28 Ιουλ 2017

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών η απόφαση του Αρείου Πάγου

Παράνομη έκρινε ο ‘Αρειος Πάγος την απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, επί κυβέρνησης Σαμαρά, απορρίπτοντας, με την υπ. αριθμ. 1194/2017, απόφασή του, την αναίρεση που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις ...
20/11/2014 κατά της πρωτόδικης, θετικής για τις καθαρίστριες, απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Δικαίωση του πολύχρονου αγώνα τους χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι με αυτήν «μπαίνει οριστικό τέλος στις διώξεις που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών αυτών στην αξιοπρεπή εργασία».
Επισημαίνει παράλληλα ότι σε πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως "αχρείαστη" για το Δημόσιο και «πρότεινε την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε παράνομη η απόλυση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, δικαιώνει τον πολύχρονο αγώνα τους, ο οποίος είχε στηριχτεί από ένα εξαιρετικά μαζικό και πολύμορφο κίνημα. Η πρώτη δικαίωσή τους είχε έρθει με την επαναπρόσληψή τους από την παρούσα κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο του 2015.
Με την απόφαση, μπαίνει οριστικό τέλος στις διώξεις που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά ενάντια στο δικαίωμα των γυναικών αυτών στην αξιοπρεπή εργασία. Υπενθυμίζεται δε πως ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, χαρακτήρισε την ειδικότητα των καθαριστριών ως "αχρείαστη" για το Δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, αποσιωπώντας το πολλαπλάσιο κόστος των εργολάβων καθαριότητας για το Δημόσιο».
Σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι των καθαριστριών επισημαίνουν:
«Ύστερα από πολυετή δικαστική μάχη των 393 “καθαριστριών” του Υπουργείου Οικονομικών που απολύθηκαν από το Υπουργείο στις 16/9/2013, ο Άρειος Πάγος με την υπ. αριθμ. 1194/2017 απόφασή του δικαίωσε νομικά τις προσπάθειές μας και απέρριψε την αναίρεση του που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο στις 20/11/2014 κατά της πρωτόδικης θετικής για αυτές απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η δικαστική αυτή απόφαση σηματοδοτεί νομική και ηθική δικαίωση ενός αγώνα, που το γραφείο μας στήριξε νομικά, αποτελώντας ταυτόχρονα μία σημαντική παρακαταθήκη στο νομικό πολιτισμό της Χώρας μας και στη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αθήνα, 27/7/2017
Οι πληρεξούσιοι Δικηγόροι
Γιάννης Καρούζος
Ελένη Διονυσοπούλου».
Πηγή: http://tvxs.gr