16 Φεβ 2017

Μάνφρεντ Βέμπερ στη Süddeutsche Zeitung: «Να αφήσουμε το ΔΝΤ να αποχωρήσει…»

To Βερολίνο αλλάζει στάση για το ελληνικό ζήτημα και τον ρόλο του ΔΝΤ ή οι εκλογικές και πολιτικές σκοπιμότητες κλονίζουν πλέον και τη συνοχή του συντηρητικού μπλοκ της Ευρώπης;
Ο,τι από τα δύο κι εάν ισχύει, ...
μια δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιπροέδρου των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ στη Süddeutsche Zeitung έρχεται να προσθέσει νέα δεδομένα στο παζλ της ελληνικής κρίσης και, ενδεχομένως, και στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος:
«Από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, τότε θα πρέπει να το αφήσουμε να αποχωρήσει», δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο Μάνφρεντ Βέμπερ σπάζοντας το «ταμπού» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί της αδιαπραγμάτευτης συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κατά την ανάλυση της Süddeutsche Zeitung η δήλωση αυτή σηματοδοτεί και «αλλαγή στάσης του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας».
«Στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνεται εμφανώς η διάθεση για μια σημαντική αλλαγή πορείας αναφορικά με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας» επισημαίνει η εφημερίδα σημειώνει η SZ, προσθέτοντας ότι η δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος χαίρει της εμπιστοσύνης τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (CDU) όσο και του αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ «θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα «σημαντικό μήνυμα».
Κι αυτό, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «επειδή ο ευρωπαίος πολιτικός, που είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος του CSU, απομακρύνεται από την μέχρι πρότινος γερμανική θέση, ότι το ΔΝΤ θα πρέπει απαραίτητα να μετέχει στο τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα.» 
Στις αποκλειστικές δηλώσεις του στη Suddeutsche Zeitung o Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ «υπό τις μέχρι σήμερα συνθήκες ήταν πολύ χρήσιμη λόγω της τεχνογνωσίας του πάνω στην εξυγίανση υπερχρεωμένων χωρών. Αλλά τώρα οι όροι έχουν αλλάξει. Το ΔΝΤ επιμένει να θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους».
«Κάτι τέτοιο», προσθέτει, «θα ήταν εξαιρετικά άδικο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υλοποίησαν τους όρους των δικών τους προγραμμάτων διάσωσης χωρίς ελάφρυνση χρέους», εννοώντας την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία.
Η γερμανική εφημερίδα ερμηνεύει τις δηλώσεις Βέμπερ ως μια «διαφαινόμενη αλλαγή στάσης εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU».
Στο συμπέρασμα αυτό συνηγορούν επίσης και οι δηλώσεις του έτερου αντιπροέδρου τoυ CSU Ραλφ Μπρίκνχαους στην SD. «Για μας είναι ουσιώδες η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της και να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει ο βαυαρός πολιτικός, προσθέτοντας ότι το 2015 οι γερμανοί βουλευτές επικύρωσαν το τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα με τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ.
Ωστόσο, όπως δηλώνει και πάλι ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην SD, «δεν μπορεί κάποιος συγχρόνως να είναι υπέρ του ΔΝΤ και κατά ενός κουρέματος του χρέους». 

Πηγή: http://tvxs.gr