2 Αυγ 2017

Νέος καύσωνας προ των πυλών - Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο η θερμοκρασία θα παρουσιάσει γενικευμένη άνοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το προσεχές Σάββατο (05/08/2017), με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 41 βαθμούς Κελσίου....

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλλιάνος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:
«ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ Η ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Το ισχυρό μελτέμι που προβλημάτισε όλες αυτές τις μέρες λόγω του ότι "υποβοήθησε" στην εξάπλωση των πυρκαγιών, φαίνεται ότι από το Σάββατο σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί. Βέβαια, ο Αύγουστος φημίζεται για τα ισχυρά του μελτέμια (βοριάδες στο Αιγαίο) με αποτέλεσμα να είναι πιθανό ότι θα ξαναεμφανιστούν προς τα μέσα του μήνα.
ΠΕΜΠΤΗ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΥΣ 39-40°C ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ
Μέχρι να εξασθενήσει το μελτέμι, οι ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας θα δροσίζονται σημαντικά. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, το μελτέμι δρα ως φυσικό κλιματιστικό για αυτές τις περιοχές και αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Όμως, επειδή τα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας δεν μπορούν να ευνοηθούν από αυτούς τους βοριάδες, φαίνεται, ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή στις περιοχές αυτές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 39-40°C σε τοπικό επίπεδο.
ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ
Η περαιτέρω εξασθένηση του μελτεμιού, από το Σάββατο, θα σημάνει την γενικευμένη άνοδο της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, το προσεχές Σαββατοκύριακο, θα σημειωθούν οι εξής μέγιστες κατά τόπους θερμοκρασίες :
- Ανατ. Μακ/νία - Θράκη : 40-41°C
- Κεντρική Μακ/νία : 40-41°C (πιθανώς πολύ τοπικά 42°C)
- Δυτική Μακ/νία : 38°C
- Θεσσαλία : 40-41°C
- Ήπειρος : 40-41°C
- Δυτική Στερεά : 40-41°C 
- Δυτική Πελ/νησος : 40-41°C
- Επτάνησα : 37-38°C (πιθανώς πολύ τοπικά 39°C)

Ενώ στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (κεντρο-ανατολική Στερεά, Αττική, Ανατολική Πελοπόννησος) η θερμοκρασία θα κρατηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα, αυτά της τάξεως των 37-38°C και πιθανώς 39°C στις αντίστοιχες ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.
Επίσης στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση θα είναι ακόμη καλύτερη, αν εξαιρέσουμε ασφαλώς το βορειοανατολικό Αιγαίο που και εκεί θα σημειωθούν θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν τους 37°C κατά μέσο όρο.
ΦΟΥΡΝΟΣ Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Τις ίδιες ώρες (Σαββατοκύριακο) θα φλέγεται στους 43-44°C και πιθανώς στους 45°C μεγάλο μέρος της Ιταλίας αλλά και των Βαλκανικών χωρών (εκεί ίσως μικρότερες οι μέγιστες). Ευτυχώς δεν θα έρθει σε εμάς αυτό, έτσι τουλάχιστον φαίνεται με τα νεότερα στοιχεία. (Σχετικός χάρτης από το simeteo.gr)
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η ερχόμενη εβδομάδα θα χαρακτηρίζεται από αρκετή έως πολλή ζέστη. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά θα επικρατήσουν συνθήκες ήπιου καύσωνα, ενώ προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα έχει την τάση να ανέβει λίγο παραπάνω.
Αυτό σημαίνει ότι οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα αγγίξουν σε αρκετές πεδινές ηπειρωτικές περιοχές τους 41-42°C.
Βέβαια, επειδή έχουμε μπροστά μας σχεδόν μια εβδομάδα μέχρι να φτάσουμε σε αυτές τις ημέρες, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες μικροαλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία. Όπως και να'χει όμως, αυτή θα είναι η εξέλιξη του καιρού μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.
Απολαύστε το μελτέμι μέχρι και το Σάββατο, διότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν πάλι τα δύσκολα...
ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Και θα σας πω και κάτι τελευταίο : Είτε από ανθρώπινο λάθος, είτε από εμπρησμό, ας σταματήσει αυτή η ιστορία με τις φωτιές κάθε καλοκαίρι. Δεν έμεινε και τίποτα όρθιο σε αυτή τη χώρα. Πέσαμε πάνω στις ομορφιές της Ελλάδας και διαλύσαμε τα πάντα, καταπίνουμε κάθε καλοκαίρι ότι πράσινο τετραγωνικό έχει απομείνει σε αυτή την έρημη χώρα. Πριν από χρόνια είχαμε μια καταπράσινη χώρα και πλέον την καταντήσαμε σαν τη Σαουδική Αραβία, δηλαδή να ψάχνουμε με το κιάλι για να εντοπίσουμε κάποιο δέντρο. Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ είναι η πιο ήπια που μπορώ να αναφέρω. Έβλεπα εχθές το αρχοντονήσι (Σπέτσες) να καίγεται και διαλύθηκε η ψυχή μου, όπως ασφαλώς και τα υπόλοιπα μέρη.
Ας κάψουμε και τα τσιμέντα να τελειώνουμε αφού είμαστε "διανοητικά παράλυτοι" και δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού τις ομορφιές της Ελλάδας μας...».