7 Ιουλ 2017

ΕΕ προς Τουρκία: "Μην κατασκευάσετε σταθμό πυρηνικής ενέργειας"

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ...
Ακουγιού.
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά, ενώ την ψηφοφορία μετέδιδε η τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, της εφιστά την προσοχή ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή του υφίσταται ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου", αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment) " η οποία υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον". Σε σχέση με την υπόδειξη αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με το ψήφισμα του την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία, κατόπιν συμφωνίας που έχει υπογράψει, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού "Akkuyu", ο οποίος θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1200 MWATT. Η ρωσική επένδυση ανέρχεται όπως έχει γίνει γνωστό στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική πλευρά προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφατα είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του Akkuyu στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.