6 Φεβ 2017

Μπούντεσταγκ: Δεν απαιτείται νέα απόφαση αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

Η νομική υπηρεσία της γερμανικής βουλής ακυρώνει τους ισχυρισμούς Σόιμπλε
Δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Μπούντεσταγκ) σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους ...
ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, η νομική υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, απαντώντας στον εκπρόσωπο της Αριστεράς (Die Linke) και αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Αξελ Τρόοστ, ακυρώνει το βασικό επιχείρημα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ πάση θυσία στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Η νομική υπηρεσία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, να υπάρξουν κάποιες μελλοντικές αποφάσεις του ESM, οι οποίες να άπτονται της γενικής αρμοδιότητας της Μπούντεσταγκ για τον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, η αρμόδια υπηρεσία της Μπούντεσταγκ στην απάντησή της αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».
Πηγή: http://tvxs.gr