6 Φεβ 2017

Τσακαλώτος: Σημαντικός ο ρόλος του ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση

Αλλαγή ηγεσίας στον ΣΔΟΕ σήμερα. Ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής ο Σταύρος Θωμαδάκης. Τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να υλοποιήσουμε το κοινωνικό πρόγραμμά ...
μας δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώος κατά την τελετή - παράδοσης παλαβής του νέου επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρου Θωμαδάκη στη θέση του Κώστα Χρήστου που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας καταπολέμησης της διαφθοράς. Από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο του ΣΔΟΕ στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον ρόλο του αυτόν.
Ειδικότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Κώστα Χρήστου για το έργο του αναφερόμενος στον νέο ειδικό γραμματέα Σταύρο Θωμαδάκη είπε ότι «εμείς είχαμε υποσχεθεί ότι θα εμπιστευτούμε τον δημόσιο τομέα και τους ανθρώπους του. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επιλογή του κ. Θωμαδάκη, είναι εντελώς έντιμος και αποτελεσματικός και έχει ένα όραμα για το ΣΔΟΕ. Ένα όραμα που συμμερίζομαι εγώ και η Κατερίνα Παπανάτσιου. Είμαστε στη φάση αλλαγών στα οργανογράμματα του υπουργείου. Το ΣΔΟΕ έχει σημαντικό ρόλο και για μένα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων όπως τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά δεν λαμβάνονται υπόψη από τους θεσμούς για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, όπως είπε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε φορολογικούς συντελεστές και να υλοποιήσουμε το κοινωνικό πρόγραμμά μας».
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι: «Το ΣΔΟΕ έχει ιδιαίτερα υψηλό κύρος λόγω της δράσης που είχε στην καταστολή της οικονομικής παραβατικότητας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει βούληση της πολιτικής ηγεσίας το ΣΔΟΕ να ενισχυθεί περαιτέρω. Στο νέο πλαίσιο το ΣΔΟΕ καλείται να επικεντρώσει την δράση του στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της διακίνησης των ναρκωτικών, του σοβαρού οικονομικού εγκλήματος, των απειλών κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η ειδική γραμματεία του ΣΔΟΕ θα πρέπει να εστιάσει στους τομείς αυτούς. Στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών θα αποτυπώνεται ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος του ΣΔΟΕ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα είναι δίπλα του αρωγός σε όλες τι προσπάθειές του».
Ο νέος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης δήλωσε ότι «Θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να εκτελέσω τα καθήκοντά μου. Η παρουσία και μόνο σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας στη σημερινή εκδήλωση εκπέμπει το μήνυμα ότι το ΣΔΟΕ θα συνεχίσει να υπάρχει και να εργάζεται. Κάτω από αντίξοες συνθήκες οι εργαζόμενοι του ΣΔΟΕ το κράτησαν δυνατό. Είσαστε μαχητές και θα τα καταφέρουμε. Στο τέλος θα είμαστε νικητές. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου ώστε να υπάρχει ούριος άνεμος στα πανιά μας».
«Το ΣΔΟΕ είναι εδώ, θα παραμείνει εδώ και θα πάει όπου χρειάζεται» δήλωσε από την πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο απερχόμενος ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Κώστας Χρήστου στις δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Δέχθηκα πιέσεις και παρεμβάσεις. Όμως όλες ήταν στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης του ελέγχου και της αποκάλυψης μεγάλων σκανδάλων. Είναι αλήθεια ότι η ύπαρξη του ΣΔΟΕ ενοχλεί. Είναι επίσης αλήθεια οτι αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η σύγκρουση με τη διαφθορά.
Μερικά από τα πεπραγμένα μας είναι 1.400 έλεγχοι σε νέες υποθέσεις, 160 αναφορές προς του εισαγγελείς, 85 απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, 7.600 καταγγελίες».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr