21 Απρ 2017

Εποικοδομητική η συζήτηση Λαγκάρντ-Τσακαλώτου - «Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά, αν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους», επαναλαμβάνει ο Τόμσεν

Πήγε πολύ καλά η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ο Ευ.Τσακαλώτος, Τρίτη με Τετάρτη η επιστροφή των θεσμών - Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις και η διευθύντρια του ΔΝΤ - Κοντά στην επίτευξη ...
τεχνικής συμφωνίας λέει ο Πολ Τόμσεν - «Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά αν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους».

Στην Ουάσινγκτον βρίσκονται από χτες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, όπου έχουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το χρέος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο.
 
Η συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πήγε πολύ καλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση. «Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος. «Συζητήσαμε και για το χρέος, για το MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies) και το πώς θα κλείσει το SLA (staff level agreement). Για το χρέος, όπως είπε o υπουργός Οικονομικών, χρειάζεται να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.
Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Ευ. Τσακαλώτο, και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.
Στη δήλωσή της, όπως διανεμήθηκε από το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η ίδια τόνισε: «Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό και την ελληνική αποστολή. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιστροφής των θεσμών, στα δυο σκέλη του ελληνικού προγράμματος, μεταρρυθμίσεις και απομείωση του χρέους».
Στη συνάντηση εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο του Μνημονίου του ΔΝΤ (MEFP), το staff level agreement και το ζήτημα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα www.mignatiou.com,
Στη σημερινή συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προσερχόμενος στη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ.
«Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές.
Ο Ευ.Τσακαλώτος συναντάται με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ακολούθως με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μήνυμα στους δανειστές στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.
 

Τόμσεν: Κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας - Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά αν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους

Την αισιοδοξία του ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (stuff level agreement) εξέφρασε πριν από λίγο ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην Ουάσινγκτον.
Ο ίδιος εκτίμησε η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας για την αποπληρωμή των δόσεων του Ιουλίου στην περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση. Για το λόγο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστικά του επείγοντος.
Ξεκαθάρισε δε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά αν προηγουμένως εκτός από τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν ολοκληρωθεί και η εξειδίκευση των μέτρων για το δημόσιο χρέος.
Ειδικότερα για την βιωσιμότητα του χρέους όπως απεκάλυψε ο κ. Τόμσεν το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για πόσα χρόνια η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί στον προϋπολογισμό της υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) και δεύτερον να εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου.
Η πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με χρήματα από τον ESM, είναι προς την σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Π.Τόμσεν.
Ο ίδιος απεκάλυψε ότι το Ταμείο εκτιμά πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο όπως είπε η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους. Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε τούτο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε ωστόσο ότι είναι αναγκαίο το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργείται στην Ελλάδα από το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα να διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι τόσο η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού όσο και του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι οποίες, όπως είπε, σχεδόν έχουν συμφωνηθεί, δεν πρέπει να έχουν ως στόχο την πρόσθετη λιτότητα στην Ελλάδα. Αντιθέτως θα πρέπει να αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που είναι θετικό στην ανάπτυξη.
Ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον Προϋπολογισμό του 2016 ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έσπευσε ωστόσο να συμπληρώσει ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2016.
Εκτίμησε τέλος ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια και πρόσθετες μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: https://left.gr