10 Ιουλ 2017

Εκταμιεύτηκε η δόση από τον ESM: Που θα δωθούν τα 7,7 δισ. ευρώ

Ο Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Σταθερότητας ανακοίνωσε την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
«Ο ΕSM εκτέλεσε την πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. στο πλαίσιο της τρίτης δόσης, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα», αναφέρεται στο ...
μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του ESM στο Τwitter.
Πρόκειται για την πρώτη δόση από τα 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το ΔΣ του ESM και το Eurogroup στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης.
Από τα 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αποπληρώνοντας ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Περίπου 2,1 δισ. ευρώ θα πάνε στους κατόχους των 3ετών ομολόγων που λήγουν, πάνω απο 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και περίπου 3,9 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα πάνε για την εξυπηρέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει να λάβει επιπλέον 800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, π.χ. προμηθευτές νοσοκομείων, σε μια ή περισσότερες υποδόσεις, εφόσον η ίδια καταβάλλει 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.
Μοσκοβισί: Στο σημερινό Eurogroup δεν μιλάμε για την Ελλάδα
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα του Eurogroup εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.
«Δε θα μιλήσουμε σήμερα για την Ελλάδα και αυτό είναι καλό νέο. Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που έρχομαι εδώ», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «καλό σημάδι» ότι τα «πράγματα προχωράνε». Αναφερόμενος στην εκταμίευση των 7,7 δισ. που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, 7 Ιουλίου, σημείωσε ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει περισσότερα έσοδα για επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη της ανάπτυξης και κοινωνική συνοχή. «Οι Έλληνες βγαίνουν από την κρίση πιο δυνατοί, με μία χώρα μεταρρυθμισμένη και έχοντας ωφεληθεί από την αλληλεγγύη των εταίρων τους», κατέληξε ο Ευρωπαϊος επίτροπος.
Πηγή: http://tvxs.gr