27 Μαΐ 2017

G7: Όλοι εκτός των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή

Μεγάλη διαφορά απόψεων μεταξύ των ηγετών των εφτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, καταγράφηκε στη σύνοδο των G7, στη Σικελία. Μετά από «μία απογοητευτική» -όπως είπε η Άνγκελα Μέρκελ- συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, ...
η σύνοδος των G7 στο τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ διαχώρισαν τη θέση τους από τις άλλες έξι χώρες ως προς την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν τις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στην Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Όλες οι χώρες-μέλη της ομάδας -εκτός των ΗΠΑ- επιβεβαίωσαν «την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της αναφερόμενης συμφωνίας.
Ακόμα, το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου αναφέρει την ετοιμότητα των κρατών που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα προκειμένου «να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά» μέτρα κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
Παράλληλα, επιβεβαιώνει την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.
Στο ίδιο κείμενο υπάρχει η δέσμευση των χωρών-μελών για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι ηγέτες της G7, δεσμεύονται επίσης για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για «την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού,» ενώ παράλληλα δηλώνουν την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.
Η Βόρεια Κορέα «εξελίσσεται σε ουσιαστική απειλή» για την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, σύμφωνα με τους ισχυρούς, οπότε εκφράζεται η ετοιμότητα της G7 για την ενίσχυση των μέτρων εμπορικού και οικονομικού περιορισμού κατά της Βόρειας Κορέας, εκτός κι αν εγκαταλείψει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμά της.
Η ομάδα G7 εκφράζει επίσης, την ανησυχία της για την κατάσταση της κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα, καλώντας για την αποστρατικοποίηση των «αμφισβητούμενων περιοχών.»
Διαβάστε επίσης
Ο Τραμπ, οι «κακοί» Γερμανοί και το «ναυάγιο» της G7
Απογοήτευση Μέρκελ για την πορεία των συζητήσεων για το κλίμα
Απογοητευμένη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος από τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με δηλώσεις της, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την Συμφωνία του Παρισιού.
Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.
Όπως είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, και η κ. Μέρκελ αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, η οποία δίδεται, κάθε φορά, μετά το πέρας των εργασιών των συνόδων του G 7 .
Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, νωρίτερα και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και θεωρείται ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει τους ηγέτες που συμμετέχουν στην σύνοδο της Σικελίας, σε ζωτικής σημασίας θέματα.
Πηγές από την Ουάσινγκτον, ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάμβανε τις τελικές αποφάσεις του, αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επέστρεφε στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.
Κοινό έδαφος στις συζητήσεις για το εμπόριο
Η καγκελάριος Μέρκελ, αναφέρθηκε και στην σκληρή συζήτηση των ηγετών για τον εμπόριο, τονίζοντας ότι βρέθηκε κοινό έδαφος σύγκλισης των απόψεων, μέσω της δέσμευσης στους εμπορικούς κανόνες του διεθνούς συστήματος, αλλά και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.
Την ομαλή πορεία των συζητήσεων για το εμπόριο είχε γνωστοποιήσει γαλλική πηγή αναφέροντας μάλιστα πως δόθηκε έμφαση στον πολυμερή χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει πως το πολυμερές εμπόριο, εξακολουθεί να υπάρχει μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της ομάδα G7 στην Ταορμίνα. O ίδιος τόνισε πως η ομάδα χωρών G7 θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην Συρία και γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν την Δευτέρα.
Η στάση του Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ είχε μία σειρά από γόνιμες συναντήσεις στην διάρκεια της συνόδου των κρατών-μελών της G7, ενώ εκτίμησε τις ειλικρινείς συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες των λοιπών χωρών της ομάδας.
Παράλληλα, ο Τραμπ θέλει να βρει «φιλικούς τρόπους» με την ΕΕ, αλλά κι άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσει την τήρηση δίκαιων εμπορικών πρακτικών στις εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με δηλώσεις οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ έχει προηγούμενα εκφράσει την προτίμηση του στη λήψη μέτρων εμπορικού προστατευτισμού, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν συνέπειες (εξαγωγικό εμπορικό έλλειμμα) από την εφαρμογή μέτρων μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής από την μεριά των πιο σημαντικών εμπορικών εταίρων τους, στην Δύση. Μεταξύ αυτών και η Γερμανία, όπως επίσης και η Κίνα (αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες).
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του, στο Twitter, ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιταχύνουν «σημαντικά» την καταβολή των οικονομικών υποχρεώσεών τους.
«Τα χρήματα εισρέουν» έγραψε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Τζεντιλόνι: Το κύριο πρόβλημα που προέκυψε στις συζητήσεις είναι...το περιβάλλον
«Είχαμε πραγματική συζήτηση. Κύριο πρόβλημα που προέκυψε, είναι πολιτικές για το περιβάλλον», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την λήξη του G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας.
«Η χθεσινή διακήρυξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Οι ηγέτες υπογράμμισαν την σχέση του εξτρεμισμού και την πρόληψη που μπορεί να γίνει από τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπήρξε συμφωνία σε ότι αφορά ειδικές κρίσεις όπως της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας. «Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ελήφθησαν δεσμεύσεις άμεσου και πιο βραχυπρόθεσμού χαρακτήρα» είπε ο κ. Τζεντιλόνι, εξηγώντας πως πρέπει να συνδυαστεί η ανθρωπιστική υποδοχή, οι πολιτικές ασφάλειας και η επίγνωση ότι πρέπει να αναπτυχθεί ουσιαστική συνεργασία με την Αφρική, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές.
Ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο. «Απομακρύναμε την ιδέα ότι όποιος θέλει να βοηθήσει τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, πρέπει να υποστηρίζει με ολοκληρωτικό τρόπο τον προστατευτισμό», είπε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης, προσθέτοντας ότι «η όλη συζήτηση θα συνεχισθεί, αλλά σήμερα επιτεύχθηκε μια ισορροπία».
Μακρόν: Πρέπει να εμπλακούμε περισσότερο στην Συρία
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, πως επιβάλλεται τόσο για την φήμη όσο και για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υποστηρίξει την Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Ο ίδιος, τόνισε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών της διάσκεψης G7, αναφορικά με την τήρηση της συμφωνίας.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία θα εξακολουθήσει ν' ασκεί πιέσεις, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ζητήματα που άπτονται της αλλαγής του κλίματος, δήλωσε ο Μακρόν.
Ο Γάλλος πρόεδρος, δεν θέλησε να διακινδυνεύσει μία πρόβλεψη για την απόφαση του προέδρου Τραμπ αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ στην εφαρμογή ή μη της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ρεαλιστικής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν εντός του πλαισίου εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας.
Επιπλέον, τόνισε πως η ομάδα χωρών G7 θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στην Συρία.
Ο Μακρόν γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στην Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν την Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να πιστεύει πως το πολυμερές εμπόριο, εξακολουθεί να υπάρχει μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της ομάδα G7 στην Ταορμίνα.
Πηγή: http://tvxs.gr