2 Μαΐ 2017

Προειδοποιητικές «βολές» Άγκυρας σε Κύπρο σχετικά με τις έρευνες για πετρέλαιο

Με την «σφραγίδα» του επίσημου εγγράφου του ΟΗΕ που θα δημοσιευθεί μάλιστα και στο Law of the Sea Bulletin των Ηνωμένων Εθνών, επαναβεβαιώθηκαν οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών ...
ENI και TOTAL, από την Τουρκία η οποία εγείρει διεκδικήσεις επι του Οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μιχάλη Ιγνατίου,  σε επιστολή του κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, η Αγκυρα ουσιαστικά απειλεί με «casus belli» τόσο την Λευκωσία όσο και τις δυο εταιρίες (ENI και TOTAL) που έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό για το Οικόπεδο 6, καθως όχι μόνο αμφισβητεί την δυνατότητα της Κυπρου για διενέργεια ερευνών αλλά και αδειοδότησης των Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά δηλώνει με τον πιο επίσημο τρόπο στον ΟΗΕ, ότι ένα μέρος του Οικοπέδου 6 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Στην ουσία η Άγκυρα ισχυρίζεται πως σχεδόν όλη υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου διαμοιράζεται μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, ενώ αντίθετα η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδας και της Κύπρου περιορίζεται μόνο στα όρια των χωρικών υδάτων των νησιών και της ίδιας της Κύπρου.
Ο τούρκος διπλωμάτης Φεριντούν Σινιρλίογλου, στη σχετική επιστολή, επαναλαμβάνει την θέση την οποία εχει καταθέσει στον ΟΗΕ με ρηματικές διακοινώσεις σύμφωνα με την οποία εχει δικαιώματα και συμφέροντα, δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18″Ε στα όρια δηλαδή των χωρικών υδάτων της Κυπρου.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου δηλώνει ότι η Άδεια που προσέφερε η «ελληνοκυπριακή διοίκηση για το Οικόπεδο 6» στις 6 Απριλίου 2017 «δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επι των ipso facto and ab initio, κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για την έρευνα και εξόρυξη των φυσικών πόρων της.
Σχετικά με τη στάση της Άγκυρας αν συνεχιστούν οι έρευνες, στην επιστολή αναφέρεται πως «η Τουρκία είναι δεσμευμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρίες να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες έρευνες υδρογονανθράκων και δραστηριότητες εξόρυξης στην δική της υφαλοκρηπίδα».
Υπενθυμίζεται πως ήδη στην Κύπρο, υπάρχουν προετοιμασίες από ενεργειακούς κολοσούς, όπως η TOTAL, η οποία προγραμματίζει τις πρώτες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 τον Ιούλιο. Παράλληλα το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion ξεκινά εντός των ημέρων τις προγραμματισμένες έρευνες του στην Κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή το τουρκικό ερευνητικό Barbaros συνεχίζει τις παράνομες έρευνες του στην υφαλοκρηπίδα της Κυπρου στον κόλπο της Αμμοχώστου.
Πηγή: http://tvxs.gr