21 Μαρ 2017

Οι «μεταρρυθμίσεις» της ΝΔ στη δημόσια Διοίκηση: Η απάντηση του υπουργείου στον Γ. Γεωργαντά

Ο Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ «θυμίζει σε όλους ότι οι αυτοαποκαλούμενοι "μεταρρυθμιστές" της ΝΔ, που τάχα κόπτονται για το μέγεθος του κράτους, παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια δημόσια διοίκηση ...
με περισσότερους από 60.000 συμβασιούχους, εγκλωβισμένους στα πελατειακά δίκτυα της ΝΔ και σε κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις»
Όπως αναλυτικά αναφέρει το γραφείο Τύπου Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης:
Ευχαριστούμε τον Τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, κ. Γεωργαντά, για τη σημερινή του δήλωση, που θυμίζει στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα και στην κοινωνία τα κυβερνητικά έργα και ημέρες της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη.
Ο κ. Γεωργαντάς θυμίζει σε όλους ότι οι αυτοαποκαλούμενοι «μεταρρυθμιστές» της ΝΔ, που τάχα κόπτονται για το μέγεθος του κράτους, παρέδωσαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια δημόσια διοίκηση με περισσότερους από 60.000 συμβασιούχους, εγκλωβισμένους στα πελατειακά δίκτυα της ΝΔ και σε κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις.
Θυμίζει σε όλους ότι η ΝΔ αγνοεί προκλητικά την ανάγκη για εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών σε καθοριστικούς για τη δημόσια ζωή τομείς και αγνοεί ακόμα πιο προκλητικά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους.
Θυμίζει σε όλους ότι οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη, όταν λένε «αξιολόγηση» εννοούν απολύσεις, κλίμα τρομοκράτησης των δημοσίων υπαλλήλων και κοινωνικό αυτοματισμό.
Θυμίζει σε όλους ότι στη ΝΔ θέλουν ένα Δημόσιο εξαρτημένο από κρατικοδίαιτα, ιδιωτικά συμφέροντα και βλέπουν τους εργαζομένους ως φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.
Θυμίζει σε όλους ότι στη ΝΔ, παρά τις διακηρύξεις περί επιτελικού κράτους, βλέπουν το κράτος μονάχα ως αυταρχικό εργοδότη που τιμωρεί τους υπαλλήλους του.
Θυμίζει σε όλους ότι επί δεκαετίες η ΝΔ νομοθετούσε και εφάρμοζε τις πλέον αδιαφανείς διαδικασίες τοποθέτησης προϊσταμένων.
Θυμίζει σε όλους ότι η ΝΔ προχώρησε στην καθαίρεση προϊσταμένων με μια υπογραφή σε μια νύχτα, με σκοπό την άμεση τοποθέτηση δικών της ανθρώπων ανεξαρτήτως τυπικών προσόντων και προϋπηρεσίας.
Θυμίζει σε όλους ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σεβόμενη τη θεσμική υπόσταση και συνέχεια του κράτους, δεν ακολούθησε την πεπατημένη των καρατομήσεων προϊσταμένων των διάφορων βαθμίδων της δημόσιας διοίκησης, αλλά θέσπισε ένα νέο, αδιάβλητο και αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων, το οποίο και θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του. Αυτό ο κ. Γεωργαντάς το ονομάζει «πάγωμα των διαδικασιών επιλογής».
Θυμίζει σε όλους ότι η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση για τη δημόσια διοίκηση με ραβασάκια κάποιων «συνδικαλιστικών» ηγεσιών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο Δημόσιο.
Θυμίζει σε όλους ότι, ακόμη και σήμερα, η ΝΔ αντιστέκεται σε κάθε σοβαρή προσπάθεια για βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο.
Για όλα όσα, λοιπόν, ο κ. Γεωργαντάς θυμίζει στους δημοσίους υπαλλήλους και την κοινωνία, τον ευχαριστούμε και τον διαβεβαιώνουμε ότι το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί.
Καλό είναι να γνωρίζει ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ ότι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και σ’ αυτήν δεν χωρούν ανέκδοτα.
Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Γεωργαντάς, προκάλεσε την παραπάνω απάντηση με την εξής δήλωση:
«Η κυρία Γεροβασίλη το μόνο που καταφέρνει, με τις τελευταίες παρεμβάσεις της, είναι να εκτίθεται, καθώς όλα όσα αναφέρει, είναι είτε μεγάλα ψέματα, είτε μεγάλες ανακρίβειες. Μέσα σε 2 χρόνια, η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να “συριζοποιήσει” το Κράτος, επαναφέρει συστηματικά όλες τις παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης τις οποίες η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αντιμετωπίσει.
Για να βάλουμε, λοιπόν, τα πράγματα στη θέση τους:
Η κυρία Γεροβασίλη μας λέει πως προσπαθεί να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα, των συμβασιούχων, που δημιούργησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις. Να της υπενθυμίσουμε λοιπόν τους επίσημους αριθμούς της Απογραφής:
Το Δεκέμβριο του 2014, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι καταγεγραμμένοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου στο Δημόσιο (πλην ΝΠΙΔ) ήταν 60.692. Κατά τους μήνες που παρατηρείται κορύφωση των συμβάσεων σε ετήσια βάση (Απρίλιος - Μάιος 2014) οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου δεν ξεπέρασαν τους 63.000.
Αντιθέτως, επί ΣΥΡΙΖΑ, το Δεκέμβριο του 2016 οι συμβασιούχοι έργου έφτασαν τους 68.972 ενώ τους μήνες της κορύφωσης (Απρίλιο - Μάιο 2016) έφτασαν τους 72.460! Διαφορά η οποία προσεγγίζει τους 10.000 εργαζόμενους.
Από τον Οκτώβριο του 2015, πρώτο μήνα των εκλογών, μέχρι σήμερα, η καθαρή αύξηση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου αγγίζει τους 12.803 (πλην ΝΠΙΔ) με τους μισούς (6.106) να αφορούν στους Ο.Τ.Α.
Η Κυβέρνηση έχει ψηφίσει, από το Μάιο του 2015, πάνω από 20 ρυθμίσεις ή τροπολογίες για τη σύναψη νέων συμβάσεων ή την αυτοδίκαιη παράταση υφιστάμενων ή και τη διευκόλυνση της μονιμοποίησης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Πολλές, μάλιστα, από αυτές έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ ή το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα Υπουργοί να παρεμβαίνουν με επισκέψεις στην Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως μη όφειλαν, ή να αγνοούν προκλητικά αποφάσεις του Αρείου Πάγου, όπως έγινε με την περίπτωση των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, την κατάργηση των ένδικων μέσων που, επί της ουσίας, επιτρέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σε πρώτο βαθμό και αφαιρεί από το Δημόσιο το δικαίωμα να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον ως εργοδότης.
Τα ψέματα συνεχίζονται με την αξιολόγηση και τις επιλογές προϊσταμένων. Θυμίζουμε, πως ο νόμος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τις επιλογές προϊσταμένων (Ν. 4275/2014), ξεκίνησε να εφαρμόζεται, τον Οκτώβριο του 2014 (Προκήρυξη 1ΓΔ/2014), καθώς έμπαιναν σε ισχύ τα 14 νέα σύγχρονα και λιτά οργανογράμματα των Υπουργείων, τα οποία σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκ νέου να ξεχειλώσει με αυξήσεις θέσεων ευθύνης, ώστε να τοποθετήσει τους εκλεκτούς του.
Δυστυχώς, ο κ. Κατρούγκαλος, το Μάιο του 2015, με το Ν. 4325/2015, πάγωσε τις διαδικασίες επιλογής Γενικών Διευθυντών που είχαν ξεκινήσει, με σκοπό να στήσει ένα δικό του μηχανισμό. Από τότε μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, δεν έγινε τίποτε απολύτως και η Κυβέρνηση τοποθετούσε με αναθέσεις δικούς της Προϊσταμένους, δημιουργώντας παράλληλα συνεχώς νέες δομές.
Το Φεβρουάριο του 2016, ψηφίστηκε ο νέος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επιλογές Προϊσταμένων (Ν. 4369/2016), αλλά συνεχίζεται η τοποθέτηση εκλεκτών της Κυβέρνησης στις διευθυντικές θέσεις. Ας μην πουλάνε, λοιπόν, φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους δημοσίους υπαλλήλους.
Για να μην αναφερθούμε στο περιβόητο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών που έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.
Καλό είναι να γνωρίζει η κυρία Υπουργός ότι τα ψέματα κάπου τελειώνουν».
Πηγή: https://left.gr