31 Μαρ 2017

Νέα σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων αφιερωμένη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η πρώτη αναμνηστική σειρά συλλεκτικών γραμματοσήμων των Ελληνικών Ταχυδρομείων για το 2017, εμπνευσμένα από την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, παρουσιάστηκε την Πέμπτη ...
30 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη θεμελίωση του ΕΑΜ, τιμώντας την προσφορά του στον πολιτισμό και στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Κάθε γραμματόσημο είναι τόσο μοναδικό όσο το αντίστοιχο έκθεμα που απεικονίζει. Τα ΕΛΤΑ ταξιδεύουν τον πολιτισμό μέσω των γραμματοσήμων και στον κόσμο όλο και στην Ιστορία, γιατί το κάθε γραμματόσημο είναι ένα αποτύπωμα στην Ιστορία Θα είναι ένα έκθεμα του Μουσείου» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 η Ευφροσύνη Σταυράκη πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΤΑ.
Διατίθενται από τις 15 Μαρτίου 2017 έως τις 14 Μαρτίου 2018.
Τα έξι συλλεκτικά γραμματόσημα
Κλάση 0,10€ – Παράσταση: Το φιλί – Ποσότητα: 500.000
ΜΟΥΣΕΙΟ_stamp_Α
Θραύσμα ερυθρόμορφης κύλικας από τις επιχώσεις του Βράχου της Ακρόπολης που χρονολογείται στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. Στο μετάλλιο παριστάνεται, πιθανότατα, ερωτικό ζευγάρι: διατηρείται η κεφαλή ενός αγένειου στεφανωμένου νέου άνδρα, η μύτη, τα χείλη και τα χέρια μιας γυναίκας. Με το αριστερό χέρι η γυναίκα αγκαλιάζει το κεφάλι του νέου, ενώ με τα ακροδάχτυλα του δεξιού της χαϊδεύει με χάρη τα μαλλιά του, ενώ εκείνος ετοιμάζεται να την φιλήσει. Διατηρούνται γράμματα γραπτής επιγραφής. (ΕΑΜ Ακρ.189)

Κλάση 0,50€ – Παράσταση: Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων – Ποσότητα:500.000
ΜΟΥΣΕΙΟ_stamp_Β
Άγαλμα από παριανό μάρμαρο από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (α΄ μισό του 1ου αι. π.Χ.) στο οποίο παριστάνεται ο Οδυσσέας, που ταυτίζεται με βεβαιότητα από τη στερεωμένη στον αριστερό ώμο εξωμίδα και τον πίλο στην κεφαλή. Ο ώριμος γενειοφόρος άνδρας κινείται έντονα προς τα εμπρός. Οι περιπέτειες του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης αποτέλεσαν το αιώνιο σύμβολο της πολύπαθης πορείας του ανθρώπου μέσα στη ζωή και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για όλες τις μορφές τέχνης παγκοσμίως. (ΕΑΜ Γ5745).
 
Κλάση 0,72€ – Παράσταση: Ο Διαδούμενος – Ποσότητα:1.000.000
ΜΟΥΣΕΙΟ_stamp_Γ
Το άγαλμα γυμνού νέου άνδρα που δένει στο μέτωπό του ταινία, βρέθηκε στην «Οικία του Διαδουμένου» στη Δήλο και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Έχει θεωρηθεί νικητής αθλητής. Το άγαλμα έφερε κάποτε επιχρύσωση. Πρόκειται για υστεροελληνιστικό αντίγραφο ενός χάλκινου αγάλματος που φιλοτέχνησε γύρω στο 420 π.X. ο γλύπτης Πολύκλειτος. (ΕΑΜ Γ1826)
Κλάση 0,90€ – Παράσταση: Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρας – Ποσότητα: 500.000
ΜΟΥΣΕΙΟ_stamp_Δ 
Χάλκινο αγαλμάτιο Ποσειδώνα που βρέθηκε στη θάλασσα ανατολικά του κόλπου της Λιβαδόστρας Βοιωτίας και χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ. Τα μάτια ήταν ένθετα από άλλο υλικό. Ο Ποσειδώνας, ως κυρίαρχος των θαλασσών, λατρευόταν κατεξοχήν σε παράλιους τόπους. Στα αριστερά αναγράφεται σε Γραμμική Β γραφή το όνομα του θεού, όπως παραδίδεται στις πινακίδες από το μυκηναϊκό ανάκτορο της Πύλου, που χρονολογούνται γύρω στο 1200 π.Χ. (ΕΑΜ Χ11761)
Κλάση 1,50€ – Παράσταση: Αθηναίος Έφηβος – Ποσότητα:2.000.000
ΜΟΥΣΕΙΟ_stamp_Ε
Στην αττική λευκή λήκυθο που βρέθηκε στην Ερέτρια και χρονολογείται γύρω στο 440 π.Χ. εικονίζεται επίσκεψη σε τάφο. Ο νεκρός έφηβος με χλαμύδα, πέτασο και δόρυ, όρθιος στα αριστερά, αντικρίζει την επιτύμβια στήλη του προς την οποία έρχεται μία γυναικεία μορφή με κάνιστρο γεμάτο στεφάνια προσφορών, για να στολίσει το ταφικό μνημείο (ΕΑΜ Α1935)

Κλάση 2,00€ – Παράσταση: Η Μυκηναία – Ποσότητα:100.000
ΜΟΥΣΕΙΟ_stamp_ΣΤ 
Τοιχογραφία από το Θρησκευτικό Κέντρο της ακρόπολης των Μυκηνών, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 13ου αι. π.Χ. και εικονίζει γυναικεία θεϊκή μορφή. Η θεά, με την περίτεχνη κόμμωση, το πολυτελές ένδυμα, τα μακιγιαρισμένα χείλη, μάτια και αυτιά, και τα πλούσια κοσμήματα, κοιτάζει, χαμογελώντας ευχαριστημένη, το περιδέραιο που κρατά στα χέρια της, προσφορά των λατρευτριών. (ΕΑΜ Π11670)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ : 35 X 45 mm σε φύλλα των 25 τεμαχίων
ΣΧΕΔΙΑΣΗ : Μυρσίνη Βαρδοπούλου
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ : Πολυχρωμία ( οffset )
ΕΚΤΥΠΩΣΗ : “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ : Κυκλοφορούν στις 15 Μαρτίου 2017 και θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 14 Μαρτίου 2018, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.
Βάσια Μπακετέα
Πηγή: http://www.athina984.gr