26 Μαΐ 2017

Πώς κατέληξε ο φάκελος που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου;

Λεπτομερή και εξονυχιστική έρευνα για την επίθεση που δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος διεξάγουν τόσο η Αντιτρομοκρατική όσο και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου ...
Κωνσταντίνου Τσουβάλα. 
Ο Λουκάς Παπαδήμος άνοιξε τον παγιδευμένο φάκελο μέσα στο αυτοκίνητό του εν κινήσει με αποτέλεσμα να εκραγεί και να τραυματιστεί ο ίδιος, ο οδηγός κι ένας ακόμη συνοδός του από την ασφάλεια της τράπεζας της Ελλάδας. 
Σε ό,τι αφορά στο κύριο ερώτημα, πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί τελική απάντηση.
Η διαδικασία πάντως, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.
Στην περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.
Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του Λουκά Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.
Για τη μείωση της φρουράς Παπαδήμου
Σχετικά με αναφορές σε ρεπορτάζ διαφόρων μέσων ότι είχε μειωθεί η φρουρά του Λουκά Παπαδήμου, από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι πράγματι, είχε 12 άτομα φρουρά, που μειώθηκαν σε οκτώ, στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των αστυνομικών ασφαλείας, από όλους τους στόχους, για την ενίσχυση της αστυνόμευσης.
Διευκρινίζουν όμως ότι η φρουρά του Λουκά Παπαδήμου αποτελείται από καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φύλαξης του πρώην πρωθυπουργού και τονίζουν ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση δεν επηρέασε το γεγονός.
Διαβάστε επίσης: 
Προσπάθεια επανασύνθεσης του φακέλου
Παράλληλα, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιος αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.
Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του Λουκά Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο. Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Σε επιφυλακή και για άλλους παγιδευμένους φακέλους
Σημειώνεται ότι μετά την έκρηξη που τραυμάτισε τον Λουκά Παπαδήμο και τους συνοδούς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ενημέρωσε αμέσως τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν από την Αστυνομία πολιτικοί και άλλα πρόσωπα, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες σε υπουργεία, οργανισμούς και επιχειρήσεις για τυχόν και άλλους παγιδευμένους φακέλους που έχουν αποσταλεί.
Πηγή: http://tvxs.gr