4 Φεβ 2017

ΗΠΑ: Ο Τραμπ πήρε πίσω προσωρινά το ρατσιστικό διάταγμα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επιτρέπει σε όσους κατέχουν έγκυρη βίζα την είσοδο στις ΗΠΑ ώστε να συμμορφωθεί με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή, με έδρα του Σιάτλ, η οποία μπλοκάρει προσωρινά το ρατσιστικό διάταγμα του Τραμπ....


«Ανατρέψαμε την προσωρινή ανάκληση της βίζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι θα άρει την απαγόρευση εισόδου σε ανθρώπους που προέρχονται από τις χώρες εκείνες που περιλαμβάνονται στο επίμαχο διάταγμα και θα αρχίσει εκ νέου τον έλεγχό τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Πολλές αεροπορικές εταιρείες πάντως είχαν ούτως ή άλλως αρχίσει να δέχονται ξανά στα αεροσκάφη τους κατόχους διαβατηρίων από τις επτά χώρες, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Σουδάν, την Υεμένη, τη Λιβύη και τη Σομαλία.
Η συμμόρφωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την εντολή του δικαστή Τζέιμς Ρόμπαρτ από το Σιάτλ επισημοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ επιτέθηκε προσωπικά στον «αποκαλούμενο» δικαστή και δήλωσε πως η απόφαση είναι γελοία και θα ανατραπεί.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει να καταθέσει επείγουσα δικαστική εντολή, το συντομότερο δυνατό, για να προχωρήσει η εφαρμογή του διατάγματος Τραμπ και να ακυρωθεί η απόφαση του δικαστή του Σιάτλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.
Ο Τραμπ ανέστειλε πριν από μία εβδομάδα για 120 ημέρες το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων των ΗΠΑ και επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα, διάρκειας 90 ημερών, για τους πολίτες του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
Πηγή: http://tvxs.gr