10 Μαρ 2017

Προανακριτική για τα εξοπλιστικά επί Παπαντωνίου

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι τελέστηκε το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια, με πλείονες τρόπους, και οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν», αναφέρει η κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σχετικά με τη συγκρότηση της ειδικής ...
επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, που κατατέθηκε σήμερα το πρωί, με πρώτον υπογράφοντα τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική ενέργεια θεωρείται και το «κλειδί» που απομακρύνει το ενδεχόμενο οι υποθέσεις να έχουν παραγραφεί, λόγω των προθεσμιών που ορίζει το Σύνταγμα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπογράφοντες την πρόταση συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής σημειώνουν πως «οι πλείστοι τρόποι τέλεσης του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων, όπως είναι η κατοχή περιουσίας και η διακίνησή της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνιστούν εγκλήματα διαρκή, των οποίων η τέλεση συνεχίζεται και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα παραγραφής, πριν τη λήξη της διάρκειάς τους».
Με βάση αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπογραμμίζουν ότι το όνομα του πρώην υπουργού, Ι. Παπαντωνίου, αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του), αλλά και ότι έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγουμένων ετών.
Δεδομένου πως η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων απάντησαν ότι θα πουν «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής,  είναι, πλέον, θέμα χρόνου να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια για τη λήψη απόφασης.

Διαβάστε επίσης: Γιάννος Παπαντωνίου: «Αθλιο πυροτέχνημα»

Το Σύνταγμα (άρθρο 86) ορίζει ότι η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Στη συνέχεια, το πόρισμα της επιτροπής θα εισαχθεί στην Oλομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της (σσ: να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος (σσ: οι υπογράφοντες, όμως, την πρόταση ζητούν έρευνα για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες που είναι διαρκές).
Οι υποθέσεις
Η πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατατέθηκε στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά τις έξι ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και όλες αφορούν τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται, με τα σχετικά βουλεύματα, πράξεις απιστίας που επέφεραν μεγάλη οικονομική ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Τα αδικήματα σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα της προμήθειας 170 αρμάτων μάχης Leopard, δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων Apache, τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S», συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90.
Τα εγκλήματα της απιστίας φέρεται να έχουν τελεστεί από το 2001 έως το 2004, ενώ η δεύτερη τακτική σύνοδος της ΙΑ βουλευτικής περιόδου περατώθηκε στις 28-09-2006 και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της για την άσκηση δίωξης μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Όπως, όμως, τονίζουν οι υπογράφοντες την πρόταση «ανεξαρτήτως του αξιοποίνου ή μη (λόγω παρελεύσεως της τασσόμενης προθεσμίας) των εγκλημάτων απιστίας, από τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, προκύπτει ότι σε μία περίπτωση ερευνάται τέλεση εγκλήματος νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουν γίνει γνωστές περιστάσεις, από τις οποίες θα μπορούσαν να συναχθούν ενδείξεις παραγωγής περιουσιακού οφέλους από την πράξη της απιστίας και στη συνέχεια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή: http://tvxs.gr