9 Μαρ 2017

Συμφωνία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μάχη για τα εργασιακά

Με οριστική συμφωνία στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με σκληρό πόκερ στο μέτωπο των εργασιακών συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές - μια διαπραγμάτευση, που εξακολουθεί να έχει ως βασικό ζητούμενο το κλείσιμο ...
του staff level agreement έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Οι διαβουλεύσεις του Hilton μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Εφης Αχτσιόγλου και των δανειστών για τα εργασιακά πήραν μαραθώνια μορφή χθες, καθώς η συνάντηση ολοκληρώθηκε στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για σήμερα Πέμπτη στις 14.00, με το ΔΝΤ να επιμένει στην σκληρή γραμμή.
Κατά τις πρώτες πληροφορίες, η Ντέλια Βελκουλέσκου απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνολικής επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων (Εθνική Συλλογική Σύμβαση) και η μάχη της ελληνικής πλευράς δινόταν πλέον για την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, και σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, η φόρμουλα που βρισκόταν στο τραπέζι έως αργά χθες το βράδυ προέβλεπε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 8%, κατάργηση του υπουργικού βέτο και μεταβίβαση της δικαιοδοσίας έγκρισής τους σε ειδική, ανεξάρτητη αρχή διαιτησίας.
Ελληνικές κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το θέμα των εργασιακών να μείνει τελικά εκτός του σκληρού πυρήνα της «τεχνικής συμφωνίας», καθώς έχει «πολιτικά χαρακτηριστικά» και «ιδιομορφίες» που άπτονται τόσο του κοινοτικού κεκτημένου όσο και των εκτός Μνημονίου απαιτήσεων του ΔΝΤ.

Η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Στον αντίποδα, το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού έκλεισε οριστικά, όπως δήλωσε λίγο μετά τις 9.30 χθες το βράδυ κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Οι όροι της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστοί σήμερα, σύμφωνα ωστόσο με της πρώτες πληροφορίες βρέθηκε συμβιβαστική φόρμουλα στο βασικό ζήτημα που χώριζε τις δύο πλευράς - στο εάν στο «κούρεμα» των oφειλών θα συμεπριληφθούν και οι παρακρατούμενοι φόροι, δηλαδή ΦΠΑ και ΦΜΥ.
Η εν λόγω φόρμουλα φέρεται να προβλέπει επανυπολογισμό όλων των προστίμων και των προσαυξήσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την «ισχύουσα νομοθεσία» - γεγονός που, στην πράξη, σημαίνει ότι θα «ξεφουσκώσουν» και οι οφειλές που αφορούν ΦΠΑ και ΦΜΥ.
Αγνωστο παρέμενε έως αργά χθες το ποιο θα είναι το πλαίσιο των δόσεων καθώς και το ύψος της οφειλής που μπορεί να έχει κάποια επιχείρηση για να μπει στον εξωδικαστικό.
Πηγή: http://tvxs.gr