14 Φεβ 2017

Γερμανικός Τύπος: Τι κρύβει τo ραντεβού Μητσοτάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο

Με μια προωθημένη – αλλά όχι απαραιτήτως αβάσιμη - θεωρία πολιτικών σκοπιμοτήτων «υποδέχεται» η γερμανική εφημερίδα FAZ τον Κυριάκο Μητοστάκη στο Βερολίνο και δίνει μια διαφορετική διάσταση στο σημερινό ραντεβού του αρχηγού της ΝΔ ...
με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Εκτός από τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ίσως τον υπουργό Οικονομικών να ενδιαφέρει ποιος θα σχημάτιζε μια καινούργια κυβέρνηση στην Ελλάδα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει με νόημα: «Ισως οι συνεχείς αναφορές του Wolfgang Schaeuble περί «Grexit» να έχουν ως απώτερο σκοπό τη στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Γιατί ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλάει δημόσια για το Grexit; Υπάρχει πραγματική διένεξη ή κρύβεται προεκλογική τακτική;»» ερωτά επίσης η γερμανική εφημερίδα και επισημαίνει ότι εκτός από τα προεκλογικά οφέλη στη Γερμανία, στα οποία ενδέχεται να ελπίζει ο κ. Schaeuble, ίσως υπάρχει και κάτι άλλο.
«Εκτός από τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ίσως τον υπουργό Οικονομικών να ενδιαφέρει ποιος θα σχημάτιζε μια καινούργια κυβέρνηση στην Ελλάδα, εάν γίνονταν σύντομα εκλογές.
Και αυτός, εδώ και καιρό, δεν είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοφιλία έχει πληγεί εξαιτίας των περικοπών».

Στη συνέχεια, γίνεται ευθέως λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία:
«Το κόμμα έχει εν μέρει ανανεωθεί και κυρίως διαθέτει έναν νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θεωρείται μόνο στην Ελλάδα ως καλύτερη εναλλακτική.
Ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι 48 ετών, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ ενώ εργάστηκε για την τράπεζα Chase Manhattan και για την εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο και υπό τον Σαμαρά ως υπουργός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις».

Η FAZ, αναφερόμενη στις συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο, σημειώνει:
«Εάν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών διαθέτουν χρόνο, σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι δευτερεύον.
Και πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια συνάντηση μεταξύ μελών της οικογένειας των συντηρητικών κομμάτων.

Σε τελική ανάλυση γιατί οι πιο σημαντικοί πολιτικοί της Γερμανίας να συναντήσουν έναν ξένο αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν οι επόμενες κανονικές εκλογές είναι το 2019;
Η λέξη κλειδί είναι «κανονικές».
Πράγματι υπάρχουν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, όχι μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ.
Το θέμα συζητείται από συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές.
Ο λόγος είναι η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα καθώς και η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντίσταση και να κάνουν πιο πιθανές τις εκλογές». 

Πηγή: http://tvxs.gr