11 Ιουλ 2017

Τηλεφωνήματα και παρασκήνιο για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρουν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να υλοποιηθεί η ...
έξοδος στις αγορές.
Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε τη Δευτέρα πως είναι η «καλή στιγμή» για να ετοιμάσει η Ελλάδα την επιστροφή της στις αγορές.
Όπως αναφέρει το Euro2Day, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με επενδυτές στο Λονδίνο τον προηγούμενο μήνα και ένας εξ αυτών, η BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι ο όγκος των τηλεφωνημάτων που δέχεται από τραπεζίτες για ενδεχόμενη κίνηση της Αθήνας δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ κοντά.
«Τους τελευταίους μήνες, είχαμε ένα τηλεφώνημα ανά δεκαπενθήμερο από τους τραπεζίτες για το ζήτημα αυτό, αλλά τις τελευταίες 10 μέρες, κάθε μέρα κάποιος τραπεζίτης με ρωτάει για την Ελλάδα», δήλωσε στο Reuters ο Mark Dowding, στέλεχος της BlueBay.
«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι φτάνουμε σε ένα σημείο που δείχνει άμεση η κίνηση. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια έξοδο της χώρας στις αγορές τις επόμενες δύο εβδομάδες, προτού οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές», ανέφερε.
Ο Dowding δήλωσε ότι η BlueBay έχει ήδη ελληνικά ομόλογα και θα τοποθετούνταν σε μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε επίσης τόσο με την Pimco, το μεγαλύτερο fund ομολόγων παγκοσμίως, όσο και την αμερικανική εταιρία επενδύσεων Standish. Τόσο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών όσο και η Ρimco αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στο δημοσίευμα του Reuters.
Τραπεζίτης που συμβουλεύει την Ελλάδα για την επιστροφή της στις αγορές είπε, υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο Reuters: «Η Ελλάδα παρακολουθεί την αγορά και προσπαθεί να κάνει κάτι τώρα, έτσι δεν θα απέκλεια ένα ντιλ εντός των επόμενων μίας-δύο εβδομάδων».
«Νομίζω ότι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα ότι δεν εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την τρόικα για τη χρηματοδότηση. Είναι περισσότερο μια πολιτική δήλωση, οδηγούνται πολιτικά στο να κάνουν το ντιλ», είπε ο τραπεζίτης.
Δεύτερος τραπεζίτης δήλωσε πως η έκδοση τις επόμενες λίγες εβδομάδες είναι πιθανή, μολονότι μπορεί τελικά να πάει προς τα πίσω για μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Είπε ότι η Ελλάδα θα στόχευε να αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από τη συναλλαγή.
Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερο τηλεγράφημα, το Reuters είχε καταγράψει την πιθανότητα εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο, πιθανότατα με ένα πενταετές ομόλογο, το οποίο θα μπορούσε να ανταλλαχθεί με τον τίτλο που λήγει το 2019. Άλλη πηγή είχε τότε πει ότι η χώρα θα μπορούσε να γυρίσει στις αγορές, αν το κόστος ήταν κάτω του 5%.
Πηγή: http://tvxs.gr