2 Ιουλ 2017

Τζανακόπουλος: Ο Σόιμπλε πρέπει να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων

Η θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποτέλεσε ένα ορόσημο, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος....


Ο κ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο "Ε" υποστήριξε ότι οι εξελίξεις διέψευσαν την καταστροφολογία κομμάτων και εξουδετέρωσαν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία, γεγονός που τα οδηγεί να κατευθύνουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα άσχετα με την οικονομία. Σημείωσε ότι "η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση".
Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι πρέπει να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συνέντευξη του κ. Σόιμπλε, είπε ότι η ουσία δεν είναι σε αυτά που είπε, αλλά σε αυτά που δεν είπε. Σχετικά με την αναφορά του κ. Σόιμπλε ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση, καθώς επίσης και για το ότι αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι "δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα".
"Ο λόγος είναι ότι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση" τόνισε.
"Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη;", σημείωσε. Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;".
"Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση", υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος. "Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έχεις κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση" επεσήμανε.
"Δεν είναι έτσι τα πράγματα", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.
Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι χάθηκαν 100 δισ. λόγω του 2015, καταρχάς υπενθύμισε ότι δεν είναι ο πρώτος που το έχει ισχυριστεί, αλλά ότι το έχει πει και η ΤτΕ και η ΝΔ. Πρόσθεσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους πολιτικές εκτιμήσεις και υποστήριξε ότι "δεν πρόκειται για τεχνοκρατική, αλλά για πολιτική εκτίμηση που κάνει ο κ. Ρέγκλινγκ στην συγκεκριμένη περίπτωση". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι "καλό είναι οι τεχνοκράτες να μιλάνε για τα τεχνικά και οι πολιτικοί για τα πολιτικά ζητήματα και να προσπαθούν οι τεχνοκράτες όσο το δυνατόν να μην παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.
"Θετικές οι αγορές απέναντι στην ελληνική οικονομία μετά το Eurogroup"
Η θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία σημαίνει ότι η απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου αποτέλεσε ένα ορόσημο.
Ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση πέρα από νέα μέτρα, είναι "μια φάση πίσω" και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά: η πολύ θετική συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία με την πτώση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που αποτελεί και τον δείκτη της επιτυχίας της συμφωνίας, η Moody's που αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και την ίδια στιγμή την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε και εν συνεχεία η θετική αντίδραση των αγορών διέψευσε τους καταστροφολόγους και πως συνεπώς δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup και έπειτα, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε, άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις που δεν σχετίζεται με την οικονομία.
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά μέσα στα χρόνια των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής αξιολόγηση κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα.
"Η ΝΔ δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και συνεχίζει με λανθάνοντα τρόπο την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει"
Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ανακριβή και ψευδή τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ προέκυψαν επειδή καθυστέρησε η διαπραγμάτευση. "Η απαίτηση του ΔΝΤ για τα μέτρα προκάλεσε την καθυστέρηση", αντέτεινε ο κ. Τζανακόπουλος. Επιπλέον απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι με τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα για το χρέος. Παρέπεμψε στις αναφορές που έκανε στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Σημίτης στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να σχολιάσει ότι επρόκειτο για τοποθέτηση που θα μπορούσε να την έχει κάνει ένας από τους πιο σκληρούς από τους δανειστές.
Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά γιατί δεν θέλει να δει την πραγματικότητα. Αντίθετα, όπως είπε, με λανθάνοντα τρόπο αυτή τη στιγμή -καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια της πολιτικής ατζέντας- θέλει να συνεχίζει την καταστροφολογία.
"Η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση"
Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι δεν προαναγγέλλεται ποτέ η πρωτοβουλία μια κυβέρνησης να εκδώσει ομόλογο, για να προσθέσει: "Κοιτάμε πάρα πολύ προσεκτικά σε καθημερινή βάση τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτού του ράλι που έχουν κάνει τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια τάση που θα συνεχιστεί, που θα βαθύνει και υπ' αυτή την έννοια εκτιμώ ότι η έξοδος στις αγορές είναι ένας εφικτός στόχος για την ελληνική κυβέρνηση".
"Αυτό μην το προεξοφλείτε. Ούτε φαίνεται ούτε δεν φαίνεται", απάντησε σε σχόλιο πως φαίνεται ότι δεν θα πάρουμε το QE. Συμπλήρωσε ότι η ΕΚΤ θα κάνει την ανεξάρτητη μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τι θα κάνει. Παράλληλα τόνισε: "Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή ενώ το σύνολο των ευρωπαϊκών επιτοκίων φαίνεται να έχουν πάρει μια ανοδική τάση εξαιτίας και συγκεκριμένων δηλώσεων που έχουν γίνει από την ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία αρχίζουν να αμβλύνονται οι αιτίες που οδήγησαν στην εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, βλέπουμε ότι τα ομόλογα του συνόλου της Ευρωζώνης αρχίζουν να διορθώνουν προς τα πάνω, ενώ αντιθέτως η Ελλάδα επειδή δεν είναι εντός QE, αρχίζει να διορθώνει προς τα κάτω και τα ομόλογα της να έρχονται στην πραγματική τους αξία".
"Την ώρα της πολιτικής επιλογής, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά απ ό,τι θέλει να τα παρουσιάζει μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ"
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι μια κυβέρνηση που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις που πολλές φορές της επιβάλλονται εξαιτίας ενός συγκεκριμένου πολιτικού συσχετισμού, είναι προφανές ότι θα έχει φθορά, θα προκαλέσει και δυσαρέσκειες και απογοητεύσεις. "Ωστόσο νομίζω ότι η πραγματική πολιτική κατάσταση δεν είναι αυτή που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις" σημείωσε.
Ωστόσο, τόνισε ότι και η κυβέρνηση από τη μεριά της πρέπει να κάνει περισσότερα για να έρθει πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες που εκπροσωπεί, αν και γίνεται "μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση" π.χ. στην Υγεία, την αγορά εργασίας, την ανάπτυξη. Προσπάθεια, σημείωσε, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το "σχέδιο σοκ και δέους που προετοιμάζει η ΝΔ σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία". Σχέδιο βάσει του οποίου, όπως είπε, θα πρέπει να κατεδαφιστεί κάθε εργασιακό κεκτημένο για να δημιουργηθούν υποτιθέμενα κίνητρα στους επενδυτές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά σχέδια που αντιπαρατίθενται και πως είναι προφανής η πολιτική προσπάθεια να διαρραγούν οι κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένες ομάδες και τμήματα του πληθυσμού. "Αλλά όταν έρθει η ώρα της πολιτικής επιλογής, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι θέλει να τα παρουσιάζει μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ".
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή: http://www.enikos.gr