14 Φεβ 2017

Τζανακόπουλος: Η συμφωνία δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα

Συμφωνία χωρίς «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα», με ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονικά τελεσίγραφα είναι ο στόχος της Αθήνας, σύμφωνα με το στίγμα που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ...
Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι επιδείξουν εποικοδομητική στάση, είναι πάρα πολύ πιθανό στις 20 Φεβρουαρίου να έχουμε θετική εξέλιξη» - προκειμένου ωστόσο να συμβεί αυτό έθεσε δύο προϋποθέσεις:
Η πρώτη είναι να αναθεωρήσει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις και τις απαιτήσεις του λαμβάνοντας υπ' όψιν την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας - δηλαδή, να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεών του για τα μέτρα που ζητούνται από την Ελλάδα.
Η δεύτερη είναι να αναθεωρήσει και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις απαιτήσεις του για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή για τη «δοσολογία» και τη διάρκεια της λιτότητας. «Οι απόψεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία είναι απλώς μη ρεαλιστικές», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα Τζανακόπουλου.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «με δεδομένη την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά αλλά και τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν έχουν βάση οι πιέσεις για νέα μέτρα μετά το 2018.
Πρόσθεσε, δε, ότι είναι σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα και επικαλέστηκε τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.
Απέφυγε, πάντως, να δώσει ξεκάθαρη εικόνα για το τί θα γίνει με το αφορολόγητο λέγοντας ότι δεν μπορεί να μπει σε «τεχνικές λεπτομέρειες», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «όσοι δημιουργούν εικόνα θρίλερ και ζητούν άρον άρον κλείσιμο της αξιολόγησης δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στη χώρα.
«Η κυβέρνηση», είπε, «έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά παράλληλα και πλήρη επίγνωση των ισορροπιών».
Επίθεση στον Μητσοτάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ.
«Ο κύριος Μητσοτάκης», είπε, «αντί να υπερασπιστεί τις ελληνικές θέσεις στο Βερολίνο, επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Χθες έχασε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιδείξει υπευθυνότητα: Υιοθέτησε το σύνολο των θέσεων των πιο ακραίων δανειστών μας. Και σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν της Ευρώπης, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση.
Πολιτευόμενος με γνώμονα την ιδιοτελή του φιλοδοξία για εξουσία επιχειρεί να εμπλέξει ένα ξένο κράτος στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Θα του θυμίζουμε διαρκώς ότι τις κυβερνήσεις στις δυτικές δημοκρατίες δεν τις διορίζουν οι δανειστές αλλά ο ελληνικός λαός».
Πηγή: http://tvxs.gr