24 Απρ 2017

Μέτωπο ενάντια στη Λεπέν στο δεύτερο γύρο

Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Μανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν θα είναι οι δύο μονομάχοι στον δεύτερο γύρο για την προεδρία της Γαλλίας. Ο Μανουέλ Μακρόν επικράτησε της Μαρίν Λεπέν με σχεδόν δύο μονάδες διαφορά, ...
στον πρώτο γύρο.  
Τώρα ο Μακρόν αρχίζει ήδη να συγκεντρώνει την στήριξη των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να ηττηθεί η Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Σοσιαλιστές και συντηρητικοί δήλωσαν τη στήριξη τους, ενώ την ικανοποίηση για τη νίκη του στον πρώτο γύρο εξέφρασαν Βρυξέλλες και Βερολίνο. Φιγιόν και Αμόν κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Μελανσόν δήλωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει κανέναν από τους δυο υποψηφίους. 
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου
Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση των 47 εκατομμυρίων ψήφων συνολικά, ο Μακρόν που κατέβηκε ως ανεξάρτητος έλαβε 23,86% και η Λεπέν του Εθνικού Μετώπου 21,43%, ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων 19,94% και ο αριστερός Ζαν - Λικ Μελανσόν 19,62%. Ο Μπενουά Αμόν των σοσιαλιστών έλαβε μόλις 6,35%. 
Οι πρώτες δηλώσεις Μακρόν και Λεπέν
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μακρόν έθεσε το δίλημμα πατριώτες ή εθνικιστές. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος, που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα. «Άκουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή… θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

 Διαβάστε επίσης:  Εμανουέλ Μακρόν: «Ο Μότσαρτ των οικονομικών» βαδίζει για την προεδρία…
Η Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση» και κάλεσε όλους τους Γάλλους να την υποστηρίξουν. «Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Ή αλλιώς επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια. Αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή». «Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό», υποστήριξε.
Στήριξη στον Μακρόν 
Συντηρητικοί και σοσιαλιστές Γάλλοι πολιτικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν εναντίον της Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν, «παρότι δεν ανήκει στην αριστερά και δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει αύριο» και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο. Πρόσθεσε, ότι με όλες τις δυνάμεις θα πρέπει να νικηθεί το Εθνικό Μέτωπο.
Υπέρ του Εμμανουέλ Μακρόν θα ψηφίσει και o Φρανσουά Φιγιόν. «Θα πρέπει να επιλέξουμε αυτό που είναι ωφέλιμο για τη χώρα μας. Δεν σας το λέω με ελαφριά καρδιά αλλά η αποχή δεν είναι στα γονίδιά μου, κυρίως όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει την εξουσία», υποστήριξε, τονίζοντας ότι το Εθνικό Μέτωπο θα οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση. 
«Σήμερα δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε κατά της ακροδεξιάς, θα ψηφίσω επομένως για τον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις από τους παρευρισκόμενους οπαδούς. «Εκτιμώ ότι είναι υποχρέωσή μου να σας το πω με ειλικρίνεια ότι ανήκει πλέον σε εσάς να αποφασίσετε με τη συνείδηση σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και για τα παιδιά σας», κατέληξε.
Με εμφανή δυσαρέσκεια ο Ζαν Λικ Μελανσόν δήλωσε στους οπαδούς του ότι «το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμεναν». Κατηγόρησε τους δύο υποψηφίους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο «για τους οποίους χαίρονται οι ολιγάρχες» όπως είπε, ότι έχουν προγράμματα «που δεν εκφράζουν καμία ανησυχία για την οικολογική απειλή ή την απειλή που βαραίνει στον ανθρώπινο πολιτισμό». Και πρόσθεσε: «όποιο και εάν είναι το επίσημο αποτέλεσμα όταν θα γίνει επίσημα γνωστό, θα το σεβαστούμε. Αυτήν την ώρα όμως δεν θα μπορούσα να πω ή να κάνω κάτι περισσότερο και ο καθένας από εσάς ας αποφασίσει με τη συνείδησή του».
Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τηλεφώνησε στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρεί για την θέση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».
Διαβάστε επίσης:
Πηγή: http://tvxs.gr