23 Απρ 2017

Οι αναποφάσιστοι κρίνουν τις εκλογές στη Γαλλία

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι αναποφάσιστοι, που φθάνουν μέχρι και το 33% του εκλογικού σώματος, θα επιλέξουν υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας με γνώμονα το ζήτημα ασφαλείας. Δρακόντεια τα μέτρα ενόψει του πρώτου γύρου....

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θεωρούνται καθοριστικές όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και την ΕΕ. Σε περίπτωση επικράτησης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου η Ένωση απειλείται με ισχυρούς κλυδωνισμούς, μιας και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου προκρίνει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ, αλλά και την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Στη 1μμ. ώρα Ελλάδας άνοιξαν, λόγω διαφοράς  ώρας, οι εκλογικές κάλπες στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, στα νησιά Σεν Πιέρ και Μικελόν στις καναδικές ακτές. Η πλειονότητα των 47 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην ηπειρωτική Γαλλία θα προσέλθει ωστόσο στις κάλπες από αύριο το πρωί.
Επί ποδός 57.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το βασικό μέλημα των αρχών είναι η ασφάλεια των σχεδόν 70.000 εκλογικών κέντρων. Τα μέτρα θεωρούνται δρακόντεια, με ενίσχυση 50.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων στους ήδη υπάρχοντες 7.000 φρουρούς, στις περιπολίες και στο ιδιωτικό προσωπικό ασφάλειας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
• Διαμαρτυρία των Femen στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε η Λεπέν [BINTEO]
• Γαλλία: Εκκενώθηκε εκλογικό τμήμα στην πόλη Μπεσανσόν
 Εκκενώθηκε για μία ώρα το γαλλικό προξενείο στη Νέα Υόρκη μετά από τηλεφώνημα για βόμβα
• Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
• Γαλλία: Τί ώρα θα ανακοινωθούν τα exit polls
Μετά την επίθεση στην λεωφόρο των Ηλυσίων, οι Γάλλοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια και με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και το μεγάλο ερώτημα αυτές τις ώρες είναι εάν το 30 % των αναποφάσιστων, που έδωσε η τελευταία σφυγμομέτρηση, η οποία όμως πραγματοποιήθηκε πριν την επίθεση το βράδυ της Πέμπτης, θα αποφανθούν αν το ζήτημα της ασφάλειας θα επηρεάσει την ψήφο τους.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ενδέχεται να ενισχυθούν τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν και του Φρασουά Φιγιόν, οι οποίοι υπόσχονται σκληρά μέτρα και κλείσιμο συνόρων. Επειδή όμως η πλειοψηφία των αναποφάσιστων ανήκει στην Αριστερά, άλλοι αναλυτές βλέπουν το αντίθετο: ότι μπορεί δηλαδή να αφυπνισθούν και να προσέλθουν στην κάλπη με στόχο να παρεμποδίσουν μια νίκη των Λεπέν και Φιγιόν, εξασφαλίζοντας την παρουσία του Μακρόν στο δεύτερο γύρο.
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: http://tvxs.gr