ευρωπαϊκές κρίσεις, όπως αυτές των τελευταίων χρόνων, προασπίζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την ιστορική σημασία της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας και τον κρίσιμο ρόλο της Γαλλίας -αλλά και συγκεκριμένα του ίδιου του Προέδρου Μακρόν, ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στη θέση του υπουργού Οικονομίας- όσον αφορά τη στήριξη προς τη χώρα μας κατά τα χρόνια της κρίσης. Παράλληλα θα τονίσει ότι η νέα αρχιτεκτονική ΕΕ και ευρωζώνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί στην ανάπτυξη της κοινωνικής, δημοκρατικής Ευρώπης και στην προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 
Οι συνομιλίες των δυο ανδρών θα επικεντρωθούν σε τρεις τομείς: την προσέλκυση επενδύσεων προς την Ελλάδα, τη σταθερή πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές και στο μέλλον της Ευρωζώνης. Την ατζέντα των συνομιλιών των δυο ανδρών θα απασχολήσουν επίσης ζητήματα ευρωτουρκικών και ευρωρωσικών σχέσεων, Κυπριακό, εξελίξεις σε Δυτικά Βαλκάνια, μεταναστευτικό. 
Ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών/Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ και την αρμόδια υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό. 
Στη γαλλική αποστολή συμμετέχουν επίσης επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αμυντική βιομηχανία. Άλλωστε η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία στην οποία ηγείται γαλλική εταιρεία, θεωρείται από τους Γάλλους αξιωματούχους ως ένδειξη αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαλτήριο για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν έχει αποδείξει ότι προσβλέπει στην ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου Γαλλίας και υπό αυτό το πρίσμα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Υπενθυμίζεται η έμπρακτη στήριξη του στην Κυπριακή Δημοκρατία και η ετοιμότητά του να ασκήσει δυναμική ενεργειακή διπλωματία. 
Ο Γάλλος Πρόεδρος με αιχμή την ενίσχυση της χώρας του προχωρά στην αναβάθμιση του γαλλογερμανικού άξονα, στη δυναμική παρουσία της Γαλλίας στη Λιβύη, παράλληλα σχεδιάζει την ανάπτυξη της γαλλικής/ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας ενώ και ο αναβαθμισμένος ρόλος της χώρας του στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί στόχευση για τον κ. Μακρόν, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και κατά τις επισκέψεις του σε Βουλγαρία και Ρουμανία. 
Εξάλλου, ο Γάλλος Πρόεδρος επιχειρεί και μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας. Σε αυτό το πλαίσιο η αναβαθμισμένη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας καθιστά τη χώρα μας σημαντικό εταίρο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr