29 Μαρ 2017

Στο «παρά πέντε» της τεχνικής συμφωνίας Αθήνα και δανειστές

Στο «παρά πέντε» της τεχνικής συμφωνίας φέρονται να βρίσκονται πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και δανειστές - μιας συμφωνίας όμως, που περνά μέσα από το πολιτικά ηλεκτροφόρο πεδίο της ΔΕΗ.
Κατά τις ίδιες πηγές τα επόμενα ...

δύο 24ωρα είναι καθοριστικά και το  EuroWorkingGroup της Πέμπτης θα είναι εκείνο που θα δείξει εάν θα επιστρέψουν άμεσα οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα για να κλείσει τελικώς το staff level agreement στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
«Κλειδιά» η ΔΕΗ και τα εργασιακά
Εως τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες σε όλα τα μέτωπα της αξιολόγησης, τις οποίες πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση χαρακτηρίζουν ως «διαχειρίσιμες» μεν αλλά μέχρι στιγμής αφήνουν ανοιχτά καίρια ερωτήματα στα ενεργειακά και τα εργασιακά. 
Ειδικά στο μέτωπο των ενεργειακών, το μεγάλο «αγκάθι» είναι η πώληση μονάδων της ΔΕΗ που απαιτούν οι δανειστές - μια πώληση, που φαίνεται να έχει δρομολογηθεί μετά τη διαπραγμάτευση στο Brussels Group και μένει να φανεί η έκταση και η μορφή της.
Τόσο η ευρωπαϊκή, όσο και η ελληνική πλευρά των διαπραγματευτών εξακολουθούν να τηρούν «σιγή ασυρμάτου» για τα όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, το γεγονός όμως ότι ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο ενημέρωσης των συνδικαλιστών της ΔΕΗ και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η υπόθεση περνά στην φάση της εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης και στην τελική ευθεία.
Ενημέρωση βουλευτών από τον Γ. Σταθάκη
Σήμερα το απόγευμα ο Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθεί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στην Φλώρινα και την Κοζάνη, περιοχές με μεγάλες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ, ενώ χθες ενημέρωσε τους συνδικαλιστές της επιχείρησης.
Σύμφωνα, δε, με τα όσα μετέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης οι δανειστές άσκησαν στις συνομιλίες των Βρυξελλών ασφυκτικές πιέσεις για την πώληση σημαντικού παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να υπαναχωρεί στην πώληση όχι μόνον λιγνιτικών αλλά και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Το θέμα της ΔΕΗ έχει ευρύτερη πολιτική ευαισθησία για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μη αποκρατικοποίηση της επιχείρησης αποτελεί ιδεολογικό «ταμπού» για μεγάλη μερίδα στελεχών με πλέον ενδεικτικό το χθεσινό άρθρο - προειδοποίηση του πρώην υπουργού Ενέργειας και νυν υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.
Ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε από την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον κανιβαλισμό της ΔΕΗ», σε μια παρέμβαση που βρήκε απήχηση και υποστηρίχθηκε και από άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μήνυμα του Μαξίμου
Ο προβληματισμός στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία επεκτείνεται και στα υπόλοιπα μέτωπα της αξιολόγησης, με πρώτο το ασφαλιστικό ενώ βουλευτές της πλειοψηφίας λένε σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο εάν και τί έχει καταφέρει να πάρει η κυβέρνηση και στο πεδίο των εργασιακών αι της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η πρώτη απάντηση που δίνουν κύκλοι του Μαξίμου σ' αυτόν τον προβληματισμό είναι ότι εάν η συμφωνία κρίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, τότε θα είναι ιδεολογικά αποδεκτή και από την Κεντρική Επιτροπή και τους βουλευτές.
«Εάν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό»., είναι το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου σύμφωνα με την Καθημερινή.
Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και θα ακολουθήσει πιθανότατα κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πηγή: http://tvxs.gr