27 Αυγ 2017

Πρέσπες: Με παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα θα δοθεί λύση μετά από 70 χρόνια για τις κατοικίες χωρίς τίτλους κυριότητας

Λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πάνω από 70 χρόνια κατοίκους των Πρεσπών οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλους κυριότητας για τα σπίτια στα οποία μένουν και πληρώνουν πρόστιμα ως "καταπατητές", θα δοθεί με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ...
όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που είχε στον Αγιο Γερμανό Πρεσπών με εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης στο νομό Φλώρινας.
Λύσεις σε χρόνια προβλήματα του νομού Φλώρινας, και ειδικότερα της περιοχής των Πρεσπών, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο χωριό Άγιος Γερμανός, όπου και ενημερώθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή.
Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος  στους εκπροσώπους  της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να στηρίξει την τοπική κοινωνία σε μία σειρά από ζητήματα, οι λύσεις των οποίων μπορούν άμεσα να δρομολογηθούν. Και όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, η περιοχή μπορεί να έχει μεγάλα προβλήματα, αλλά έχει και τεράστιες ευκαιρίες.
Συγκεκριμένα:
-          Με απόφαση του Πρωθυπουργού, δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, περισσότερα από 70 χρόνια, κάτοικοι των Πρεσπών, και οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλους κυριότητας για τα σπίτια στα οποία διαμένουν, με αποτέλεσμα να πληρώνουν πρόστιμα ως "καταπατητές".
-          Θα προχωρήσει η υλοποίηση του κάθετου οδικού άξονα Φλώρινας – Κοζάνης.
-          Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα αρδευτικά έργα στις Πρέσπες, την Τριανταφυλλιά και τη Βεγορίτιδα, έργα πολύ σημαντικά για τους παραγωγούς και τους αγρότες.
-          Το νοσοκομείο της Φλώρινας θα ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό, ενώ θα μετατραπεί σε πολυδύναμο το μόνιμο ιατρείο στις Πρέσπες.
-          Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων, που επλήγη από κατολίσθηση πριν λίγους μήνες, θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή
Τέλος, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ενεργή και ουσιαστική συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους.


Στη σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, οι δήμαρχοι Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος, Αμύνταιου, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης και Πρεσπών, Παναγιώτης Πασχαλίδης, καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Γ.Γ. Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, Πέτη Πέρκα, η οποία αναφερόμενη στο θέμα των κατοικιών επεσήμανε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους διαμένουν σε αυτές τις κατοικίες να εξαγοράσουν τους τίτλους κυριότητας έναντι ανταλλάγματος. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας.
 


Οι δήμαρχοι προσέφεραν στον κ. Τσίπρα καλάθι με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικό δώρο με την εικόνα του Αγίου Αχιλλείου. 
Επίσκεψη στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας και στους Ψαράδες
Με ξενάγηση στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας η οποία έγινε με φουσκωτό σκάφος της Αστυνομίας, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή των Πρεσπών.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης που είχε στον Άγιο Γερμανό ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για τους Ψαράδες. Εκεί επιβιβάστηκε στο φουσκωτό σκάφος μαζί με τη σύζυγό του Περιστέρα Μπαζιάνα και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη κι έκανε τον περίπλου. Είδε τα ασκηταριά, τα οποία είχε πρωτογνωρίσει ως φοιτητής και έφτασε μέχρι το τριεθνές σημείο της Μεγάλης Πρέσπας, εκεί που σμίγουν τα σύνορα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, ένα σημείο που χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει.
Μετά την ξενάγηση ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για την Αθήνα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας για τη διήμερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις Πρέσπες τόνισε ότι αυτή έγινε για να παραστεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις "Πρέσπεια" και αποδείχθηκε πως ο πρωθυπουργός είναι γνώστης των θεμάτων της περιοχής, είναι αμέριστο το ενδιαφέρον του για τις Πρέσπες και είναι αποφασισμένος να δώσει λύσεις σε προβλήματα που του τέθηκαν από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης.
Εξάλλου, όπως τόνισε ο κ. Καρυπίδης, στο πρόσφατο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Μακεδονίας, το πρώτο πανελλαδικά, ο πρωθυπουργός έκανε ολοκληρωμένη τοποθέτηση για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προωθούνται στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας και είναι ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα για τη δρομολόγηση λύσεων μετά και όσα ζητήματα συζητήθηκαν στις Πρέσπες.
"Οταν η περιφέρεια απευθύνεται προς το κέντρο με σχέδιο, στρατηγική και τεκμηριωμένες προτάσεις, τότε υπάρχουν αποτελέσματα. Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουμε σχέδιο και τεκμηριωμένες προτάσεις και περιμένουμε και στο νομοθετικό επίπεδο και σε εκτέλεση έργων", δήλωσε ο κ. Καρυπίδης.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr