30 Απρ 2017

Μακρόν καλεί Τσίπρα για στήριξη στον δεύτερο γύρο

Ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναζήτησε μέσα στην εβδομάδα δίαυλο επικοινωνίας με το Μαξίμου, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει μία δήλωση στήριξης του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπό του στην πορεία προς ...
τον δεύτερο κρίσιμο γύρο, σύμφωνα με πηγές του «Έθνους».
Η επικοινωνία προκλήθηκε μία ημέρα μετά το τυπικό τηλεφώνημα συγχαρητηρίων που του έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα, μέσω στενού συνεργάτη του Εμανουέλ Μακρόν που απευθύνθηκε στο διπλωματικό γραφείο του Ελληνα πρωθυπουργού.
Το Μαξίμου αποδίδει πάντως την επιθυμία του ανεξάρτητου υποψήφιου Μακρόν να διασφαλίσει μίας μορφής υποστήριξη από τον Ελληνα πρωθυπουργό στην αγωνία του να προσελκύσει στον δρόμο προς τις κάλπες αριστερούς και προοδευτικούς ψηφοφόρους.
Η παρότρυνση του αριστερού Μελανσόν στους ψηφοφόρους του για κατά συνείδηση ψήφο αλλά και η διαπίστωση ότι το 50% των ψηφοφόρων του Φιγιόν θα προτιμήσει τη Μαρίν Λεπέν στον β' γύρο δεν εξασφαλίζουν για τον Μακρόν μία άνετη επικράτηση έναντι της αντιπάλου του, που φιλοδοξεί να «πιάσει» τουλάχιστον το 40% του γαλλικού εκλογικού σώματος.
Επομένως, μία δήλωση εκ μέρους του μοναδικού αριστερού πρωθυπουργού στην Ευρώπη με την οποία ο Τσίπρας θα υπονοούσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητά του θα ήταν ιδιαίτερα θετική για τον Μακρόν.
Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για να συμβεί αυτό ενδεχομένως ο 39χρονος υποψήφιος να έπρεπε να δεσμευτεί από τώρα πως στην περίπτωση εκλογής του θα διατηρήσει τη Γαλλία στη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που αποτελεί άλλωστε μία ιδέα του ίδιου του Τσίπρα.
Να ακολουθήσει δηλαδή ο Μακρόν την επιλογή του Φρανσουά Ολάντ να διατηρεί ιδιαίτερα φιλικές και στενές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ακάλυπτος στην παρούσα φάση κομματικά και οργανωτικά διεκδικητής της γαλλικής προεδρίας αναζητεί ήδη πολιτικούς συνομιλητές που γέρνουν προς τα αριστερά. Το έκαναν πρώτοι οι σοσιαλδημοκράτες προσκαλώντας τον Τσίπρα στις συνόδους τους και όχι μόνο τις επίσημες.
Πηγή: http://tvxs.gr