31 Μαρ 2017

Υπ. Εξωτερικών σε Μπακογιάννη: Ενοχλείστε που βρήκαμε τα λεφτά;

Διαμάχη μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ντόρας Μπακογιάννη ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις πως επί υπουργίας της δόθηκαν σχεδόν 10 εκ. ευρώ σε οργανώσεις και φορείς του εξωτερικού για προγράμματα κλιματικής αλλαγής, ...
τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Η υπόθεση ήρθε στο φως καθώς 2,5 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί σε οργάνωση για την κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική βρέθηκαν ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%.
Μετά τις αποκαλύψεις η Ντόρα Μπακογιάννη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «ξεδιάντροπα ψέματα». Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, πρώην γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην χορήγηση των συγκεκριμένων κονδυλίων, ανέφερε πως στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν «άγνοια νόμου» και «είναι ανίκανοι να κάνουν έναν στοιχειώδη έλεγχο των όσων ανακριβώς και συνεπώς συκοφαντικά ισχυρίζονται»
«Καταλάβαμε καλά; Γιατί πράγμα ενοχλούνται κάποιοι;»
«Καταλάβαμε καλά; Γιατί πράγμα ενοχλούνται κάποιοι;», διερωτώνται από το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτουν: «Επειδή φέραμε πίσω λεφτά του Δημοσίου που λίμναζαν σε εξωτικά μέρη; Ενοχλήθηκαν που φέραμε πίσω και τους τόκους;» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του πρώην γγ ΔΟΣ και ΑΣ, Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ για μία υπόθεση κονδυλίων της ΥΔΑΣ ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων που εντοπίστηκαν στην Καραϊβική, διεκδικήθηκαν και ανακτήθηκαν»
«Ενοχλήθηκαν άραγε ότι διαπιστώσαμε και ανακαλύψαμε ότι δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και δεσμεύσεις στο μνημόνιο που έκαναν με τις οποίες θα διασφαλιζόταν ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της υλοποίησης του προγράμματος και επιστροφής χρημάτων αν δεν γινόταν το έργο όπως και δεν έγινε;».
Από το υπουργείο Εξωτερικών καλούν την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Θεόδωρο Σκυλακάκη «να σταματήσουν να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και να απαντήσουν:
  1. προβλεπόταν μηχανισμός ελέγχου και επιστροφής χρημάτων για τις συμφωνίες που έκαναν;
  2. γνώριζαν ότι υπήρχαν αυτά τα χρήματα κατατεθειμένα στη συγκεκριμένη τράπεζα;
  3. ήθελαν να παρέμεναν τα χρήματα σε λογαριασμό στο εξωτερικό;
  4. γνώριζαν ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για επιστροφή των χρημάτων;
  5. παρακολουθούσαν προσωπικά εάν προχωρούσε και εάν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα;
  6. ήξεραν ότι επρόκειτο για χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία αντί να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακά σχέδια τοκίζονταν;
  7. αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να λιμνάζουν στο εξωτερικό μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία και κακώς τα ξαναφέραμε στην Ελλάδα;»
Η ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη
«Ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να ντρέπεται. Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχουν ειπωθεί τόσο μεγάλα και ξεδιάντροπα ψέματα από Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Κατά καιρούς όσοι είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε το υπουργείο Εξωτερικών έχουμε ασκήσει κριτική ο ένας στον άλλο. Πάντα όμως σεβόμασταν ότι το ΥΠΕΞ εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες πέρα και πάνω από κόμματα. Κανείς δεν το εξευτέλισε με αυτό τον τρόπο.
Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες παραπέμπω στη δήλωση του τότε Γ.Γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Συνεργασίας για την Ανάπτυξη Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ο κ. Κοτζιάς αν έχει την παραμικρή τσίπα ας πάει αύριο το πρωί τον φάκελο στον εισαγγελέα. Διαφορετικά θα το κάνω εγώ. Ευτυχώς κάποια πράγματα στη χώρα παραμένουν όρθια παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους».
Η δήλωση του Θεόδωρου Σκυλακάκη
«Άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται. Αυτό βέβαια ισχύει για τους απλούς πολίτες. Αν είσαι υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι επιτρέπεται. Όχι μόνο να μην ξέρεις τους νόμους που έχει ψηφίσει το δικό σου υπουργείο αλλά και να εκτοξεύεις νοσηρά υπονοούμενα για «ασκόπως σπαταληθέντα χρήματα» και «κρυφούς λογαριασμούς» επειδή είσαι ανίκανος να κάνεις ένα στοιχειώδη έλεγχο των όσων ανακριβώς (και συνεπώς συκοφαντικά) ισχυρίζεσαι.
Συγκεκριμένο παράδειγμα ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος ισχυρίζεται σήμερα σε ανακοίνωσή του υπουργείου του ότι «…μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. Δολ. ΗΠΑ που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί Υπουργίας κας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων.
Όπως διαπιστώθηκε, τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας».
Πηγή: http://tvxs.gr