9 Απρ 2017

Εισαγγελική Έρευνα: Γιάννος όπως... Άκης

Τον ίδιο δρόμο με αυτόν που ακολούθησε στην περίπτωση του Άκη Τσοχατζόπουλου ακολουθεί η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την υπόθεση των εξοπλιστικών.
Ο κλοιός γύρω από τον ...
πρώην υπουργό φαίνεται να σφίγγει. Σύμφωνα με τη Real News, την ώρα που η ανακρίρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα αναμένεται να ζητήσει άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία στην υπόθεση των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, μια σύμβαση που φέρει τη δική του υπογραφή, η Δικαιοσύνη φαίνεται να βάζει στο μικροσκόπιο έξι ακίνητα του Γιάννου Παπαντωνίου.
Πρόκειται για την ίδια μέθοδο με αυτή που εφαρμόστηκε στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η εισαγγελία διερευνά το πως κατάφερε ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά το 1995 και αφού πήρε το χρίσμα του “τσάρου” της οικονομίας να αυξήσει σημαντικά την ακίνητη περιουσία του. Οι εισαγγελείς “ξεσκονίζουν” όλες τις αγοραπωλησίες που πραγματοποίησε μαζί με τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου από το 1998 έως σήμερα.
Όσα στοιχεία συγκεντρωθούν θα συσχετιστούν με εκείνα που αναμένονται από την Ελβετία για τους τρεις λογαριασμούς που η Εισαγγελία της Βέρνης εντόπισε στο πλαίσιο της δικής της έρευνας για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με ελεγχόμενο τον πρώην υπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, οι εν λόγω λογαριασμοί βρέθηκαν σε διαφορετική τράπεζα από εκείνη που εντοπίστηκαν τα 1,3 εκατ. ευρώ μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα τα στοιχεία των Ελβετών αφορούν λογαριασμούς στην τράπεζα UBS, δύο εκ των οποίων κλείνουν το 2008 και το 2011, ενώ ένας άλλος συνδέεται με ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Το 1995, επί Κώστα Σημίτη, ο Γιάννος Παπαντωνίου αναλαμβάνει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ με την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, διαδεχόμενος τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Τότε, σύμφωνα πάντα με τη Real News, τα περιουσιακά στοιχεία του ζεύγους Παπαντωνίου – Κουράκου ήταν ένα ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά: Ένα οικόπεδο 447,57 τμ που αγοράστηκε το 1998 με τίμημα 40 εκατ. δραχμές, εντός του οποίου χτίστηκε μια πολυτελής βίλα, η οποία αποτελεί και τη μόνιμη κατοικία του πρώην υπουργού. Το 2002 με γονική παροχή η υψηλή κυριότητα του ακινήτου, αντικειμενικής αξίας 258.493 ευρώ μεταβιβάστηκε στο γιο του, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου κράτης την επικαρπία.
Την ίδια χρονιά, το 2002, το ζεύγος αγόρασε 5,5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα στη Σύρο, στη θέση Τρία Λαγγόνια, τα οποία μαζί με την άδεια του κτίσματος ανήκουν στη Σταυρούλα Κουράκου. Το τίμημα για το οικόπεδο και την ημιτελή κατοικία των 350 τμ κινήθηκε στα όρια της αντικειμενικής αξίας και έφτασε τα 100.941 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν σε μετρητά και εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου. Σε αυτόν το χώρο, τέσσερα χρόνια αργότερα, ανεγέρθηκε μια πολυτελής βίλα 224 τμ, η αξία της οποίας προ κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις, άγγιζε τα 4 εκατ. Ευρώ.
Το 2012 η οικογένεια Παπαντωνίου αγοράζει και το γειτονικό οικόπεδο. Ως αγοραστές εμφανίζονται τα παιδιά του πρώην υπουργού ηλικίας τότε 22 και 24 ετών. Το κόστος του ακινήτου 4.218 τμ φτάνει τα 75.000 ευρώ και αυτή είναι η τιμή που ορίζεται για τη μεταβίβαση. Εξ αυτώ τα 25.000 ευρώ καταβλήθηκαν μέσω τραπεζικών επιταγών και τα υπόλοιπα εκτός συμβολαιογραφικού γραφείου. Αργότερα το ακίνητο της Σύρου πουλήθηκε σε Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που το νοικιάζει σε VIP πρόσωπα.
Σημειώνεται πως εκτός από τα παραπάνω, στην ακίνητη περιουσία του Γιάννου Παπαντωνίου περιλαμβάνονται και τρία διαμερίσματα στο Κολωνάκι, στην οδό Αμερικής. 
Πηγή: http://tvxs.gr