10 Απρ 2017

Μαξίμου σε Σόιμπλε: Η συμφωνία της Μάλτας δεν αμφισβητείται

Διευκρινίσεις εν είδει απάντησης στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε η Αθήνα, τόσο μέσω κυβερνητικών πηγών, όσο και διά στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού. 
Οι σημερινές δηλώσεις ...
του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που δήλωσε ότι «πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα και μετά γίνει η συζήτηση για το χρέος», εκτιμήθηκαν από κάποιους ως αμφισβήτηση της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Μάλτας για την Ελλάδα.
Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, για «να μην υπάρχουν παρερμηνείες», τόνιζαν πως ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας έχει ως εξής:
  • Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.
  • Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
  • Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβρης 2018), θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (από 01.01.2019).
«Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν: Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του», σημείωναν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για τη λύση στο χρέος 
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας μετά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου στη Μαδρίτη, τόνισε ότι ήρθε η ώρα για τη λύση στο ελληνικό χρέος. 
«Τώρα είναι η ώρα να υπάρξει οριστική λύση για το πρόβλημα της Ελλάδος. Και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν τα βήματα για τα μεσοπρόθεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα μεσοπρόθεσμα για την απομείωση του χρέους» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 
«Συζητήσαμε την αναγκαιότητα να ξεπεράσει η Ευρώπη την οικονομική κρίση. Και για να την ξεπεράσει πρέπει να ξεπεράσει τις ανισότητες. Όλοι μας έχουμε συμφωνήσει να τηρήσουμε τους κανόνες. Αλλά χρειάζεται ευελιξία και τους κανόνες αυτούς να τους τηρούν όλοι. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Τα ελλείμματα του νότου είναι τα πλεονάσματα του ευρωπαϊκού βορρά. Θα πρέπει αυτή η αντίφαση να επιλυθεί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του. 
Πηγή: http://tvxs.gr