8 Ιουλ 2017

Σύνοδος G20: Κοινή ανακοίνωση αλλά χωρίς δέσμευση των ΗΠΑ για το κλίμα

Χωρίς συμφωνία επί της ουσίας για το κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G20 στο Αμβούργο, αφού τελικά οι ΗΠΑ, δεν έκαναν πίσω αναφορικά με την τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού και εξαιρέθηκαν από την συγκεκριμένη δέσμευση στο ...
κοινό ανακοινωθέν των ηγετών. 
Συμβιβασμός υπήρξε αναφορικά με το εμπόριο. Η τελική ανακοίνωση ναι μεν καταδικάζει τον εμπορικό προστατευτισμό - κάτι που βλέπουν θετικά οι ΗΠΑ - αλλά αναγνωρίζει τα «εργαλεία της νόμιμης εμπορικής Άμυνας». 
Στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας τα πράγματα ήταν πιο εύκολα και ήταν το πρώτο ζήτημα στο οποίο οι G20 κατέληξαν σε συμφωνία. 
Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο, επιβεβαιώνει τα εξής:
  • Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
  • Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.
  • Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
  • Την δέσμευση όλων των χωρών - μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη - πλην των ΗΠΑ - συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.
  • Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε λίγο νωρίτερα τις πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου των χωρών - μελών της ομάδας G20 που διεξάγεται στο Αμβούργο.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 αναφορικά με την διατήρηση των ανοιχτών αγορών και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ είναι δυνατό ν' αλλάξουν τη θέση τους σχετικά με την αποχώρηση τους, από την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, εξέφρασε την χαρά της, για την συμφωνία όλων των άλλων χωρών - πλην των ΗΠΑ - σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού. Η ίδια, τόνισε ότι αναφορικά με το κλίμα, κατέστη αναγκαίο, οι χώρες - μέλη της G20 να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους.
Πηγή: http://tvxs.gr